Nederland is opnieuw gestegen op de lijst van meest concurrerende economieën ter wereld: we zijn Japan voorbij en staan nu nummer zeven. Vorig jaar ging Nederland ook al twee plaatsen omhoog.
Drie gebieden van NWO doen eraan mee: geesteswetenschappen, maatschappij- & gedragswetenschappen en de aard- & levenswetenschappen. Ze gaan samen anderhalf miljoen euro verdelen onder wetenschappers die hun vondsten graag onder de aandacht van anderen willen brengen, bijvoorbeeld door trainingen of voorlichtingsmateriaal te ontwikkelen.
Daarvoor kunnen ze subsidies van maximaal 40 duizend euro aanvragen. De gebieden verwachten niet dat iedereen op het hoogste bedrag zal mikken en hopen tussen de vijftien en veertig aanvragers per gebied te kunnen helpen.
Het is nog niet duidelijk of de aanvragers per se NWO-laureaten moeten zijn. Bij het ene gebied waarschijnlijk wel, bij het andere waarschijnlijk niet. In oktober verschijnen de details op de websites van de gebieden.
Helemaal bovenaan in het klassement staat nog altijd Zwitserland. Singapore en Zweden wisselen van plek en staan nu respectievelijk tweede en derde. Nederland hoeft verder alleen Finland, de Verenigde Staten en Duitsland boven zich te dulden.
Het is een politiek gevoelige score. Nederland wil graag in de top vijf uitkomen van de Global Competitiveness Index, die het World Economic Forum jaarlijks publiceert, en lijkt nu redelijk op weg.
De index is uit verschillende deelscores samengesteld, waarop Nederland soms iets hoger en soms iets lager scoort. Het Nederlandse hoger onderwijs krijgt de achtste plaats toebedeeld. Dat komt met name door de beschikbaarheid van onderwijs: daarin zijn we de nummer twee van de wereld. De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs krijgt de tiende plek toebedeeld.
Uiteindelijk staat het Nederlandse hoger onderwijs boven landen als Noorwegen (15), de Verenigde Staten (13) en Groot-Brittannië (16). Finland heeft volgens de economen het beste hoger onderwijs ter wereld, waarna Zweden, Zwitserland en Singapore volgen. Ook België staat boven Nederland: op nummer vijf. Verder doen Denemarken en Duitsland het net iets beter.
Hoogleraar Henk Volberda van de Erasmus Universiteit Rotterdam verzamelde de data voor Nederland. De uitkomst toont volgens hem aan dat Nederland een hoogwaardige kenniseconomie begint te worden.
In het jaar 2000 stond Nederland nog vierde op de wereldindex, maar zakte twee jaar later naar de dertiende plaats. Sindsdien krabbelt Nederland weer op.
Nog een interessante factor van de ranglijst: technological readiness. Daarin zakt Nederland van drie naar vijf, maar dat is nog altijd een hoge score: Nederlanders blijken redelijk in staat nieuwe technologieën en ict-toepassingen te gebruiken. Maar dit wil niet zeggen dat we de nieuwe snufjes zelf verzinnen: de eindklassering op ‘innovatie’ is slechts nummer twaalf.
Comments are closed.