Education

Loopbrug wint prijs

Twee TU-studenten hebben gisteren de ProRail ontwerpwedstrijd Traverse ’08 gewonnen. Joep Paulissen en Daan Tjepkema (CiTG) noemen hun ontwerp ‘Rail by Rail’.

De opdracht was een tijdelijke loopbrug te ontwerpen die perrons met elkaar verbindt. ProRail heeft die de komende jaren nodig bij de werkzaamheden aan tientallen stations.

Het ontwerp van de achtstejaars studenten Civiele Techniek en Geowetenschappen Joep Paulissen en Daan Tjepkema viel volgens de jury op door een goed begrip van de problematiek en een eenvoudig en vernuftig ontwerp.

De overbrugging kan in ongeveer vijf uur tijd gebouwd worden, zodat één buitendienststelling voldoende is. De naam ‘Rail by Rail’ geeft de manier van overbruggen aan.

Op de trappentorens op beide perrons worden hijskraantjes geplaatst die de brugelementen door de toren omhoog takelen en dan bijplaatsen. De kraan rolt -als een treintje- over de reling van de al gemonteerde brug tot het eind en plaatst daar het nieuwe element bij. De overbrugging vindt van twee kanten plaats tot de montage van het laatste sluitstuk ergens in het midden.

ProRail neemt de verdere ontwikkeling nu ter hand. Mogelijk zal de Rail by Rail volgend jaar voor het eerst toegepast worden bij de verbouwing van station Venlo.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.