Education

Minimaal twaalf lesuren per week

De Tweede Kamer wil dat studenten minimaal twaalf uur per week les krijgen. Staatssecretaris Zijlstra moet daarover afspraken maken met hogescholen en universiteiten.


De motie over het aantal contacturen werd twee weken geleden ingediend door PVV-kamerlid Beertema tijdens het debat over de ‘strategische agenda’ van Zijlstra. Aanvankelijk wilde hij het minimum van twaalf contacturen per week wettelijk vastleggen, maar later besloot hij dat het onderdeel moet worden van de prestatieafspraken in het hoger onderwijs.


Gisteren werd er over de gewijzigde motie gestemd. Regeringspartijen CDA en VVD waren tegen, maar PvdA, SP, de Partij voor de Dieren, D66 en de PVV stemden voor. Zij hebben samen een meerderheid.


Staatssecretaris Zijlstra maakt de komende tijd afspraken met hogescholen en universiteiten over wat zij de komende vier jaar moeten bereiken. Wie zich aan de afspraken houdt, krijgt extra geld. Wie faalt, krijgt juist minder.

Wel kregen de TBM’ers van het publiek de meeste stemmen. “Echter is deze prijs alleen voor de eer”, aldus een licht teleurgestelde Frank Pijnenborg. Met zijn vier studiegenoten had hij een plan bedacht waarbij duurzame (water)flesjes die zijn voorzien van een chip kunnen worden gevuld bij openbare tappunten met een shiplezer. De eigenaar van het flesje zou zo via Twitter, Facebook of een ander sociaal netwerk zijn duurzame gedrag kunnen delen.

Waterwekker
Winnaar van Waterwars werd het team van de Waterwekker. Ook dat team is van de TU Delft. Deze TU’ers bedachten een app gekoppeld aan sociale netwerken die moeten stimuleren om op gezette tijden glazen water te drinken. Onderwegzouden daardor minder milieuvervuilende flesjes gekocht te hoeven worden.

De wedstrijd was uitgeschreven door Nudge, een platform dat een duurzame samenleving sneller dichterbij wil brengen op een economisch verantwoorde manier.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.