Campus

Marina van Damme beurs voor onderzoek naar oceaanenergie

De oceaan bevat potentieel meer energie dan over de gehele wereld wordt gebruikt, zo begon Martha Deen gisteren haar pitch voor het verkrijgen van de Marina van Damme beurs. Ze won. “Ik wil een bijdrage leveren aan de energietransitie.”

Martha Deen won negenduizend euro voor onderzoek naar oceaanenergie. (Foto: Thomas Koopman)

Gefeliciteerd met je beurs van negenduizend euro. Wat dacht je toen je het hoorde?

“Ik was blij en gelukkig en had het niet per se verwacht. Ik stond er neutraal in: leuk als ik het win, maar ik gun het anderen ook.”


Je begon in 2008 aan je bachelor technische aardwetenschappen en deed daarna een internationale IDEA-league master Applied Geophysics. Waar ben je op afgestudeerd?

“Op seismic noise ofwel trillingen van de aarde, alles behalve aardbevingen. Het trillen wordt veroorzaakt door oceaanstormen, zijnde oceaangolven. Daar heb ik onderzoek naar gedaan door te kijken naar data in de Indische Oceaan. Ik heb vooral de amplitude (de sterkte van de trilling, red.) gemodelleerd. Er was al een model dat dit kon verklaren en ik heb per meetstation gekeken wat de invloed is van de lokale ondergrond op dat signaal.”


Hoe kwam je uit bij oceaanenergie?

“In mijn promotieonderzoek in Parijs ben ik gaan kijken naar de ‘hum’. Dat zijn trillingen van de aarde die worden veroorzaakt door oceaangolven met een zeer lage frequentie. Die kunnen wel veertig kilometer lang zijn. Ik keek naar de impact van die oceaangolven op de aarde en hoe door die druk aardgolven ontstaan. Door contacten met oceanografen ging mijn interesse naar oceanen. Ik vond het een leuke verbeelding wellicht omdat er relatief weinig informatie over is. De oceaan is diep en groot. Dat kun je ook zeggen over de aarde, die ik een aantal jaren heb bestudeerd. Nu vond ik het interessant om verder het diepe in te duiken.”


Wat doe je nu precies?

“Mijn projectvoorstel voor deze beurs gaat over onderzoek naar seismische data en oceaandata. Die wil ik aan elkaar koppelen om een berekening te maken van de energie potentie van de oceaan. Er zijn schattingen van die potentie, maar oceaanmodellen zijn gebaseerd op minder datapunten. Vaak op een globale schaal en ik wil het regionaal gaan doen. Ik wil de temperatuur, de dichtheid van het water en de geleiding meten en die data linken aan een seismisch profiel. Dat is een soort echo van de aarde. De oceaan heeft lagen met verschillende temperaturen. Als je die meet kun je weten op welk punt je welke temperatuurgradiënt kunt verwachten. Daarmee kun je berekenen hoeveel energie je er uit kunt halen.”


In hoeverre kan de Marina van Damme beurs daarbij helpen?

“Ik kan er een onderzoekverblijf bij Geomar in Kiel mee organiseren zodat ik omringd ben kan zijn met mensen die hierin gespecialiseerd zijn en die mij daarover dingen kunnen leren.  Het kan mij helpen om een netwerk op te bouwen door naar conferenties te gaan. Daar kan ik bijvoorbeeld met mensen spreken die aan de implementatiekant zitten, om te kijken welk bedrijf geïnteresseerd zou zijn in deze techniek. Ik wil specialist worden om een bijdrage te kunnen leveren aan de energietransitie en zie mezelf uiteindelijk als adviseur voor energietransitie op een technisch vlak.”


Over de Marina van Damme beurs

De Marina van Dammebeurs wordt elk jaar uitgereikt aan getalenteerde vrouwelijke alumni die afgestudeerd en/of gepromoveerd zijn aan de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente of Universiteit Wageningen. De beurs bedraagt 9000 euro en wordt mogelijk gemaakt door mevrouw dr. ir. Marina van Damme, die in 1953 als chemisch technoloog afstudeerde aan de TU Delft en in 1965 als eerste vrouwelijke ingenieur promoveerde aan de toenmalige Technische Hogeschool Twente.


De andere genomineerden waren Gianna Bottema, Bouwkunde, Preethi Ramamurthy, Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica en Rianne Houba, Industrieel Ontwerpen.

News editor Connie van Uffelen

Do you have a question or comment about this article?

c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl

Comments are closed.