Education

Nieuw leven op de campus

Na ruim een maand broeden was het zondag 11 mei zo ver: in de nestkast op het gebouw van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica zijn drie slechtvalken geboren.


De eerste twee witte kuikens kwamen zondagochtend uit hun eitjes gekropen. ’s Middags volgde nog een derde kuiken. Het vierde en laatste ei is nog niet uitgekomen. Dat is een ei van het vorige slechtvalkvrouwtje dat in de nestkast broedde. Zij is verjaagd door het huidige vrouwtje in de nestkast.


Het nieuwe vrouwtje is gaan broeden op het ei wat er lag en legde pas een maand later zelf drie nieuwe eieren. “Op het eerste ei hadden we een kruisje gezet, de drie nieuwe zijn nu uitgekomen”, aldus systeembeheerder Bart Vastenhouw. “Het andere ei is zo oud dat het waarschijnlijk niet meer uitkomt, maar je weet nooit.”


Soap opera

Het komt vaker voor dat slechtvalkvrouwtjes elkaar verjagen. “Ze willen zich graag voortplanten en als ze een goed nest zien met een mannetje, gaan de vrouwtjes daar om vechten. Het mannetje heeft zich maar te schikken,” zegt Vastenhouw. “Het is echt een soap opera.”


De jongen zien er goed uit. “De ouders gaan er niet zachtzinnig mee om: af en toe kegelen ze er eentje omver”, zegt Vastenhouw. Toch worden de jongen over het algemeen goed beschermd: de eerste week zitten de kuikens veel onder moeders vleugels om warm te blijven. Dat is goed te zien op de webcam die de TU Delft in de nestkast heeft gemonteerd in samenwerking met de Koninklijk Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) afdeling Delfland.


Gistermiddag kregen de jongen al hun eerste voer: een spreeuw die door hun vader was gevangen. De mannetjes slechtvalken jagen op kleinere vogels als lijsters, merels en spreeuwen. “Duiven en grotere vogels kan alleen het vrouwtje vangen”, zegt Vastenhouw. 


Tijdens het voeren hebben de kleintjes wel wat last van de wind zo hoog bovenin het gebouw van EWI. Slechtvalken kiezen altijd een hoge broedplaats om te voorkomen dat roofdieren bij het nest kunnen komen.


Over een week of drie zijn de kuikens al groot genoeg om ze te ringen en over een week of vijf krijgen ze waarschijnlijk hun eerste vlieglessen.

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.