Campus

Mekelmannetjes

Philip Eversen is bezig met het aanbrengen van nieuwe afsluiters op de gas-en waterleidingen onder de Jaffalaan. Hij werkt er nu drie dagen, en is naar verwachting nog een week of twee bezig.

Hij werkt in dienst van installatiebedrijf Kensen. De rest van het Mekelpark heeft hij nog niet gezien.

De vraag of er wel of geen milieueffectrapportage moet worden gemaakt voor TU Noord houdt de gemoederen van de gemeentepolitiek flink bezig. Vorige week werd tijdens de commissievergadering milieu uitgebreid gediscussieerd over het onderwerp. Donderdagavond mogen de partijen die discussie dunnetjes overdoen in de gemeenteraadsvergadering. En tussendoor stuurt D66 een persbericht rond met stevige taal over studentenpartij Stip. Die zou aan kiezersbedrog doen en gemeenschapsgeld verkwanselen. 

Dat zijn leuke quotes voor in de media, maar wat verandert al dat gepraat over de eventuele milieueffectrapportage aan de werkelijkheid? Het antwoord: bar weinig.

In TU Noord moeten honderden studenten komen te wonen. Ook voor TU Midden, de campus zelf, wordt hard gewerkt aan plannen voor studentenkamers. Verder moeten aan de Schie-oevers en op het oude TNO-terrein woningen komen. Bij elkaar gaat het om duizenden huizen. En bouwen kan in Nederland alleen maar als je onderzoek doet naar de gevolgen voor het milieu.

Hoe diepgaand dat onderzoek wordt uitgevoerd, hangt af van de hoeveelheid te bouwen woningen. Ligt het aantal tussen de twee- en vierduizend, dan is een mer-beoordeling genoeg. Wordt er meer gebouwd, dan moet er een veel uitgebreidere mer plaatsvinden. Die kan wel een jaar duren en voor veel vertraging zorgen. 

Voor de bovengenoemde gebieden heeft de gemeente een beoordeling gedaan, terwijl er wel meer dan vierduizend woningen op stapel staan. Een rekentruc maakte dat mogelijk. De gemeente ging er van uit dat een studentenwoning de helft minder vervuiling met zich meebrengt als een gewoon huis. En dus telden de studentenwoningen maar half mee.
Een onafhankelijk bureau heeft onlangs bepaald dat die rekenmethode door de Raad van State afgewezen zou kunnen worden. Waarop de gemeente spoorslags besloot om alsnog een mer voor te bereiden. Daarvoor vraagt de gemeente de gemeenteraad donderdagavond toestemming.
Alleen, voorbereiden is niet hetzelfde als uitvoeren. Er is een kans dat de Raad van State meegaat in de rekenmethode van de gemeente. Bovendien is het mogelijk dat niemand de Raad van State ooit om haar mening vraagt.
Daar gokt Stip op. De studenten willen gewoon doorbouwen en het risico voor lief nemen dat achteraf alsnog wordt bepaald dat dat niet had gemogen. D66 en veel andere partijen willen daarom maar meteen een mer doen. Maar dat is helemaal niet wat de gemeente van ze vraagt. Die wil alleen toestemming om een mer voor te bereiden. Zolang de Raad van State zich niet over het onderwerp uitlaat, is ze niet van plan de mer daadwerkelijk uit te voeren. Want vertraging van de bouw van studentenwoningen is zeer ongewenst.

Dat is een grote gok, want omwonenden hebben keer op keer bezwaar gemaakt en zullen dat zeker blijven doen. Als zij de rekenmethode voorleggen aan de Raad van State en die gaat er niet in mee, dan is er pas echt gemeenschapsgeld verkwanseld. 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.