Education

‘Niemand van de schoonmakers verliest zijn baan’

De TU bezuinigt niet op schoonmaak en er worden geen schoonmakers overgeplaatst of ontslagen . Vanaf nu praat de universiteit met hen en niet met hun werkgevers (de schoonmaakbedrijven) als er nieuwe werkplannen moeten komen.


Dat zei  collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg dinsdag tegen de actievoerende schoonmakers voor zijn deur. De schoonmakers verzamelden zich dinsdagochtend voor de aula. Daar werden zij door FNV Schoonmaak voorzien van borden met teksten als ‘Respect is een schone zaak’ en ‘Glanzend schoon? Betaal gewoon’.



Vakbondsmensen warmden hen daarna op met het scanderen van de leuzen ‘samen vechten voor onze rechten’ en ‘schoon genoeg’. Trommels, gitaren en klepperende kliko’s zorgden ervoor dat de actievoerders van verre te horen waren. De schoonmakers van de TU werden gesteund door FNV-kaderleden uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht.



De schoonmakers kwamen in actie nadat zij hoorden dat de TU 25 procent zou gaan bezuinigen op hun werk. In een week tijd haalden zij bijna 1500 handtekeningen op bij medewerkers en studenten.



Op de universiteit zijn vier schoonmaakbedrijven actief. Met hen maakte de TU eind vorig jaar nieuwe werkplannen. Collegezalen zouden nog maar drie keer in de week worden schoongemaakt, kantoren één keer. De schoonmaakbedrijven zijn daarom al begonnen met het ontslaan en overplaatsen van hun werknemers. Want, is het argument: de TU wil bezuinigen.



Nadat de schoonmakers dinsdag echter met veel kabaal naar het onderkomen van het college van bestuur waren getrokken, kon collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg hen gerust stellen. “Wij willen niet bezuinigen, er is geen korting van 25 procent. Wij geven hetzelfde uit als vorig jaar. Niemand verliest zijn baan. Onze schoonmakers blijven gewoon iedere dag de collegezalen schoonmaken en twee keer per week de kantoren.”



Vakbondsmedewerkster Anne Wijers wilde daarop van Van den Berg weten hoe het moet met schoonmakers die al zijn overgeplaatst of daarover bericht hebben ontvangen. De collegevoorzitter verwees hen door naar directeur facilitair management en vastgoed Anja Stokkers. “Wij kijken dan met de werkgevers wat we kunnen doen.”



Van den Berg zei het zat te zijn hoe het overleg over de schoonmaak verloopt. “We praten in een driehoek en als het misgaat, wijzen we naar elkaar. Daar schieten we geen moer mee op.”



Hij zei daarom toe dat de werkplannen in het vervolg worden bepaald in een ‘schoonmaakparlementje’, een overleg tussen de TU en de schoonmakers zelf. En dus niet met de schoonmaakbedrijven, die er ‘steeds als een extra laag tussen zitten’. Verwijzend naar de borden die de schoonmakers met zich meedroegen, zei hij: “Eén bord trekt me het meest aan en dat is ‘Geef de schoonmaak terug aan de schoonmakers’. Daar ben ik het mee eens.” De eerste bijeenkomst is woensdag 29 januari.



Lees ook:

Schoonmakers voeren actie

TU komt schoonmakers tegemoet

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.