Education

Lustrumdag over ruimtevaart

Het RuimteVaartDispuut van de studievereniging VSV Leonardo da Vinci houdt zaterdag 8 mei de Space Day Delft. Aanleiding is het dertiende lustrum van de vereniging.

Een van de hoogtepunten is het oplaten van een weerballon met camera en GPS naar de zogeheten ‘edge of space’, een hoogte van dertig kilometer. In de loop van de dag wordt de ballon teruggehaald en worden de gemaakte beelden vertoond.

De dag draait geheel om ruimtevaart en is bedoeld voor studenten, scholieren en geïnteresseerden uit Delft en omgeving. Er zijn onder meer lezingen van verschillende aan ruimtevaart gerelateerde bedrijven. Daarin geven ze aan wat er te doen is op het gebied van ruimtevaart in Nederland.

Ook laten studenten die werken aan ruimtevaartprojecten zoals de Delfi-Next zien hoe zij ruimtevaart op een praktische wijze geïntegreerd hebben in hun studie. De hele dag door staan er stands van bedrijven en studentenprojecten in de faculteit.

De lustrumdag duurt van 10.30 tot 16.00 uur en vindt plaats aan de Kluyverweg 1 in Delft. Meer informatie via www.vsv.tudelft.nl.

“Tot het laatste moment was alles nog mogelijk”, vertelt bemanningslid en L&R-student Michiel van der Meulen (23) over de vier weken durende race tussen vijfentwintig ‘Mumm 30-zeiljachten’ in het Kanaal, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee.

Het Delftse team raakte de laatste dag een van de boeien die de startlijn markeert. Hun boot moest een strafrondje maken waardoor hij als laatste over de startlijn ging.

“We hebben toen een keiharde inhaalrace gevaren waardoor we onze nipte voorsprong op het team uit Parijs (Normale Sup’ – Lagardère) behielden.”

Eerste in het studentenklassement werd CSC-HEC-Ecole Navale. Het algemeen klassement is gewonnen door Courrier Dunkerque.

Vanaf 2011 zal de Tour wellicht gevaren worden in een M34 van Archambault. Deze boot is speciaal ontworpen voor de Tour de France en zal beter geschikt zijn voor langere offshores. “Het idee is dat we er dan ook trans-Atlantische races mee gaan varen”, zegt Van der Meulen enthousiast.

Zie ook het artikel ‘Hangen hangen hangen’ (Delta 22)

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.