Education

“Leenstelsel door de Kamer gejaagd”

In een stekelig overleg hekelen oppositiepartijen de snelheid waarmee VVD, PvdA, D66 en GroenLinks het leenstelsel door de Tweede Kamer willen loodsen. “Daar komen brokken van.”

Gisteren ging het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waarin de basisbeurs wordt afgeschaft, dus vandaag maakte de Tweede Kamer een planning. Hoe snel komt er een rondetafelgesprek met belanghebbenden en deskundigen, wanneer moeten de partijen schriftelijke vragen indienen, wanneer wordt de wet in de Tweede Kamer behandeld?

Oppositiepartijen CDA, SP en ChristenUnie vinden dat de voorstanders van het leenstelsel de wet er te snel doorheen willen jagen. De oppositiepartijen vragen meer tijd om zich voor te bereiden. “Het is een ingrijpend voorstel, de Raad van State is kritisch… Het is geen wetje dat je overnight doet”, aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Zo zou het rondetafelgesprek met deskundigen en belanghebbenden al op 2 oktober moeten plaatsvinden. Maar dat geeft de gasten weinig gelegenheid om tijd vrij te maken in hun agenda, zeiden SP, CDA en ChristenUnie. Geef hun ten minste een maand.

Maar daar was geen denken aan. “Het is niet de eerste keer dat we een hoorzitting houden over dit onderwerp”, zei Mohammed Mohandis van de PvdA. Net als zijn collega’s van VVD, D66 en GroenLinks steunde hij het schema dat op tafel lag. Daarover was vóór de zomer al overeenstemming bereikt. Het wetsvoorstel kwam iets later, dus alles schuift wat op, maar meer hoeft er niet te veranderen.

Vooral Kamerleden Rog (CDA)en Van Dijk (SP) bleven wrikken, zodat de voorzitter een tussenvoorstel deed: rondetafelgesprek een weekje later en de rest van het schema blijft intact? Maar dan hebben we maar een paar dagen de tijd voor de feitelijke vragen, klaagde Rog. “Gek genoeg wilde ik goed luisteren naar de gasten van het rondetafelgesprek.”

Jesse Klaver van GroenLinks stak zijn ergernis niet onder stoelen of banken. “Het is winst dat de heer Rog aangeeft zorgvuldig te gaan luisteren”, smaalde hij. Ook de SP kreeg een veeg uit de pan: “Ik ken de SP inderdaad als een partij die liever nee zegt dan een stapje vooruit te doen.”

Uiteindelijk rolde er toch een compromis uit. Het rondetafelgesprek wordt dinsdag 7 of woensdag 8 oktober gehouden.

Op Twitter stelden Rog en Van Dijk hun volgers meteen op de hoogte. Van Dijk: “Schuldenstelsel-coalitie drukt spoedbehandeling van de wet door. Geen tijd voor zorgvuldigheid. Daar komen brokken van.” Rog spotte: “Je verwacht het niet: PvdA, VVD, D66 en GL willen wetsvoorstel zo snel mogelijk door Kamer jagen!”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.