Education

Miljoen voor ruimteonderzoek in Amsterdam

Het ministerie van Onderwijs heeft een voorschot van vijf ton ter beschikking gesteld om het NWO-instituut SRON naar het Amsterdamse Science Park te halen. De gemeente stelt eenzelfde bedrag beschikbaar.


Het voorschot van een miljoen is bedoeld om gezamenlijke huisvesting mogelijk te maken van Het Netherlands Institute for Space Research (SRON) en opleidingen van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. “We streven naar integrale huisvesting van het instituut en onze relevante opleidingen”, legt Janco Bonnink van de VU uit. “Zo kunnen we niet alleen faciliteiten delen maar ook onderzoekers en studenten bij elkaar brengen.”


Het SRON blijft in Groningen, maar gaat waarschijnlijk weg uit Utrecht: het gebouw waar de onderzoekers nu inzitten is over een paar jaar verouderd en de universiteit is gestopt met de masteropleiding sterrenkunde. Het instituut wil in de hoofdstad nauw samenwerken met de nog op te richten ‘Amsterdam Faculty of Science’; een gezamenlijke VU/UvA faculteit. De bedoeling is dat de gezamenlijke huisvesting binnen een paar jaar wordt gebouwd op het Amsterdamse Science Park.


Amsterdam wil meer bedrijven, kennisinstellingen en talent aan zich binden en heeft daar veel geld voor over. In september wonnen de TU Delft, de Wageningen Universiteit en het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology een competitie voor een nieuw technologisch topinstituut. Het consortium krijgt van de gemeente twintig tot vijftig miljoen voor de realisering van het plan.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.