Op een druilerige maandagmorgen in 1801 geeft James Pillans aardrijkskundeles in Edinburgh. Hij loopt door de klas en vertelt over de grote rivieren van Afrika.
Af en toe stelt hij onverwachts een vraag en dan krijten de leerlingen een antwoord op hun leitje, want zo gaat dat in die tijd. Opeens krijgt Pillans een lumineus idee. Hij laat de leitjes inleveren en stapelt die tot een groot bord tegen de muur van het klaslokaal. De leraar kan nu zelf schrijven terwijl de klas toekijkt, het eerste krijtbord is geboren. Enkele lessen later breekt de pleuris uit onder de leerlingen, die nu immers niets meer te doen hebben. Maar dan is het al te laat. Het krijtbord is een gigantische hit die in één klap alle Europese leslokalen overspoelt.
Tweehonderd jaar lang blijft het krijtbord pontificaal voor de klas staan. Die tijd is voorbij, het smartboard is gekomen en heeft de TU bereikt. Vanaf nu draait een Delftse docent zijn gezicht naar de klas en didactici presenteren deze omwenteling als een ware revolutie. Dat is natuurlijk niet zo, een docent is van voren net zo interessant als van achteren. Het smartboard is gewoon een bling bling krijtbord. Gelukkig zijn er gratis dagbladen, zodat studenten de colleges actief kunnen bijwonen. Via het oplossen van doorlopers en sudoku’s.
De echte didactische doorbraak is het interactieve krijtbord: de weblog. Wiskunde leer je tegenwoordig thuis in je luie stoel van Terry Tao, de Gauss van de 21ste eeuw, die blogt over van alles en nog wat: digitale camera’s, opvoedingsadviezen, relativiteitstheorie. Moeite met quantummechanica? Tao legt uit hoe je de golf-deeltje dualiteit kunt begrijpen met Lara Croft – Tomb Raider. Als je meer wil weten, dan post je gewoon je vraag en Terry geeft antwoord. De grootste geleerden van vandaag zijn online! Studenten die klagen dat ze niet voldoende worden geënthousiasmeerd zijn zo ontzettend 2009.
“Het betekent praktisch dat studenten ook in oktober nog hun handtekening kunnen zetten om vanaf september het collegegeld te gaan voldoen”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Volgens haar hadden ‘enkele instellingen’ om het uitstel gevraagd.
Normaal gesproken moeten universiteiten en hogescholen op peildatum 1 oktober aan de IB-Groep doorgeven hoeveel studenten zich bij hen hebben ingeschreven. Deze aantallen hebben invloed op de hoogte van de overheidsbekostiging.
Vorig jaar gaf het nieuwe inschrijfsysteem Studielink problemen bij de verwerking van aanmeldingen. Toen vroegen enkele hogescholen uitstel, maar dit keer hebben zij de deadline naar eigen zeggen gehaald. Het probleem schijnt nu te liggen bij een universiteit die het systeem voor het eerst gebruikt.
Overigens werkt Studielink voor sommige studenten nog altijd verwarrend, zegt Caroline van der Molen van Saxion Hogescholen. Zij is directeur van de dienst onderwijs & student. “Ouderejaars studenten vergissen zich wel eens als ze zich willen herinschrijven. Dan schrijven ze zich per ongeluk in als nieuwe student.”
Universiteitenvereniging VSNU wist volgens een woordvoerder niet dat het ministerie het uitstel had gegeven en heeft dit ook niet aan haar leden doorgegeven. Maar volgens het ministerie is de universiteitenvereniging op de hoogte gesteld. De HBO-raad wist het wel en heeft een bericht aan alle hogescholen gestuurd.
Comments are closed.