Er mogen weer iets kleinere studentenkamers worden gebouwd. Echt krap worden ze niet. Met achttien vierkante meter zijn ze net zo groot als de gemiddelde studentenkamer nu.
Gisteren zetten minister Donner, de studentenorganisaties en de studentenhuisvesters hun handtekening onder het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting, waarmee ze de kamernood proberen te lenigen. Eén van de manieren om meer studentenwoningen te krijgen: de normen verlagen.
Zo hoeven er minder parkeerplaatsen per studentenkamer te worden gebouwd. Studenten hebben tenslotte zelden een auto. Maar de kamers worden ook iets kleiner dan voorheen. Ze hoeven geen vierentwintig vierkante meter te zijn. Een vloeroppervlak van drie bij zes meter volstaat.
Die minimumnorm blijkt aan te sluiten bij het landelijke gemiddelde. Uit een inventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond bleek eerder dit jaar dat de gemiddelde kamer 17,48 vierkante meter groot is: net iets minder dus dan drie bij zes meter. Aangezien dat een gemiddelde is, zijn veel studenten kleiner behuisd.
Natuurlijk verschilt het kameroppervlak per stad. In Amsterdam wonen studenten iets krapper, namelijk op 16,68 vierkante meter, in Utrecht op 16,33 vierkante meter en in Delft zelfs op 15,84 vierkante meter. Meer cijfers staan hier.
Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Studenten die een bachelor- en een masteropleiding volgen, krijgen dus in totaal twee jaar extra de tijd om te studeren tegen het normale collegegeld. Het extra uitloopjaar is bedoeld als handreiking aan studenten die bijvoorbeeld extra vakken willen volgen, een zwaardere (bèta)studie doen of een bestuursfunctie willen vervullen.
Functiebeperking
Studenten met een functiebeperking die recht hebben op een extra jaar prestatiebeurs, krijgen een uitloopjaar extra. Zij hebben dus een uitloop van maximaal drie jaar. Alle langstudeerders behouden recht op het aanvragen collegegeldkrediet – nu maximaal 8.565 euro.
Tweede studie
Voor studenten die voor een tweede studie in de gezondheidszorg of het onderwijs kiezen en daarvoor het wettelijk collegegeld verschuldigd zijn, komt de teller bij aanvang van deze studie weer op nul te staan.
Zij krijgen dus opnieuw een uitloopjaar voor de bachelor, én een voor de master.
Boete instellingen
Over de ‘boete’ die hogescholen en universiteiten voor langstudeerders moeten betalen is niets naders bekendgemaakt. Het wetsvoorstel gaat nu eerst voor advies naar de Raad van State. De precieze tekst en het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer.
Comments are closed.