Education

Meer eerstejaars verwacht

Als de voortekenen niet bedriegen, kunnen hogescholen en universiteiten in september veel eerstejaars verwelkomen: er hebben zich meer studenten aangemeld dan vorig jaar. De TU Delft schiet nog verder uit.

Bij techniekstudies moet niet de maximale capaciteit, maar de behoefte op de arbeidsmarkt leidend zijn bij het instellen van een numerus fixus, vindt de minister. (Foto: Thomas Zwart)

De universiteiten hebben op dit moment zo’n tien procent meer aanmeldingen voor hun bacheloropleidingen dan een jaar geleden. Bij de hogescholen staat de teller bijna vier procent in de plus.


Het totaal aantal vooraanmeldingen voor bacheloropleidingen bij de TU Delft bedroeg vorige week 5659, een toename van 16,5 procent ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd. Uitschieter is technische informatica waar de teller nu op 1100 studenten staat en vorig jaar nog op 497.


Maar aanmeldingen zijn niet hetzelfde als inschrijvingen. Studenten moeten nog collegegeld betalen en hun inschrijving afronden. Soms komen ze helemaal niet opdagen. Grofweg een op de drie haakt alsnog af.


Van de 153 duizend hbo-aanmeldingen bleven er vorig jaar uiteindelijk 107 duizend eerstejaars over die daadwerkelijk aan het studiejaar begonnen. Aan de universiteiten gingen er 53 duizend van start, terwijl er 81 duizend aanmeldingen waren. De Delftse opleiding technische informatica gaat uit van negenhonderd studenten die daadwerkelijk komen. Vorig jaar kwamen er uiteindelijk 433 van de 497 die zich hadden aangemeld.


Trend


Toch valt uit de aanmeldingscijfers wel een trend te destilleren. Het hbo telt al wekenlang ruim drie procent meer aanmeldingen in vergelijking met vorig jaar. Het moet vreemd lopen, wil het hbo straks toch niet groeien.


In het wetenschappelijk onderwijs leek de toename aanvankelijk veel groter: zo’n zestien procent. Rond de deadline van 1 mei was het dertien procent en nu komen de universiteiten op zo’n elf procent uit. Wat er ook van overblijft, er valt in elk geval een flinke groei te verwachten.


Dat zou door de internationale studenten kunnen komen: het aantal bachelorstudenten van buiten Nederland neemt al enige tijd toe, van zo’n vijfduizend eerstejaars in 2011 naar meer dan tienduizend in 2017. Met name de laatste drie jaar gaat het hard. Maar informatie over de herkomst van de nieuwe eerstejaars komt later pas beschikbaar.


Druk


Een van de studies die het druk krijgt, is vermoedelijk kunstmatige intelligentie, meldt de NOS vandaag. Twee van de opleidingen hebben al een studentenstop en ook de andere opleidingen overwegen voor studiejaar 2019/’20 de instroom te beperken.


Pas op dat internationale studenten bij opleidingen met een numerus fixus geen Nederlandse studenten gaan verdringen, waarschuwt het Interstedelijk Studenten Overleg in een reactie. Het ISO oppert dat de opleidingen een Engelse en een Nederlandse track kunnen aanbieden, “waarbij geselecteerd wordt op de Engelse track”.


Dat is een van de ideeën die universiteiten en hogescholen zelf hebben aangedragen in hun internationaliseringsagenda. Ook minister Van Engelshoven ziet daar wel iets in, schreef ze vorige maand.


HOP, Bas Belleman / Delftse cijfers: Connie van Uffelen

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.