Campus

Magnetroncanneloni

Ieder jaar lijken er weer meer internationale studenten naar de TU te komen. Dit zorgt voor een flinke verscheidenheid aan culturen binnen het toch al niet zo grote Delft.

De integratie met Nederlandse studenten loopt nog wel eens moeizaam. Een interessante plek waar dit te zien is, is de kantine.
De meesten van ons zijn opgegroeid met de ouderwetse, oer-Hollandse boterham voor de lunch. Deze kan belegd worden met een plakje worst of kaas. En wie is er niet groot geworden met Calvé pindakaas? Studenten die nog thuis wonen, krijgen een zak met gemiddeld tien degelijk belegde boterhammen mee van huis.
Studenten die op zichzelf wonen, krijgen ’s ochtends vaker te maken met een leeg keukenkastje. Het plannen van boodschappen doen blijkt lastig. Dat wordt dus een lunch uit de kantine. Ik heb me al vaak verbaasd over de hoeveelheden kroketten, frikadellen en vette gehaktballen die vooral mijn mannelijke medestudenten dagelijks naar binnen werken. Deze lunch is niet af zonder een flinke hoeveelheid mayonaise.
Hoewel de kroketten misschien nog onder de noemer ‘warme lunch’ vallen, staat dit in sterk contrast met wat internationale studenten gewend zijn. In andere landen wordt met een warme maaltijd geluncht. Veel TU-kantines serveren deze niet. Voor de studenten geldt dat ze moeten uitwijken naar de aula of dat ze voor hun eigen maaltijd moeten zorgen. Tupperware-doosjes met de meest uiteenlopende maaltijden worden meegenomen naar de universiteit en daar in de magnetron opgewarmd.
Misschien dat juist hier meer mogelijkheden tot integratie liggen. Geïnspireerd door haar Italiaanse collega’s neemt een van mijn Nederlandse vriendinnen nu ook de restjes van de maaltijd van de dag ervoor mee naar de universiteit. Het meenemen van een bakje zelfgemaakte canneloni leidde tot voldoende gespreksstof met een groep Italianen. Op deze manier heeft ze een leuke groep nieuwe vrienden gevonden.
Ik heb dan ook besloten aan haar een voorbeeld te nemen. Voor iemand die zo van koken houdt als ik, moet dit een gemakkelijke manier zijn om contact te leggen met internationale studenten. Ik ben benieuwd wat ze vinden van mijn boerenkoolstamppot.

Maaike Strijker (23) is zesdejaars studente scheikundige technologie. Ze schrijft voortaan om toerbeurt een column in Delta.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.