Science

Maandmenu: twee kilo larven

Wat dacht je van een vleesvervangende hamburger van eiwitten en mineralen uit je compostbak? Als het aan industrieel ontwerper Jaco Jansen ligt, ziet de wereld er binnen afzienbare tijd veel diervriendelijker uit.

Onderzoek: ‘Insects as a sustainable alternative to feed animals in the city’
Eindcijfer: Nog niet bekend bij het ter perse gaan van deze Delta.

Hij zou ze zelf best eten, de larven van de black soldier fly die het onderwerp zijn van zijn afstuderen. “Ze zijn gezond; bevatten veel eiwit, betere vetzuren dan vlees, en mineralen als ijzer en zink”, zegt Jaco Jansen (27). “Door hun exoskelet zijn de larven knapperig, maar je kunt ze tot poeder vermalen en er bijvoorbeeld balletjes van draaien.”

Klinkt als een horrorverhaal? Een nietsvermoedend testpanel at de insectenbitterballen van supermarkt Jumbo vingerlikkend op. Jansen is iets minder voortvarend dan de supermarktketen en wil vooralsnog alleen honden aan een insectendieet zetten. Maar dat zou wel vijftien procent van hun vleesconsumptie schelen.

Hoe het allemaal begon: de – toen nog aankomend – industrieel ontwerper zocht een afstudeerbedrijf dat jong was, bezig met nieuwe, innovatieve producten en daar een duurzame impact mee wilde maken. Protix maakt een alternatief voor veevoeder. Dat daar geen consumentenproduct voor viel te ontwerpen, was Jansen al snel duidelijk. Dat hij iets wilde met het vergroten van de acceptatie van insecten als voedingsmiddel, stond als een paal boven water. “Insecten eten is noodzakelijk; de mate waarin we nu dierlijke proteïnen consumeren is niet houdbaar op lange termijn. Insecten kunnen op allerlei organisch materiaal worden gekweekt.” Dus waarom niet een vleesvervanger maken voor dé vleeseters in Nederlandse huishoudens: honden?

“Honden van gemiddeld twintig kilo eten twee keer zoveel vlees als mensen”, weet Jansen: “Zo’n 430 gram per dag. Dat is 160 kilo per jaar.” Daarvoor ging hij uit van baasjes die hun hond alleen vers vlees voeren, in plaats van brokken. “In Nederland zijn dat er zo’n 90 duizend. Een interessante doelgroep voor mij, omdat zij waarschijnlijk early adapters zijn van het idee van insecten eten. Het principe, vertelt Jansen: “De black soldier fly kent vier levensstadia in zijn zes weken lange leven. Het larfstadium is het enige waarin hij eet, en dan eet hij zich meteen helemaal vet met compost. Dat maakt hem tot één van de beste bio-converters ter wereld. Ik heb de compostbak ontworpen. Mijn afstudeerbedrijf zet een bestandje op internet, en vervolgens kan iedereen hem 3D (laten) uitprinten. Protix verschaft de vliegeneitjes, je verzamelt al je compost in die bak, en na een week of twee giet je de bak leeg in een vergiet. De larven zijn bang voor licht en zullen naar beneden kruipen – uiteindelijk de gaatjes van het vergiet door. Wat je overhoudt is een verzameling larven, die je vervolgens invriest. Door ze bevroren even door de blender te halen, vermaal je ze tot een ultiem gezond diervoeder.”

En dat is niet alleen een optie voor hondenbezitters. “Je kunt er één keer in de week ook gerust hamburgers voor twee personen van bakken.” Mooi meegenomen: van het recyclingprobleem dat in veel grote steden de compost niet gescheiden wordt opgehaald, maak je nu een hoogwaardige afvaloplossing. Een perfectere invulling van TU’s nature inspired design bestaat niet.

Of zijn compostbak voor black soldier fly-larven daadwerkelijk in productie komt, weet Jansen niet. “Maar ik wil hem dolgraag verder ontwikkelen. Ik werk graag aan een product dat een duurzame verandering teweeg kan brengen in de levensstijl van mensen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.