Opinion

In Memoriam: Edward Valstar

De faculteit 3mE heeft het droevige bericht ontvangen dat onze zeer gewaardeerde collega prof.dr. Edward Valstar na het verliezen van een oneerlijke strijd op 17 mei 2017 in Den Hoorn is overleden.

Edward, geboren in 1970 in Den Haag en afgestudeerd als werktuigbouwkundige, was hoogleraar bij de afdeling orthopedie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daar stond hij aan het hoofd van de Biomechanics and Imaging Group (BIG). Aan de Technische Universiteit Delft was Edward Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar en werkzaam bij de afdeling biomechanical engineering van de faculteit 3mE. Met deze dubbelaanstelling behoorde hij tot het selecte gezelschap van Medical Delta-hoogleraren.

Edward Valstar deed onderzoek naar de loslating van heup- en knieprothesen, met als ultiem doel prothesen die een leven lang meegaan. In 2007 ontving hij een Vidi-financiering voor de ontwikkeling van een minimaal invasieve techniek voor het vastzetten van losgeraakte heupprothesen.

Edward is als docent altijd zeer nauw betrokken geweest bij de bacheloropleiding klinische technologie. In maart 2016 werd hij opleidingsdirecteur van deze opleiding. Helaas heeft Edward deze rol veel te kort kunnen vervullen.

Bevlogen man

Edward was een vriendelijke, warme en zeer gewaardeerde collega en docent. De studenten herinneren zich Edward als een bevlogen man met passie voor zijn vak en een onuitputtelijk enthousiasme. Edward was een inspirerende spreker met veel humor, zo is er één uitspraak die de klinische technologie-studenten altijd bij zal blijven: ik ben bi, bi-universitair.” Dit kenmerkte hem als hoogleraar aan twee universiteiten evenals klinische technologie, een studie met twee werelden.

Ons medeleven gaat uit naar Edwards vrouw, kinderen, familie, vrienden, collega’s en studenten. Wij wensen hen allen veel sterkte.

In de hal van de faculteit zal gelegenheid zijn een condoleanceregister te tekenen.

Theun Baller, decaan faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE)

Dirk Jan Veeger, afdelingsvoorzitter BioMechanical Engineering

Jaap Harlaar en Pleun Hermsen, opleidingsdirectie Klinische Technologie

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.