Education

Meer Europese onderzoeksbeurzen naar Nederland

Nederland scoort opnieuw goed in de competitie om Europese onderzoeksbeurzen. Twintig toponderzoekers aan Nederlandse instituten kregen een advanced grant toegekend . Dat zijn er drie meer dan vorig jaar.


Het is de vierde keer dat de beurzen worden toegekend door de European Research Council, de Europese versie van onderzoeksfinancier NWO. ERC-grants kunnen oplopen tot een bedrag van 3,5 miljoen euro en zijn bestemd voor ervaren topwetenschappers – gemiddelde leeftijd 53 jaar – die er baanbrekend ‘blue sky research’ mee kunnen verrichten. Bij het beoordelen van aanvragen wordt gelet op de kwaliteit van de onderzoeker en niet op nut en noodzaak van het onderzoek in kwestie.


Nederland kreeg twintig beurzen, 6,8 procent van de in totaal 294 toegekende advanced grants. Vorig jaar ging het om zeventien beurzen (6,3 procent) en in 2009 waren het er negentien (7,8 procent).


De Universiteit Leiden haalt vier beurzen binnen en staat daarmee in Nederland aan kop. De Rijksuniversiteit Groningen krijgt er drie, waarvan twee zijn toegekend aan onderzoekers van het UMCG. De Universiteit Twente en de Vrije Universiteit kregen geen enkele beurs toegekend.


Nederland staat dit jaar op de zesde plaats in absolute aantallen beurzen. Net als in vorige jaren halen Zwitserland, Italië, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië meer beurzen binnen. Dit laatste land is opnieuw koploper met 68 beurzen, vijftien meer dan vorig jaar. Ook Duitsland zit flink in de lift, en gaat van 45 naar 52 grants. De totale waarde van de beurzen bedraagt 660 miljoen euro.

Aan blues kleeft een oubollig imago van oude mannen met trompetten en rokerige kroegen. Niks mis mee, maar wel volledig onterecht. Blues kan namelijk ook ontzettend rock ’n roll zijn. En dat is precies wat het De Koninck Bluesfestival zo leuk maakt: je vindt er de meest uiteenlopende optredens (57 om precies te zijn), in 29 kroegen door de hele stad. Je kunt natuurlijk zelf een heel programma samenstellen en doelgericht de stad door sjezen, maar dé manier om van het festival te genieten is eigenlijk op de bonnefooi. Gewoon beginnen in een willekeurig deelnemend café en vanaf daar maar zien waar de wind je voert. Zo stuit je op optredens van Arthur Ebeling (De Joffer op vrijdag), Tim O’Connor (De Doerak op zaterdag), Groover (De Klok op zaterdag) en Bradley’s Circus (De V op zaterdag).
En het mooiste: het is allemaal gratis.

Officieel begint het festival al op donderdagavond, met een optreden van de Stefan Schill Band in Speakers. En wil je behalve een kroegentocht op goede muziek – zoals het gros van de 25 duizend bezoekers het festival aanpakt – net iets meer uit het evenement halen? Doe dan mee aan de bluesquiz op vrijdag, of volg een workshop op zaterdag. Gewoon onderuit zakken kan ook, bij de bluesfilm in filmhuis Lumen op zondag. Het kan niet op; je bent nog nooit zo blij geweest dat je de blues had.

Voor degenen die de blues snel zat zijn, wordt zaterdag 12 februari in het Congregatiegebouw aan de Brabantse Turfmarkt het jaarlijkse Futpopfestival gehouden. Zes bands treden er op met uiteenlopende muziekstijlen: van klezmer tot punk en elektrorock. De bands zijn Sisters of Pleasure (15.00), Wasted Away (16.00), Klezkous (17.00), Agent Starfish (20.30), Killionair (21.30) en Noodrem (22.30). De toegang is gratis.

De Koninck Bluesfestival, op vrijdag 11 en zaterdag 12 februari in de binnenstad. Toegang gratis.
www.delftblues.nl

Futpot; zaterdag 12 februari, Congegratiegebouw.
Aanvang 15.00 uur. Toegang gratis.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.