Campus

Laga outsider op Varsity

De Varsity is voor de aan de corpora gelieerde verenigingen het absolute hoogtepunt van het roeiseizoen. Laga lijkt met de inzet van een jonge hondenteam een outsider in de Race der Oude Vieren, maar heeft met haar eerstejaars-achten dit jaar twee sterke troeven in handen.


Secretaris Tessa Leferink zoekt voorzichtig naar de juiste woorden, als haar gevraagd wordt naar de kansen van de Oude Vier van Laga. In de 129 eerdere edities won de Delftse vereniging liefst dertig keer dit prestigieuze hoofdnummer, waarmee zij na het Amsterdamse Nereus (38 zeges) een stevige tweede plaats inneemt in ‘de stand der overwinningen’. De laatste keer dat het ‘gouden blik’ werd getrokken dateert inmiddels echter van 1997. Na de derde plaats in 2011 was Laga vorig jaar, met tweevoudig Olympiër Olivier Siegelaar aan boord, een van de favorieten, maar moest de boot genoegen nemen met een tweede plaats achter Nereus. Dit jaar ontbreekt de krachtpatser uit de Holland Acht en gaat Laga het water op met een viertal tweede- en derdejaars wedstrijdroeiers. “Jonge honden”, in de woorden van Leferink. “Als ze zouden winnen, zou dat heel erg verrassend zijn, maar ik denk dat ze uit de onverwachte hoek kunnen komen.”


Patrick van Zinnic Bergmann, persvoorlichter van de Varsity, dicht titelverdediger Nereus uit Amsterdam de grootste kans toe, gevolgd door de Groningse verenigingen Gyas en Aegir en het Amsterdamse Skøll. “Nereus heeft een verschrikkelijk sterke boot, maar het is altijd afwachten”, dekt hij zich meteen weer een beetje in. “Er gebeuren altijd gekke dingen.” Is hij Laga niet vergeten te noemen? “Het zijn jongens van wie ik weinig weet. Het is een boot die zou kunnen verrassen. Ik sluit een finaleplaats zeker niet uit.”


Wel is hij zo vriendelijk om de eerstejaars herenachten van Laga te tippen voor de in hun velden te winnen zilveren blikken. “Terecht”, vindt Leferink: “De zware eerstejaarsacht werd onlangs tweede op de Head. En de lichte acht begon op de Winterwedstrijden van Proteus extreem goed. Ze lagen tweede, maar door een aanvaring zakten ze terug naar de vijfde of zesde plek.” Haar vereniging is sinds enige jaren hard bezig met een opmars in de Nederlandse roeiwereld, zo wordt op de clubsite opgemerkt. “Terug naar waar ze hoort.”


De 130ste editie van de Varsity op 7 april wordt gevaren op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten. De finale van de Race der Oude Vieren zal traditioneel als laatste programmapunt aan het eind van de middag plaatshebben. De samenstelling van de Laga-ploeg is: Lengkeek, Brandt, Van der Spek, De Rooij en Ramdin (stuur). Voor de open Delftse roeivereniging Proteus-Eretes stappen Meissner, Klaassens, Van der Heide, van Houten en The (stuur) in de boot.

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.