Science

Leuk bedacht: “Een lichttafel”

Delta bericht regelmatig over innovatieve ideeën. Maar wat is daar een paar jaar later van terechtgekomen? Hoe staat het bijvoorbeeld met de lichttafel voor dementerende ouderen?

Het idee
Last van een winterdepressie door de korte winterdagen? Wat dacht je van dementerende ouderen, zij komen pas echt licht tekort. Voor een gezond dagnachtritme en een energiek gevoel is het van belang dat je overdag voldoende zonlicht ziet. Van al het binnen zitten raken dementerende ouderen in verzorgingstehuizen maar versuft. In februari 2012 vertelde industrieel ontwerper ir. Loek Canton aan Delta dat hij voor zijn afstuderen de oplossing had bedacht; een lichttafel.

Hij had er twee gemaakt en die werden getest in een verzorgingstehuis in Amsterdam. Door het doorzichtige melkwitachtige tafelblad scheen licht dat zich aanpaste aan de tijd van de dag. Midden op de dag kwam er intens licht uit met een hoge kleurtemperatuur (licht met veel blauw in het spectrum), net als de kleur van het licht buiten. Dat licht scheen recht in het gezicht van de ouderen die daar zaten te puzzelen of andere activiteiten ontplooiden. Later op de dag kleurde het licht meer geel en rood.

Studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam, met wie Canton samenwerkte, onderzochten of de activiteit van de ouderen toenam met behulp van polsbandjes die beweging registreerden. En warempel, het bleek te helpen. Canton studeerde af met een 9,5.

In de koelkast
En nu? Staan er verspreid door het land lichttafels in verzorgingstehuizen? “Nee”, zegt Canton. “Philips, dat ook bij dit project betrokken was, heeft het idee in de koelkast gezet. Na mijn onderzoek ben ik benaderd door bedrijven die mijn prototypen wilden vermarkten. Maar dat kon niet. Het intellectuele eigendomsrecht ligt bij Philips. Dat dit bedrijf er niet verder aan heeft gewerkt komt door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Net nadat ik klaar was moest Philips reorganiseren. Sommige onderzoeken zijn toen stop gezet.”

Canton koestert geen wrok tegen Philips. Sterker nog, hij werkt nu voor dit elektronicabedrijf. Bij de afdeling Consumer Lifestyle houdt hij zich bezig met de optimale ergonomie van stofzuigers.

Hoe nu verder?
Of de lichttafel ooit verder ontwikkeld zal worden weet Canton niet. “Maar mijn werk is hoe dan ook niet voor niets geweest. Philips levert nu wel speciale plafondverlichting aan verzorgingstehuizen dat zich qua kleurtemperatuur ook aanpast aan de tijd van de dag. Bij de ontwikkeling van deze verlichting is onder meer teruggegrepen op mijn onderzoek. Ik heb dus een steentje bijgedragen aan de kennis over lichttherapie bij ouderen.” 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.