Bij het bedrijfsmaatschappelijk werk van de TU Delft hebben zich vorig jaar meer mensen gemeld die last hadden van traumatische ervaringen.
Hoewel het om een handjevol meldingen gaat, noemt bedrijfsmaatschappelijk werkster Tanja Herbert het in haar Jaarrapportage 2016 ‘opvallend’ dat er meer behoefte was aan begeleiding gericht op trauma’s. Ze noemt als voorbeelden: de terrorist die in Nice opzettelijk met een vrachtwagen op mensen inreed en iemand net niet raakte, een overval in Rio de Janeiro, onterecht worden aangewezen als dader en zelfmoord van een naaste.
‘Mensen gaan soms naar gebieden waar de veiligheid niet is gegarandeerd’
De bedrijfsmaatschappelijk werkster heeft geen specifieke verklaring voor deze toename. Volgens haar komen er elk jaar mensen met een trauma bij haar langs. “De afgelopen jaren is er natuurlijk wel wat gebeurd, zoals aanslagen waarmee mensen in aanraking kunnen komen. Mensen gaan soms naar gebieden waar de veiligheid niet is gegarandeerd.”
Wanneer medewerkers te maken krijgen met traumatische gebeurtenissen op het werk of in de privésfeer kan de TU voor traumaopvang en -begeleiding zorgen. Dat gebeurde bijvoorbeeld na de brand bij Bouwkunde. Herbert meldt dat ze mensen in eerste instantie hun verhaal laat vertellen. “Het belangrijkste is snel ergens in gesprek te gaan. Het is belangrijk het ‘van je af te praten’. Ik kijk of mensen na gesprekken verder kunnen, zo niet dan verwijs ik ze door naar de psycholoog.”
Symptomen PTSS
Traumaopvang en –begeleiding kunnen voorkómen dat een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontstaat. Dat is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Symptomen zijn concentratie- en geheugenproblemen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, sombere of depressieve buien, slapeloosheid, nachtmerries, schuld- of schaamtegevoelens en onverwachte beelden en herinneringen aan de gebeurtenis.
Niet iedereen die iets schokkends ervaart krijgt hiermee te maken. De een is er vatbaarder voor dan de ander, schrijft Herbert in haar verslag. Soms kan het jaren duren voordat mensen er last van krijgen. Centraal staat een gevoel van machteloosheid en hulpeloosheid.
In totaal meldden zich vorig jaar 134 mensen bij het bedrijfsmaatschappelijk werk. Van de afgesloten 138 dossiers in 2016 kwamen 65 mensen (tien meer dan in 2015) via de bedrijfsarts en 54 uit eigen beweging. Anderen kwamen via de leidinggevende, de dienst Human Resource Management en de vakbond. Het merendeel was tussen de 41 en 60 jaar oud. Net als een jaar eerder staat werkbelasting bovenaan in de top 5 van aanmeldproblematiek.
Binnenkort bij Delta: het verhaal van een medewerker die hulp zocht na een schokkende gebeurtenis.
Do you have a question or comment about this article?
c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl
Comments are closed.