Campus

Mekelmannetjes

Zabbier Hoebdar werkt bij Vermeulen Groenvoorziening. Dit is zijn derde dag in het Mekelpark. Hij egaliseert de sporen van de graafmachines die de bomen hebben gepland.

Zabbier hoopt op een vaste baan bij zijn werkgever. Nu doet hij namelijk seizoenswerk. “Als er geen onkruid meer groeit, is het seizoen voorbij!”

“Met bamboe kun je meer dan Xenos ermee doet”, zegt ir. Pablo van der Lugt. Volgens hem is het een gemiste kans dat het sterke en snelgroeiende reuzengras niet zo vaak gebruikt wordt. Hij promoveert volgende week op een onderzoek naar de mogelijkheden van het gebruik van bamboe in moderne producten.
Hij daagde twintig ontwerpers uit iets van bamboe te ontwerpen. “Acht producten komen ook echt op de markt en vijf ontwerpers hebben al een nieuw ontwerpproject met bamboe opgestart.”
Van der Lugt berekende de eco-kosten van bamboe. “Dat getal drukt de milieubelasting van een product uit, van winning van het materiaal tot het weer afval wordt.” Bamboe heeft hogere eco-kosten dan lokaal verbouwd hout. Dat komt volgens Van der Lugt vooral door het vervoer vanuit China. Hij ziet hierin overigens geen reden bamboe links te laten liggen. “In die eco-kosten is de groeisnelheid van bamboe niet meegenomen. Zo haal je meer grondstof van een hectare vruchtbare grond.”

Pablo van der Lugt in ‘Kassa’ op Radio 1

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.