Het sport- en cultuurcentrum (SNC) betrekt docenten voortaan meer bij de inhoud van het programma-aanbod en bij de werving van nieuwe docenten.
Dat is een van de maatregelen naar aanleiding van klachten en verwijten van voormalige docenten van het SNC. Zeker zes docenten zijn de afgelopen tijd ontslagen of opgestapt na conflicten. Zij gaven als oorzaak de zes jaar geleden ingezette verzakelijking van het centrum onder Raymond Browne.Directeur onderwijs & studentenzaken Anka Mulder stelde daarop een onderzoek in en signaleert drie problemen. Allereerst de al genoemde koersverandering waarbij niet meer het aanbod centraal staat maar datgene wat studenten willen. “Docenten werden daar te weinig bij betrokken”, zegt Mulder.
Dit leverde volgens haar het tweede probleem op: een verwijdering tussen de leiding en de docenten. “Het is belangrijk docenten te betrekken bij de inhoud en het invullen van de koers.” Mulder denkt daarbij bijvoorbeeld aan het betrekken van docenten bij de dagelijkse praktijk op het centrum, het salarissysteem en het werven van nieuwe docenten. Tot slot meent Mulder dat een aantal organisatorische zaken is blijven liggen. Zo bleken docenten zich te ergeren aan het salarissysteem. “Er is wel begrip voor salarisverschillen als het gaat om bijvoorbeeld ervaring, maar het moet transparant zijn.” Een andere organisatorische bottleneck is haperende communicatie. “Het is voor studenten moeilijk informatie te vinden over lessen. Dat vinden docenten vervelend. Het programmaboekje is niet verschenen.” Mulder zegt er scherp op toe te zien dat zaken daadwerkelijk verbeteren.
Volgens Mulder is voor de kerst al begonnen met het opschonen van de website en komt er in februari een SNC-krant met praktische informatie die voorheen het in programmaboekje stond. Tevens bekijkt het SNC hoe andere instellingen docenten betalen om dit vervolgens met vakgroepvoorzitters te bespreken.
Docenten die dat willen, kunnen voortaan meepraten over de inhoud van het aanbod en over het aanstellen van collega’s. “Bij de afdeling cultuur zijn we daar al mee begonnen. Bij sport willen we dat ook.”
Mulder wil niet ingaan op de vraag of er personele wijzigingen komen in het management van het SNC.
De huisgenote van mijn vriend is dik. Niet gezellig stevig of volslank; haar bovenbeen heeft de omvang van een stevige dreumes. Als kind van mijn tijd associeer een dikke vrouw niet meer met welvaart en voorspoed. Ik vermoedde een verband tussen haar omvang en de eenzame dagen op haar zolderkamertje, haar gebrek aan hobby’s, vrienden, studie en interesses in het algemeen. “Hoe gaat het met je?” vroeg ik op een ochtend. Ik wilde haar helpen. Voorstellen met haar naar de huisarts te gaan, een psycholoog, een diëtist. Ze was me voor. “Ik ga er nu echt iets aan doen. Ik heb me opgegeven voor S.O.S. Sonja. Het nieuwe afval programma met Sonja Bakker.” Ik verslikte me in een stukje van haar schnitzel.
Is het echt zo ver gekomen dat de drempel van de huisarts hoger is komen te liggen dan jezelf verkopen en exposeren op televisie? Blijkbaar kunnen we in de orkaan der commercie en media de expert niet meer van de uitbuiter onderscheiden. Om te overleven zijn we steeds op zoek naar snellere, makkelijkere manieren om onze vluchtige doelen te bereiken. We onderwerpen ons volledig aan de wetten van de vrije markt: wie het hardst schreeuwt, wint. Maar echte problemen vragen om echte oplossingen, waar over wordt nagedacht.
Op een universiteit leer je dat verandering een plan vergt, tijd, doorzettingsvermogen en actie. In de wetenschap bestaat nauwelijks een quick fix zonder nadelige after effects. Maar in de dagelijkse wereld lijkt iedere inhoudelijke discussie vermoeiend geneuzel geworden en kun je gewoon een volkoren eierkoek kopen van Sonja, terwijl je de meningen uit ‘De wereld draait door’ overneemt, PVV stemt en je opgeeft voor ‘Idols’. Binnen no time slank, succesvol en volledig op de hoogte. Als je dan ook nog een spaarlamp koopt is het klimaatprobleem ook al bijna opgelost. Kunnen wij, experts of iedereen die bereid is na te denken, iets doen? Uitbuiters de mond snoeren is in strijd met de grondwet, dus ik vrees: harder schreeuwen. De mevrouw van de televisie kwam filmen. Ze had vijf zakken chips mee en een meter leverworst. Of de huisgenote die even wilde opeten op de bank, want dat was zo leuk voor de kijker. Ik heb haar megafoon gepakt en tegen haar oor gezet: “U BENT NIET GOED BIJ UW HOOFD!”
Dat is een van de maatregelen naar aanleiding van klachten en verwijten van voormalige docenten van het SNC. Zeker zes docenten zijn de afgelopen tijd ontslagen of opgestapt na conflicten. Zij gaven als oorzaak de zes jaar geleden ingezette verzakelijking van het centrum onder Raymond Browne.
Directeur onderwijs & studentenzaken Anka Mulder stelde daarop een onderzoek in en signaleert drie problemen. Allereerst de al genoemde koersverandering waarbij niet meer het aanbod centraal staat maar datgene wat studenten willen. “Docenten werden daar te weinig bij betrokken”, zegt Mulder.
Dit leverde volgens haar het tweede probleem op: een verwijdering tussen de leiding en de docenten. “Het is belangrijk docenten te betrekken bij de inhoud en het invullen van de koers.” Mulder denkt daarbij bijvoorbeeld aan het betrekken van docenten bij de dagelijkse praktijk op het centrum, het salarissysteem en het werven van nieuwe docenten.
Tot slot meent Mulder dat een aantal organisatorische zaken is blijven liggen. Zo bleken docenten zich te ergeren aan het salarissysteem. “Er is wel begrip voor salarisverschillen als het gaat om bijvoorbeeld ervaring, maar het moet transparant zijn.”
Een andere organisatorische bottleneck is haperende communicatie. “Het is voor studenten moeilijk informatie te vinden over lessen. Dat vinden docenten vervelend. Het programmaboekje is niet verschenen.” Mulder zegt er scherp op toe te zien dat zaken daadwerkelijk verbeteren.
Volgens Mulder is voor de kerst al begonnen met het opschonen van de website en komt er in februari een SNC-krant met praktische informatie die voorheen het in programmaboekje stond. Tevens bekijkt het SNC hoe andere instellingen docenten betalen om dit vervolgens met vakgroepvoorzitters te bespreken.
Docenten die dat willen, kunnen voortaan meepraten over de inhoud van het aanbod en over het aanstellen van collega’s. “Bij de afdeling cultuur zijn we daar al mee begonnen. Bij sport willen we dat ook.”
Mulder wil niet ingaan op de vraag of er personele wijzigingen komen in het management van het SNC.
Comments are closed.