De vloek van elk studentenhuis: koken voor een weeshuis en eten als een muis. De hoeveelheden die je in de supermarkt koopt zijn of te klein, of domweg veel te groot.
Dus wat doe je met je overgebleven, nou ja, alles? In de ijskast en de dag erna klef en half opgewarmd naar binnen beuken. Of toch maar als je lam bent koud als midnight snack? Nederland gooit per dag gemiddeld genoeg weg om de rest van de Benelux te kunnen voeren. Denk daar maar eens over na!
Maar, er is licht aan de horizon. Sommige producten kunnen gemakkelijk een tweede leven krijgen. Vlees en kip kun je dun snijden en de dag erna met
een beetje mayonaise, kappertjes en een dun gesneden ui gebruiken als beleg op brood. Soort kipsalade, alleen dan zelf gemaakt.
Oude rijst is een andere topper. Meng de gekookte rijst met melk, suiker en kaneel en verwarm tot de melk bijna helemaal is opgenomen en je hebt rijstpudding. Een heerlijk dessert en snel klaar. Je kunt ook zijn exotische broertje proberen en in plaats van melk kokosmelk gebruiken, suiker toevoegen en als kruiden kardemom, limoenschil en kaneel. Simpel maar toch net even anders.
Ik kook altijd te veel aardappelen. De reden is simpel: van gekookte aardappelen maak je de heerlijkste geroosterde aardappelen. Domweg in stukken snijden, beetje olijfolie, zout, peper en wat kruiden (tijm of rozemarijn) erbij en lekker minimaal een uur op 170 graden laten sudderen. Krokant, goudkleurig en erg lekker.
Oud brood kan ook een tweede leven krijgen. Je kunt er wentelteefjes van maken (melk, ei en kaneel is het mengsel daarvoor), of een uur in de oven op 100 graden, even fijnstampen en je hebt eigen gemaakt paneermeel. Of wat dacht je van croutons? Je winst ligt in de vuilnisbak, doe er iets mee.
Met geslepen messen,
Job Hogewoning
![](https://delta.tudelft.nl/wp-content/uploads/2023/08/Delta_favicon.png)
Comments are closed.