Education

Mededelingen

Afvalscheiden AFVALHet Facilitair Bedrijf heeft het beheer van het bedrijfsafval met ingang van 1 mei 1997 overgedragen aan CMC-DAAS. Als gevolg van reorganisaties zag het Facilitair Bedrijf hier geen mogelijkheden meer toe.

CMC-DAAS is hiermee verantwoordelijk voor de afvoer van zowel het gevaarlijk afval als van het bedrijfsafval van de TU Delft (zie ook het artikel in dit katern). Het IRI voert het radio-actief afval af.

Enkele jaren geleden ging de TU Delft over op het scheiden van het bedrijfsafval. Menig medewerker zal zich de komst van de blauwe en grijze bakken herinneren. Een van de resultaten was dat de stroom afval uit de kantoren in 1994 met 45% werd teruggebracht tot 525.000 kilo. Deze 45%, grotendeels bestaande uit papier en karton, kon worden gerecycled.

Weet u het nog?

chemisch kantoorafval

Het chemisch kantoorafval kunt u kwijt in de chemotorens die verspreid zijn geplaatst in de gebouwen. Als het niet kan worden gerecycled, wordt het als gevaarlijk afval verbrand (bij hogere temperaturen dan het gewone restafval).

restafval

Restafval gooit u weg in de restafvalbak op uw werkplek. Dit wordt verbrand bij de Afval Verwerking Rijnmond.

papier

Papier kunt u kwijt in de blauwe of (grotere) grijze papierbakken. Alle ingezamelde papier wordt voor recycling naar de papierverwerker gebracht.

vertrouwelijk papier

U belt de interne of huishoudelijke dienst voor afvoer van vertrouwelijk papier. CMC-DAAS zorgt voor vervoer en shredderen apart van het andere papier bij de papierverwerker.

karton

U zet karton platgevouwen op de gang of op daartoe aangewezen plaatsen in het gebouw. Alle ingezamelde karton wordt voor hergebruik naar de papierverwerker gebracht.

plastic koffiebekertjes

Speciale bakken voor de inzameling van plastic koffiebekertjes staan bij automaten en kantines. Er zijn verschillende pogingen gedaan om de bekertjes TU breed te vervangen door de milieumok, omdat slechts een zeer gering deel van de bekertjes kan worden gerecycled. Ook CMC-DAAS is voorstander van de milieumok.

huishoudelijk glaswerk

Huishoudelijk glaswerk kunt u kwijt in de grijze glaskrat bij deinterne of huishoudelijke dienst of de kantine. Al het huishoudelijke glaswerk wordt gerecycled.

bouw_en_sloopafval_en_vormzand

Onder de noemer bouw- en sloopafval worden stromen afgevoerd zoals gipsplaat, steen en beton. Na scheiden en breken wordt deze fractie weer gebruikt in wegenbouw.

metalen

Metaalhandelaren halen op afroep de metalen op bij de werkplaatsen. In verschillende metaalverwerkende bedrijven worden de metalen weer gerecycled.

hout

De dienst groenvoorzieningen haalt hout op bij de gebouwen. Na afvoer en shredderen wordt dit hout naar de EPON in Nijmegen gebracht. Deze kolengestookte elektriciteitscentrale gebruikt het hout als secundaire brandstof.

tuinafval

Tuinafval wordt door de dienst groenvoorzieningen naar de composteerinrichting van de TU Delft gebracht. De compost wordt gebruikt op het TU terrein.

koffiedik

Koffiedik wordt door de dienst groenvoorzieningen afgehaald bij de Aula en de 7 grootste kantines van de TU Delft. De composteerinrichting verteert het tot compost.

frituurvet

De restauratieve dienst en het Aula congrescentrum voeren frituurvet af naar een vetverwerkingsbedrijf, waar het in veevoer wordt verwerkt.

monitoren_en_computers

CMC-DAAS haalt op afroep monitoren en computers bij de gebouwen af. Deze worden in afzonderlijke bedrijven gedemonteerd. Waardevolle en bruikbare onderdelen worden eruit gehaald en gerecycled.

MOD

Informatiepunt MOD

Voor informatie, suggesties of opmerkingen over de “Modernisering van de Ondersteunende Diensten” kunt u contact opnemen met mw. Fransje van Veen, tst 4594, fax 7720 of e-mail F.M.van Veen@BU.TUDelft.nl

STA*D

27-jaarregeling

Studenten die in de loop van de periode van gemengde financiering (via de IB-groep in Groningen) de leeftijd van 27 jaar bereiken kunnen vanaf dat moment alleen nog beurs ontvangen in de vorm van een rentedragende lening. Hoe verhoudt deze regel zich ten opzichte van de regeling financiële ondersteuning studenten (afstudeerfonds)? Aangezien deze regeling uitgaat van aansluitende financiering op de periode van gemengdestudiefinanciering is voor de volgende (voor de hand liggende) oplossing gekozen. Studenten die tijdens de periode van gemengde financiering (beurs) studievertraging hebben opgelopen ten gevolge van bijzondere omstandigheden kunnen tot hun 27e jaar een beroep doen op het afstudeerfonds. Vanaf het moment dat zij 27 jaar zijn geworden vindt de uitkering plaats van de maanden waarop zij recht kunnen maken op grond van de regeling financiële ondersteuning studenten. Vertraging opgelopen na het bereiken van de leeftijd van 27 jaar kunnen niet meer leiden tot een uitkering uit het afstudeerfonds.

Voorbeeld: Nico is 23 jaar als hij september 1993 begint met zijn studie technische natuurkunde aan de TU Delft. Hij ontvangt studiefinanciering van Groningen. Op 22 augustus 1997 wordt Nico 27 jaar. Vanaf 1 september kan hij de 12 resterende ‘beursmaanden’ alleen nog ontvangen in de vorm van een rentedragende lening. In het studiejaar 94-95 is Nico twee maanden ziek geweest waardoor hij drie maanden studievertraging heeft opgelopen en in 95-96 is hij lid geweest van de faculteitsraad en heeft daarmee een erkende studievertraging van 3 maanden. Om in aanmerking te komen voor het afstudeerfonds moet hij er allereerst voor hebben gezorgd dat zijn studievertraging geconstateerd is door de studieadviseur en onderbouwd kan worden met de benodigde verklaringen (bijvoorbeeld medische verklaring). Uiterlijk twee maanden (zie ook volgend punt) voor het einde van de periode van gemengde studiefinanciering (in dit geval 1 juli 1997) richt hij zich tot zijn studieadviseur, die met hem de aanvraag verzorgt voor de Commissie Financiële Ondersteuning Studenten. Wordt zijn aanvraag gehonoreerd, dan heeft hij met ingang van 1 september 1997 recht op 6 maanden ondersteuning uit het afstudeerfonds.

Indienen_aanvraag_afstudeerfonds

Met ingang van het studiejaar 97-98 zal de Commissie Financiële Ondersteuning Studenten de termijnen voor aanvragen uit het afstudeerfonds strak gaan hanteren. Dit studiejaar, 96-97, heeft de commissie als een overgangsjaar bestempeld waarin vooralsnog van eerder genoemde strakke termijnstelling kon worden afgeweken. Komend studiejaar echter dienen alle aanvragen met betrekking tot afstudeerfonds en techniekfonds uiterlijk 2 maanden voor het einde van de periode van gemengde studiefinanciering te worden ingediend. Voor het tempobeursfonds geldt een termijn van 1 februari volgend op het studiejaar waarin ten gevolge van bijzonder omstandigheden de temponorm niet is behaald.

Doorstromers_hbo-wo

Er bestaat enige onduidelijkheid over het aantal maanden studiefinanciering waarop doorstromers hbo-wo recht kunnen maken wanneer zij van een 4-jarige studie overstappen naar een 5-jarige studie. Studenten die in 1991 begonnen zijn met een opleiding aan de hts en in per 1 september 1995 zijn doorgestroomd naar een 5-jarige opleiding aan de TU Delft mogen er vanuit gaan dat zij in aanmerking komen voor een ‘extra’ leenjaar. Navraag bij de IBG heeft voor het moment opgeleverd dat de wet verlenging cursusduur uit 1995 (een extra jaar lenen met mogelijkheid van omzetting in een beurs bij afstuderen binnen 8 jaar) tevens van toepassing wordt geacht op de hbo-doorstromers. Wel wordt aangeraden de berichtgeving van de IBG over het nog resterende aantal maandenstudiefinanciering goed in de gaten te houden. Wijkt deze berichtgeving af van de hierboven aangegeven regeling, neem dan contact op met het Studentenadviesbureau.

De mogelijkheid dat studenten die in 1996 of 1997 doorstromen van het hbo naar de TU Delft aanspraak kunnen maken op een extra jaar studiefinanciering wordt op dit moment nog uitgezocht door de IBG en zal in een volgend voorlichtingskatern van de Delta worden behandeld.

Summer_University_Tuzla

De University van Tuzla organiseert van 18 juli tot 8 augustus een Summer University met als thema “Science and Reconstruction” waaraan ook een beperkt aantal EU-studenten kan deelnemen. Er worden geen deelnemerskosten in rekening gebracht. De mogelijkheid bestaat om deel te nemen aan cursussen die door de volgende faculteiten van de University of Tuzla worden georganiseerd: electrical engineering, mechanical engineering, chemical engineering, civil engineering, mining and geology, medicine and health science, economics, physics, applied mathematics and philosophy and science. Verder worden er ook een aantal speciale programma’s op de volgende gebieden georganiseerd: transfer of technology and economic change, environmental studies, public health, physical and psychosocial rehabilitation, civil society and english language and literature.

Gedetailleerde informatie over deze Summer University alsmede aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau.

Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, tel. 015-2788012, e-mail: ssc@bu.tudelft.nl, internet: http://www.bu.tudelft.nl/ssc

P&O

CAO_Nederlandse_Universiteiten

Op 14 mei jl. hebben de Nederlandse Universiteiten en de werknemersorganisaties een akkoord bereikt over een cao voor de universitaire medewerkers. De looptijd van deze cao eindigt op 31 december 1998.

In deze cao worden niet alle arbeidsvoorwaarden geregeld: een deel blijft voorbehouden aan de minister van O&W, zoals generieke salarisverhogingen, arbeidsduur, uitgangspunten functiewaardering en bovenwettelijke sociale zekerheid.

De afspraken in de nu afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst voor universitaire medewerkers zijn met name gericht op de kwaliteit en kwantiteit van de werkgelegenheid binnen de bedrijfstak universiteiten.

De tekst van de cao wordt binnenkort verspreid, maar ligt nu al ter inzage bij het hoofd P&O van uw beheerseenheid.

P&O-staf_cvb

Alle functies in de P&O-staf van het cvb zijn formeel ingevuld. Bij deze eenheid werken of gaan binnenkort werken:

mr.C.J. Peels, directeur (tst. 4283)

drs.E.P.M. Moors, coördinator personeel- en organisatie-aangelegenheden (tst. 3674)

ir.J.M. van Splunter, senior medewerker management development(tst. 6399)

ing.F.L.M. Kok, senior medewerker arbeidsvoorwaarden en overlegzaken per 1/8/97

mw.drs.K.M. van den Ordel, beleidsmedewerker (tst. 7142)

mw.drs.J.M.T. van Duijn, beleidsmedewerker per 1/11/97

Als algemeen contactpersoon voor de P&O-staf cvb fungeert mw.E. de Groot (tst. 3428).

AFVAL

Het Facilitair Bedrijf heeft het beheer van het bedrijfsafval met ingang van 1 mei 1997 overgedragen aan CMC-DAAS. Als gevolg van reorganisaties zag het Facilitair Bedrijf hier geen mogelijkheden meer toe. CMC-DAAS is hiermee verantwoordelijk voor de afvoer van zowel het gevaarlijk afval als van het bedrijfsafval van de TU Delft (zie ook het artikel in dit katern). Het IRI voert het radio-actief afval af.

Enkele jaren geleden ging de TU Delft over op het scheiden van het bedrijfsafval. Menig medewerker zal zich de komst van de blauwe en grijze bakken herinneren. Een van de resultaten was dat de stroom afval uit de kantoren in 1994 met 45% werd teruggebracht tot 525.000 kilo. Deze 45%, grotendeels bestaande uit papier en karton, kon worden gerecycled.

Weet u het nog?

chemisch kantoorafval

Het chemisch kantoorafval kunt u kwijt in de chemotorens die verspreid zijn geplaatst in de gebouwen. Als het niet kan worden gerecycled, wordt het als gevaarlijk afval verbrand (bij hogere temperaturen dan het gewone restafval).

restafval

Restafval gooit u weg in de restafvalbak op uw werkplek. Dit wordt verbrand bij de Afval Verwerking Rijnmond.

papier

Papier kunt u kwijt in de blauwe of (grotere) grijze papierbakken. Alle ingezamelde papier wordt voor recycling naar de papierverwerker gebracht.

vertrouwelijk papier

U belt de interne of huishoudelijke dienst voor afvoer van vertrouwelijk papier. CMC-DAAS zorgt voor vervoer en shredderen apart van het andere papier bij de papierverwerker.

karton

U zet karton platgevouwen op de gang of op daartoe aangewezen plaatsen in het gebouw. Alle ingezamelde karton wordt voor hergebruik naar de papierverwerker gebracht.

plastic koffiebekertjes

Speciale bakken voor de inzameling van plastic koffiebekertjes staan bij automaten en kantines. Er zijn verschillende pogingen gedaan om de bekertjes TU breed te vervangen door de milieumok, omdat slechts een zeer gering deel van de bekertjes kan worden gerecycled. Ook CMC-DAAS is voorstander van de milieumok.

huishoudelijk glaswerk

Huishoudelijk glaswerk kunt u kwijt in de grijze glaskrat bij deinterne of huishoudelijke dienst of de kantine. Al het huishoudelijke glaswerk wordt gerecycled.

bouw_en_sloopafval_en_vormzand

Onder de noemer bouw- en sloopafval worden stromen afgevoerd zoals gipsplaat, steen en beton. Na scheiden en breken wordt deze fractie weer gebruikt in wegenbouw.

metalen

Metaalhandelaren halen op afroep de metalen op bij de werkplaatsen. In verschillende metaalverwerkende bedrijven worden de metalen weer gerecycled.

hout

De dienst groenvoorzieningen haalt hout op bij de gebouwen. Na afvoer en shredderen wordt dit hout naar de EPON in Nijmegen gebracht. Deze kolengestookte elektriciteitscentrale gebruikt het hout als secundaire brandstof.

tuinafval

Tuinafval wordt door de dienst groenvoorzieningen naar de composteerinrichting van de TU Delft gebracht. De compost wordt gebruikt op het TU terrein.

koffiedik

Koffiedik wordt door de dienst groenvoorzieningen afgehaald bij de Aula en de 7 grootste kantines van de TU Delft. De composteerinrichting verteert het tot compost.

frituurvet

De restauratieve dienst en het Aula congrescentrum voeren frituurvet af naar een vetverwerkingsbedrijf, waar het in veevoer wordt verwerkt.

monitoren_en_computers

CMC-DAAS haalt op afroep monitoren en computers bij de gebouwen af. Deze worden in afzonderlijke bedrijven gedemonteerd. Waardevolle en bruikbare onderdelen worden eruit gehaald en gerecycled.

MOD

Informatiepunt MOD

Voor informatie, suggesties of opmerkingen over de “Modernisering van de Ondersteunende Diensten” kunt u contact opnemen met mw. Fransje van Veen, tst 4594, fax 7720 of e-mail F.M.van Veen@BU.TUDelft.nl

STA*D

27-jaarregeling

Studenten die in de loop van de periode van gemengde financiering (via de IB-groep in Groningen) de leeftijd van 27 jaar bereiken kunnen vanaf dat moment alleen nog beurs ontvangen in de vorm van een rentedragende lening. Hoe verhoudt deze regel zich ten opzichte van de regeling financiële ondersteuning studenten (afstudeerfonds)? Aangezien deze regeling uitgaat van aansluitende financiering op de periode van gemengdestudiefinanciering is voor de volgende (voor de hand liggende) oplossing gekozen. Studenten die tijdens de periode van gemengde financiering (beurs) studievertraging hebben opgelopen ten gevolge van bijzondere omstandigheden kunnen tot hun 27e jaar een beroep doen op het afstudeerfonds. Vanaf het moment dat zij 27 jaar zijn geworden vindt de uitkering plaats van de maanden waarop zij recht kunnen maken op grond van de regeling financiële ondersteuning studenten. Vertraging opgelopen na het bereiken van de leeftijd van 27 jaar kunnen niet meer leiden tot een uitkering uit het afstudeerfonds.

Voorbeeld: Nico is 23 jaar als hij september 1993 begint met zijn studie technische natuurkunde aan de TU Delft. Hij ontvangt studiefinanciering van Groningen. Op 22 augustus 1997 wordt Nico 27 jaar. Vanaf 1 september kan hij de 12 resterende ‘beursmaanden’ alleen nog ontvangen in de vorm van een rentedragende lening. In het studiejaar 94-95 is Nico twee maanden ziek geweest waardoor hij drie maanden studievertraging heeft opgelopen en in 95-96 is hij lid geweest van de faculteitsraad en heeft daarmee een erkende studievertraging van 3 maanden. Om in aanmerking te komen voor het afstudeerfonds moet hij er allereerst voor hebben gezorgd dat zijn studievertraging geconstateerd is door de studieadviseur en onderbouwd kan worden met de benodigde verklaringen (bijvoorbeeld medische verklaring). Uiterlijk twee maanden (zie ook volgend punt) voor het einde van de periode van gemengde studiefinanciering (in dit geval 1 juli 1997) richt hij zich tot zijn studieadviseur, die met hem de aanvraag verzorgt voor de Commissie Financiële Ondersteuning Studenten. Wordt zijn aanvraag gehonoreerd, dan heeft hij met ingang van 1 september 1997 recht op 6 maanden ondersteuning uit het afstudeerfonds.

Indienen_aanvraag_afstudeerfonds

Met ingang van het studiejaar 97-98 zal de Commissie Financiële Ondersteuning Studenten de termijnen voor aanvragen uit het afstudeerfonds strak gaan hanteren. Dit studiejaar, 96-97, heeft de commissie als een overgangsjaar bestempeld waarin vooralsnog van eerder genoemde strakke termijnstelling kon worden afgeweken. Komend studiejaar echter dienen alle aanvragen met betrekking tot afstudeerfonds en techniekfonds uiterlijk 2 maanden voor het einde van de periode van gemengde studiefinanciering te worden ingediend. Voor het tempobeursfonds geldt een termijn van 1 februari volgend op het studiejaar waarin ten gevolge van bijzonder omstandigheden de temponorm niet is behaald.

Doorstromers_hbo-wo

Er bestaat enige onduidelijkheid over het aantal maanden studiefinanciering waarop doorstromers hbo-wo recht kunnen maken wanneer zij van een 4-jarige studie overstappen naar een 5-jarige studie. Studenten die in 1991 begonnen zijn met een opleiding aan de hts en in per 1 september 1995 zijn doorgestroomd naar een 5-jarige opleiding aan de TU Delft mogen er vanuit gaan dat zij in aanmerking komen voor een ‘extra’ leenjaar. Navraag bij de IBG heeft voor het moment opgeleverd dat de wet verlenging cursusduur uit 1995 (een extra jaar lenen met mogelijkheid van omzetting in een beurs bij afstuderen binnen 8 jaar) tevens van toepassing wordt geacht op de hbo-doorstromers. Wel wordt aangeraden de berichtgeving van de IBG over het nog resterende aantal maandenstudiefinanciering goed in de gaten te houden. Wijkt deze berichtgeving af van de hierboven aangegeven regeling, neem dan contact op met het Studentenadviesbureau.

De mogelijkheid dat studenten die in 1996 of 1997 doorstromen van het hbo naar de TU Delft aanspraak kunnen maken op een extra jaar studiefinanciering wordt op dit moment nog uitgezocht door de IBG en zal in een volgend voorlichtingskatern van de Delta worden behandeld.

Summer_University_Tuzla

De University van Tuzla organiseert van 18 juli tot 8 augustus een Summer University met als thema “Science and Reconstruction” waaraan ook een beperkt aantal EU-studenten kan deelnemen. Er worden geen deelnemerskosten in rekening gebracht. De mogelijkheid bestaat om deel te nemen aan cursussen die door de volgende faculteiten van de University of Tuzla worden georganiseerd: electrical engineering, mechanical engineering, chemical engineering, civil engineering, mining and geology, medicine and health science, economics, physics, applied mathematics and philosophy and science. Verder worden er ook een aantal speciale programma’s op de volgende gebieden georganiseerd: transfer of technology and economic change, environmental studies, public health, physical and psychosocial rehabilitation, civil society and english language and literature.

Gedetailleerde informatie over deze Summer University alsmede aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Informatiecentrum van het Studentenadviesbureau.

Studentenadviesbureau, Julianalaan 134, 2628 BL Delft, tel. 015-2788012, e-mail: ssc@bu.tudelft.nl, internet: http://www.bu.tudelft.nl/ssc

P&O

CAO_Nederlandse_Universiteiten

Op 14 mei jl. hebben de Nederlandse Universiteiten en de werknemersorganisaties een akkoord bereikt over een cao voor de universitaire medewerkers. De looptijd van deze cao eindigt op 31 december 1998.

In deze cao worden niet alle arbeidsvoorwaarden geregeld: een deel blijft voorbehouden aan de minister van O&W, zoals generieke salarisverhogingen, arbeidsduur, uitgangspunten functiewaardering en bovenwettelijke sociale zekerheid.

De afspraken in de nu afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst voor universitaire medewerkers zijn met name gericht op de kwaliteit en kwantiteit van de werkgelegenheid binnen de bedrijfstak universiteiten.

De tekst van de cao wordt binnenkort verspreid, maar ligt nu al ter inzage bij het hoofd P&O van uw beheerseenheid.

P&O-staf_cvb

Alle functies in de P&O-staf van het cvb zijn formeel ingevuld. Bij deze eenheid werken of gaan binnenkort werken:

mr.C.J. Peels, directeur (tst. 4283)

drs.E.P.M. Moors, coördinator personeel- en organisatie-aangelegenheden (tst. 3674)

ir.J.M. van Splunter, senior medewerker management development(tst. 6399)

ing.F.L.M. Kok, senior medewerker arbeidsvoorwaarden en overlegzaken per 1/8/97

mw.drs.K.M. van den Ordel, beleidsmedewerker (tst. 7142)

mw.drs.J.M.T. van Duijn, beleidsmedewerker per 1/11/97

Als algemeen contactpersoon voor de P&O-staf cvb fungeert mw.E. de Groot (tst. 3428).

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.