Voor alle tien de universitaire psychologieopleidingen geldt met ingang van volgend studiejaar een numerus fixus. Over de invoering van een capaciteitsfixus voor de rechtenopleidingen zijn de universiteiten het niet eens geworden.
De universiteiten van Tilburg en van Twente twijfelden het langst aan de studentenstop voor psychologie. Voor de Tilburgse rector magnificus Philip Eijlander had het niet gehoeven. Hij laat weten zelf tevreden te zijn met de studenteninstroom bij zijn faculteit psychologie, waar het studierendement beter zou zijn dan elders.
Onderwijskwaliteit
Toch steunt hij de wens van de andere universiteiten, die menen dat de onderwijskwaliteit in gevaar komt door de hoge studenteninstroom. Nu Eijlander gehoord heeft dat ook de Universiteit Twente een fixus gaat invoeren – de woordvoerder van Twente bevestigt dat – wil Tilburg bovendien niet als enige weigeren. “Want dan loop je het risico dat je studenten binnenkrijgt die je liever niet wil.” Kandidaten met lage examencijfers of die elders zijn uitgeloot, zouden dan immers eerder naar Tilburg komen.
Studentenstop rechten
Een landelijke studentenstop voor de rechtenopleidingen wordt op zijn vroegst in 2012 verwacht. De Utrechtse rector Stoof laat de Utrechtse DUB-site weten dat de gevolgen voor alle rechtenopleidingen nog onvoldoende duidelijk zijn. Zijn Tilburgse collega Eijlander constateert dat sommige rechtenfaculteiten, waaronder de Leidse, helemaal niet willen krimpen, maar juist groeien. “Dan is een landelijke studentenstop maatschappelijk niet uit te leggen.”
De reacties op het nieuws zijn gemengd. Sommigen zeggen dat de drie technische universiteiten al genoeg geld via andere subsidies binnenkrijgen, maar niemand ontkent het financiële verlies. Het CDA wil opheldering.
Minister Plasterk: “Het is aan de instellingen zelf om het geld te verdienen. Daar waar het beste onderzoek wordt gedaan, gaat het meeste geld naartoe. Dat kan van jaar tot jaar iets anders uitpakken voor instellingen. Het is nadrukkelijk niet zo dat de TU’s in de kou staan. Ze hebben vijftig miljoen gehad voor de vorming van een federatie en versterking van de samenwerking. Daarnaast krijgen ze jaarlijks nog eens vijftien miljoen extra (uit de enveloppemiddelen). Verder profiteren de TU’s van de extra investeringen uit het crisispakket, zoals de kenniswerkersregeling en andere investeringen uit FES-gelden.”
Rector Karel Luyben van de TU Delft: “Aanvankelijk zou de overheveling het dubbele bedragen en zou de Delftse bijdrage nog groter zijn. Daar is destijds, voor mijn tijd, over onderhandeld. Ik weet niet of dit een goed resultaat is, maar wellicht was het toen het maximaal haalbare. De TU’s hebben niet zitten slapen in de onderhandelingen, maar we zijn nu eenmaal in de minderheid. Als de meeste universiteiten erop vooruitgaan en enkele gaan erop achteruit, dan wordt het een lastige discussie.”
Tweede Kamerlid Mark Harbers van de VVD: “Over de volle linie is het budget te krap. Daarom heeft de VVD in haar tegenbegroting voor 2010 voorgesteld één miljard euro extra vrij te maken voor hoger onderwijs en onderzoek. Dit denken wij te financieren door het omzetten van de studiefinanciering in een sociaal leenstelsel. Uit dat extra miljard hadden ook knelpunten van de TU’s kunnen worden opgelost. Helaas heeft de regering ons voorstel niet overgenomen.”
Een woordvoerder van NWO: “Wanneer je alle subsidievormen bij elkaar optelt, zul je zien dat de TU’s het niet slecht doen. De Vernieuwingsimpuls is maar één van de vele subsidievormen van NWO. De TU’s doen het vaak goed bij andere subsidievormen.”
Collegelid Hans Amman van de Universiteit Utrecht in het U-blad: “Feit blijft dat er dertien miljoen euro bij ons is weggehaald. Dat geld halen we dan misschien wel terug, maar we moeten ook extra kosten maken voor onderzoekers die we zonder NWO-subsidie niet zouden hebben aangesteld. Daar komt bij dat dit geld uitsluitend bestemd is voor onderzoek. We moeten dus uit onze eigen middelen geld overhevelen naar onderwijs om te voorkomen dat daar gaten vallen. Kortom vanuit wetenschappelijk oogpunt is dit goed nieuws, maar financieel is het beeld zeer gemengd.”
Tweede Kamerlid Cisca Joldersma van het CDA: “Het is moeilijk te zien waar het verlies voor de TU’s vandaan komt. Waar heeft het mee te maken? Hebben ze niet de kans om de overheveling goed te maken of zouden ze eigenlijk meer beurzen moeten binnenhalen dan ze doen? Daarover wil ik de minister om opheldering vragen.”
Klik hier voor het oorspronkelijke nieuwsbericht.

Comments are closed.