Short

Maarten Keulemans Journalist van het Jaar

Volkskrantjournalist en oud-Delta-collega Maarten Keulemans is vrijdag door journalistenvereniging Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2021 voor zijn onvermoeibare verslaggeving van de corona-epidemie voor de Volkskrant.


Volkskrantlezers kennen hem onder meer van zijn serie ‘Keulemans in quarantaine’, waarin hij vragen van lezers beantwoordt.


Keulemans onderstreept wat de jury betreft het hoge niveau van de vaderlandse journalistiek. ‘Als wetenschapsjournalist werkte hij in het verleden wellicht wat in de schaduw, inmiddels staat hij in het volle licht. En met verve. Hij draagt onvermoeibaar feiten aan en weet die helder te duiden. Ook schuwt hij niet om aan te geven waar zijn twijfel zit, komt terug op eerdere conclusies als het nodig is, en gaat met iedereen het gesprek aan.’


“Ik loop nog een beetje te stuiteren”, reageerde hij zaterdag op zijn eretitel. “Leuke opsteker voor de wetenschapsjournalistiek, dat je er dus ook journalist van het jaar mee kan worden.”


Keulemans werkte twee jaar voor TU Delta (2005-2007). Eerst als wetenschapsredacteur, daarna tijdelijk als hoofdredacteur. Daarna werkt hij in verschillende functies bij het wetenschapsblad NWT Natuurwetenschap en Techniek (Veen Media). Vanaf 2011 is hij wetenschapsredacteur bij de Volkskrant.


In 2008 publiceerde hij zijn opgewekte boek Exit Mundi over ‘de vijftig beste scenario’s voor het einde van de wereld’. Epidemieën ontbraken daarin niet. Volgens NRC destijds was het boek ‘een overtuigende oproep om onbevreesd van het leven te genieten.’ (JW)

Science editor Jos Wassink

Do you have a question or comment about this article?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.