Campus

Migrerende hoogopgeleiden ook goed voor thuisland

Als hoogopgeleiden emigreren wordt niet alleen het land van aankomst slimmer, maar ook het land dat ze verlaten. Dit concludeert promovendus Marianna Papakonstantinou van de Rijksuniversiteit Groningen.

(Foto: PXhere.com)

Landen ontvangen buitenlandse hoogopgeleiden vaak met open armen. Ze leveren de samenleving geld op doordat ze veel belasting en premies betalen. De Nederlandse schatkist bijvoorbeeld strijkt er op termijn anderhalf miljard euro mee op.


Critici waarschuwen voor een ‘braindrain’ van het thuisland als hoogopgeleiden de deur daar, al dan niet voorlopig, achter zich dichttrekken. Dat klopt, stelt Papakonstantinou in haar proefschrift, maar dat effect wordt gedempt door de positieve ontwikkelingen die de migratie van hoogopgeleiden met zich meebrengt: die zorgt in alle onderzochte 68 landen voor een versnelde economische groei.


Het belangrijkste argument voor deze positieve ontwikkeling is dat zo’n verhuizing de thuisblijvers laat zien dat studeren loont. Daardoor worden zij ook meer gemotiveerd om een zo hoog mogelijke opleiding af te ronden.


Minder ontwikkelde landen profiteren ook op andere manieren, bijvoorbeeld doordat migranten geld overmaken waardoor ook familieleden kunnen studeren. Bovendien keren sommigen ook terug naar hun thuisland, waarbij ze hun kennis weer meenemen. Het netwerk dat ze hebben opgebouwd werkt dan twee kanten op.


Papakonstantinou promoveert komende donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen.


HOP, Irene Schoenmacker


 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.