Education

Nieuw lab voor afdeling intelligent systems

Robots die leren met vallen en opstaan, een computer die willekeurige objecten in een live video volgt en onderzoekers die simulaties verrichten van overstromingen; de afdeling intelligent systems (EWI) opende maandag een nieuw lab – het INSYGHTLab – en toonde daar haar nieuwste trucjes en gadgets.


INSYGHTlab is uitgerust met de modernste hardware voor de diverse technologieën waar de afdeling Intelligent Systems zich op richt: Computer Graphics & Visualisatie, Interactieve Intelligentie, Multimedia Signaalverwerking en Patroonherkenning & Bio-Informatica. Bij de opening van het lab waren meer dan twintig demo’s van allerlei toepassingen te volgen.


Een voorbeeld uit het INSYGHTLab is de 3D-tafel. Op deze tafel kun je allerlei gebeurtenissen zeer precies simuleren. Deze simulaties zijn via een speciale bril door de omstanders in 3D te volgen. Dit kan handig zijn voor groepen onderzoekers. Via de 3D-tafel is bijvoorbeeld een overstroming (en de gevolgen daarvan) in allerlei varianten te laten zien. Ook een operatie is in 3D te simuleren en te volgen.


Een andere opstelling in het lab betreft Visual Perception & Eye Tracking. Daarbij is te zien hoe een computer willekeurige objecten kan volgen (tracken) in een live video. Dit kan interessant zijn in bijvoorbeeld de beveiliging: kunnen we een overvaller automatisch volgen via beveiligingscamera’s door het centrum van Rotterdam? Een andere mogelijke toepassing hiervan is het automatisch monitoren van snelwegen: rijden de auto’s of staan ze stil, en botsen die twee auto’s op elkaar?


Een belangrijke noviteit bij de afdeling intelligent systems is verder dat de onderzoekers sinds kort voor hun dataverkeer gebruik kunnen maken glasvezelkabels die de TU verbinden met de supercomputer in het Amsterdamse rekencentrum SARA en diverse academische ziekenhuizen. “We kunnen hierdoor nu gebruik maken van de rekencapaciteit van SARA en met grote hoeveelheden data werken van ziekenhuizen waar we tot voor kort geen toegang toe hadden”, vertelt prof.dr. Elmar Eisemann, die dit najaar benoemd is tot hoogleraar computer graphics and visualisation.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.