Education

‘Meer docenten betrekken bij verhogen studiesucces’

De ondernemingsraad (or) is verbaasd over de samenstelling van de werkgroepen die zich buigen over het verhogen van het studiesucces aan de TU. Er zouden maar weinig docenten in zitten.


De or vindt dat er rekening moet worden gehouden met de werkdruk van docenten als de TU de plannen voor blokonderwijs en compensatoir toetsen uitwerkt. “Dat gaat meer werk betekenen”, zei or-lid Joanna Daudt tijdens een overleg met het college van bestuur.


Collegelid Paul Rullmann vond dat er voldoende deskundigheid in de werkgroepen zit. Hij noemde drie namen van docenten, maar de or vond die niet representatief omdat er volgens de raad geen inbreng was vanuit de engineering- of science-faculteiten.


Bovendien had een van de genoemde mensen als directeur ‘twee petten op’. “Hij schrijft dan aan zichzelf”, zei or-lid Cor Kraaikamp. “En als er geen draagvlak is dan kun je het schudden”, voegde Daudt daar aan toe.


Rullmann zei daarop dat de maatregelen ‘snel’ moeten worden ingevoerd en dat deze kritiek hem verbaast. Hij ging vervolgens in op de vraag van de or wat er wordt gedaan met studenten die nu al acht jaar staan ingeschreven. De Universiteit Twente heeft volgens de or een brief gestudeerd aan haar langstudeerders en die brief zou nogal zijn ‘aangekomen’ getuige de reacties van die studenten.De TU Delft stuurde ook een brief aan studenten, maar Rullmann wist niet welk effect dat op Delftse studenten heeft gehad. Volgens de or hadden studieadviseurs in ieder geval geen extra vragen om hulp gehad. Directeur onderwijs en studentenzaken Anka Mulder meldde dat studenten geen extra tentamenkansen zijn aangeboden en hekelde het idee dat ‘bij problemen studieadviseurs worden gebruikt als afvoerputje’.


Rullmann zei te verwachten dat een deel van de huidige langstudeerders zich niet inschrijft. “Ik zou een plan maken voor langstudeerders: nu wacht je af”, zei Daudt. “In september 2012 betalen ze drieduizend euro.” Maar Rullmann zei ern iet aan te gaan trekken. “Het is hun eigen verantwoordelijkheid.”

Enterpreneurs
De afgelopen weken zijn medewerkers opgeroepen om collega’s te nomineren voor de Delft Enterpreneurial Scientist Award (Desa). De organisatie heeft tien nominaties binnen en verwacht ongeveer het dubbele aantal. “De meeste komen vlak voor de deadline binnen”, weet Anneke Verkerk (YesDelft) van de organisatie. Opgeven kan nog twee weken.

www.yesdelft.nl/desa

Vliegerproject
Onlangs is getest met een deel van de laddermolen, een project van L&R-studenten. Bij het oplaten (tot 500 meter) trekt de radiografisch bestuurbare vlieger aan een lier die verbonden is met een generator. Het binnenhalen kost energie; ongeveer 20 procent van wat er geleverd wordt. Het project wil  profiteren van hogere windsnelheden op grotere hoogte. De volgende stap is het ontwikkelen van een laddermolen voor op het duurzame zeilschip ‘Ecolution’. 

www.kitepower.eu

Beurzen
Wie in het buitenland wil studeren, kan proberen een van de honderden EU-studiebeurzen te bemachtigen via onderstaande website. De portal kent nog wat kinderziektes, maar het begin is er. De makers schatten dat er in de Europese Unie bijna zestien miljard euro aan beurzen beschikbaar is. Nu al trekt de site honderdduizend bezoeken per maand, maar vrijdag gaat hij pas officieel van start.

scholarshipportal.eu

Sekstijgers
Ben jij goed in bed? Ja, zegt ruim de helft van alle studenten. Nog eens twaalf procent vindt zichzelf ‘zeer goed’. Een droeve minderheid van 6,6 procent noemt zich matig of zelfs slecht. Allerlei uitkomsten rollen uit de seksenquête van Studenten.net en Nieuwe Revu onder bijna drieduizend studenten. Van anale seks tot seksspeeltjes, niets blijft onbesproken. Zo doet bijna dertig procent van de studenten wel eens aan anale seks. Ruim de helft is voor zijn of haar achttiende ontmaagd, terwijl 11,2 procent ten tijde van de enquête nog maagd was. Slechts 8,6 procent duikt geregeld voor een avondje met iemand het bed in. Verenigingsleden doen dit trouwens vaker: 11,8 procent. Tweederde van de studenten pakt er liever geen dildo of vibrator bij, maar de rest doet dat wel eens. Een enkeling hanteert ruigere attributen, zoals zweepjes en handboeien.

#

De or vindt dat er rekening moet worden gehouden met de werkdruk van docenten als de TU de plannen voor blokonderwijs en compensatoir toetsen uitwerkt. “Dat gaat meer werk betekenen”, zei or-lid Joanna Daudt tijdens een overleg met het college van bestuur.

Collegelid Paul Rullmann vindt echter dat er voldoende deskundigheid in de werkgroepen zit. Hij noemde drie namen van docenten, maar de or vindt die niet representatief omdat er volgens de raad geen inbreng is vanuit de engineering- of science-faculteiten.

Bovendien heeft een van de genoemde mensen als directeur ‘twee petten op’. “Hij schrijft dan aan zichzelf”, zei or-lid Cor Kraaikamp. “En als er geen draagvlak is dan kun je het schudden”, voegde Daudt daar aan toe.

Rullmann zei daarop dat de maatregelen ‘snel’ moeten worden ingevoerd en dat deze kritiek hem verbaast. Hij ging vervolgens in op de vraag van de or wat er wordt gedaan met studenten die nu al acht jaar staan ingeschreven. De Universiteit Twente heeft volgens de or een brief gestudeerd aan haar langstudeerders en die brief zou nogal zijn ‘aangekomen’ getuige de reacties van die studenten.

De TU Delft heeft ook een brief aan studenten gestuurd, maar Rullmann wist niet te vertellen welk effect dat op Delftse studenten heeft gehad. Volgens de or hadden studieadviseurs in ieder geval geen extra vragen om hulp gehad.

Secretaris van de universiteit Anka Mulder – tevens directeur onderwijs en studentenzaken – meldde dat studenten geen extra tentamenkansen zijn aangeboden en hekelde het idee dat ‘bij problemen studieadviseurs worden gebruikt als afvoerputje’.

Rullmann zei dat hij zich zou richten tot mensen die met een klein zetje te helpen zijn. Hij verwacht echter dat een deel van de huidige langstudeerders zich niet inschrijft.

“Ik zou een plan maken voor langstudeerders: nu wacht je af”, drukte Daudt hem op het hart. “In september 2012 betalen ze drieduizend euro.” Maar Rullmann zei er niet aan te gaan trekken. “Het is hun eigen verantwoordelijkheid.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.