Al sinds 2004 ligt een verkoper van magnetische stresshangers in de clinch met AvroTros en TU Delft. Donderdag diende de zaak bij de Raad van State.
Ondernemer Bruno Santanera had vanaf 2000 groot succes met een hangertje dat stress bij mensen zou wegnemen. Bekende Nederlanders als Tineke de Nooij, Imca Marina en Frans Bauer getuigden van de heilzame werking, net als minder bekende klanten in commercials. Overigens verbood de Reclame Code Commissie in 2007 verdere uitzending omdat de reclame misleidend werd bevonden.
Een uitzending van Tros Radar in 2004 maakte een eind aan het succes toen presentatrice Antoinette Hertsenberg het geneeskrachtige kleinood afdeed als “een veel te dure koelkastmagneet”. Als onderbouwing werd onder meer materiaalonderzoek aangevoerd dat op de TU Delft onder leiding van professor Joop Schoonman (Technische Natuurwetenschappen) was uitgevoerd.
Na de uitzending kelderde de verkoop van enkele duizenden tot enkele tientallen kettingen per maand. Sindsdien is Santanera op oorlogspad, legt Trouw uit.
TU Delta schreef destijds: ‘Biostabil, een zilveren hanger met magneet, zou genezend werken tegen vrijwel elke denkbare kwaal, dankzij een mysterieuze magnetische straling. Enkele neurochirurgen en Schoonman waren door Radar aangetrokken om de deugdelijkheid van de beweringen voor de camera te testen. Zo zou het medaillon zand uit Zaïre bevatten dat aan de genezende kracht zou bijdragen.’
Tros Radar vroeg destijds aan Schoonman en zijn wetenschappelijk medewerker Greet de Loos om een medaillon open te maken. Het Zaïrese zand konden ze niet vinden, wel zat in het zilveren omhulsel een magneet van een type dat vaak wordt gebruikt voor de conussen van stereospeakers.
Pijlen op TU Delft
Omdat eerdere zaken tegen AvroTros op niets uitliepen richten Santanera en zijn juridisch adviseur Werner van Bentem hun pijlen nu, vijftien jaar later, op de TU Delft, berichtte de Volkskrant afgelopen week.
Senior jurist mr. drs. Erik van Leeuwen vertegenwoordigde de TU Delft vorige week donderdag. Hij vertelt dat team Santanera in 2016 via een WOB (wet openbaarheid bestuur)-verzoek alle documentatie over het materiaalkundig onderzoek heeftopgevraagd. De huidige klacht is dat die documentatie niet volledig zou zijn. Zo zouden e-mails en financiële stukken ontbreken. Die zaak diende februari vorig jaar al voor de rechtbank Noord-Nederland. Die stelde de TU in het gelijk, waarop Santanera in hoger beroep ging. Afgelopen donderdag werd de zaak in hoger beroep behandeld door de Raad van State.
Van Leeuwen voert in zijn verweer aan dat de TU Delft alle beschikbare documentatie heeft afgegeven, maar dat je geen documentatie kunt geven die er niet is. “Dat is geen kwestie van een complot, maar als je twaalf jaar na dato documentatie opvraagt kun je niet verwachten dat alles compleet is.”
De Raad van State doet over zes weken uitspraak. Van Leeuwen verklaart desgevraagd het oordeel ‘met vertrouwen’ tegemoet te zien.
Over de werking van het magnetische sieraad schrijft Biostabil: ‘Het menselijk lichaam heeft elektriciteit (plus + en min —) en magnetische velden (noord + en zuid —), dit noemen we stress. Deze spanningen zijn niet stabiel, ze wijzigen constant door allerlei invloeden. De Biostabil 2000 reageert op Uw lichaam, heeft U bijvoorbeeld teveel positieve (+) lading dan draait de Biostabil 2000 naar de negatieve (—) zijde, ontlaadt hiermee Uw lichaam en zorgt ervoor dat het teveel aan spanning (plus + en min —) wordt weggenomen. Uw lichaam wordt in balans gebracht. Hiermee worden de klachten zowel psychisch als lichamelijk voorkomen, afgeremd en mogelijk genezen.’
Meer lezen? Check de website van Biostabil.
De vereniging tegen kwakzalverij heeft een heel dossier aangelegd over Biostabil
Naschrift 10-01-2019: Juridisch adviseur Werner van Bentem liet na afloop van de zaak telefonisch weten een klacht in te dienen tegen de TU Delft bij de Erfgoedinspectie vanwege slecht archiefbeheer. “Ik kan me niet voorstellen dat de TU geen backups bewaart van emails en van ruwe onderzoeksgegevens.” Van Bentem vermoedt dat er destijds een connectie bestond tussen omroep TROS en hoofdonderzoeker prof. Joop Schoonman, maar de TU kan geen correspondentie uit die tijd overleggen waaruit dat blijkt.
“Mijn client is ziendend op de TU Delft”, verklaart Van Bentum op de vraag naar verdere stappen. Hij kondigt een civiele procedure aan tegen de TU en een schadeclaim vanwege de schade, lees omzetverlies, die Biostabil geleden heeft.
Do you have a question or comment about this article?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.