“Sommigen denken misschien dat ik over astronomie schrijf”, zegt dr. Qiang Xu over de omslag van zijn proefschrift, “maar het gaat juist over de kosmos in het zeer kleine.”
Xu promoveerde 26 maart bij de afdeling hoge resolutie electronenmicroscopie van Technische Natuurwetenschappen. “Ik gebruik beelden uit de astronomie om de overeenkomst tussen beide uitersten aan te geven. Bovendien voelde ik me soms ook net een astronoom na al die tijd in de donkere kamer, met alleen lichtende puntjes om me heen. Ik heb gewerkt aan de ontrafeling van onbekende kristalstructuren. De drie technieken die ik daarvoor gebruikte, heb ik met Photoshop op het kaft samengevoegd. Het eerste is het puntjesrooster van de diffractietechniek in de drie hoeken. De afstand en de intensiteit van de puntjes geven informatie over de plaats van atomen binnen een kristal. Voor de ring van de planeet heb ik het beeld gebruikt van de techniek convergent beam electron diffraction. Deze techniek is erg geschikt om symmetrie in het kristal aan te tonen. De planeet zelf tenslotte is bedekt met het resultaat van high resolution imaging. Elk wit puntje geeft de plek weer van een atoom in het kristal. Beelden uit de nanokosmos in een astronomische omgeving. Voor mij maakt dat de cirkel rond.” (JW)
Qiang Xu, ‘Ab Initio Structure Determination Using Nano Electron Diffraction’, 26 maart 2008
“Sommigen denken misschien dat ik over astronomie schrijf”, zegt dr. Qiang Xu over de omslag van zijn proefschrift, “maar het gaat juist over de kosmos in het zeer kleine.” Xu promoveerde 26 maart bij de afdeling hoge resolutie electronenmicroscopie van Technische Natuurwetenschappen. “Ik gebruik beelden uit de astronomie om de overeenkomst tussen beide uitersten aan te geven. Bovendien voelde ik me soms ook net een astronoom na al die tijd in de donkere kamer, met alleen lichtende puntjes om me heen. Ik heb gewerkt aan de ontrafeling van onbekende kristalstructuren. De drie technieken die ik daarvoor gebruikte, heb ik met Photoshop op het kaft samengevoegd. Het eerste is het puntjesrooster van de diffractietechniek in de drie hoeken. De afstand en de intensiteit van de puntjes geven informatie over de plaats van atomen binnen een kristal. Voor de ring van de planeet heb ik het beeld gebruikt van de techniek convergent beam electron diffraction. Deze techniek is erg geschikt om symmetrie in het kristal aan te tonen. De planeet zelf tenslotte is bedekt met het resultaat van high resolution imaging. Elk wit puntje geeft de plek weer van een atoom in het kristal. Beelden uit de nanokosmos in een astronomische omgeving. Voor mij maakt dat de cirkel rond.” (JW)
Qiang Xu, ‘Ab Initio Structure Determination Using Nano Electron Diffraction’, 26 maart 2008
Comments are closed.