Education

‘Kwaliteit onderwijs onder druk’

Door toenemende aantallen studenten staat de kwaliteit van het onderwijs bij IO onder druk, zo meent de facultaire studentenraad.

Studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) maken zich zorgen over de gevolgen van de toenemende studentenaantallen. Bij de faculteit is alles gericht op massaproductie, zo meent de facultaire studentenraad (fsr). Door intensieve campagnes voor meer studenten techniek hebben bijna alle faculteiten de afgelopen jaren meer studenten getrokken. Daarbij is onvoldoende gekeken naar de benodigde faciliteiten, vindt de fsr.
Volgens de studenten zitten collegezalen voller, zijn er minder afstudeerplekken, zijn er tijdens piekuren vrijwel geen vrije computers bij IO te vinden en zijn er zelfs wachtrijen voor een schroevendraaier.
De faculteit zou elk jaar met kunst- en vliegwerk proberen de onderwijsstructuur zo aan te passen dat alle nieuwe studenten een plek hebben. En dat kan niet zonder afbreuk te doen aan de onderwijskwaliteit, stelt de fsr.
Decaan Cees de Bont erkent dat de groei veel kunst- en vliegwerk vereist. “Gelukkig voorspellen de vooraanmeldingen nu een daling van vier procent. Vooral in het eerste jaar staat het bij ons op scherp.”
Juist om die reden heeft De Bont vorig jaar een numerus fixus ter sprake gebracht. “Dat is niet overgenomen door het college van bestuur. Mede vanuit de gedachte dat als je meer studenten naar de bèta-kant wilt halen, je vervolgens niet moet zeggen dat ze met te veel zijn.”
Studenten zouden volgens De Bont beter gebruik moeten maken van de hele week. “Een 10-uursrooster kan helpen, maar studenten zijn daar vaak niet blij mee. ’s Avonds en ’s ochtends is veel capaciteit onbenut. Hoe ver moet je gaan om studenten in de watten te leggen? Als je niet bereid bent te werken op vrijdagmiddag 18.00 uur, waar hebben we het dan over?”
Daarnaast is volgens de studenten met het twee jaar geleden ingevoerde bachelorprogramma bij IO niet het beloofde niveau van integratie gehaald. In plaats van losse vakken volgen zij nu gecombineerde colleges. “Als je één onderdeel niet haalt, moet je het vak volgend jaar opnieuw doen”, zegt fsr-voorzitter Daan van de Kamp.
Docenten proberen volgens Van de Kamp aan meer dan driehonderd studenten individuele feedback te geven. Om al die studenten in het gareel te houden en het overzicht te behouden, zou er een ‘schoolse’ aanpak worden gehanteerd.
Studenten zouden als ‘makke lammetjes’ precies op de deadline moeten inleveren wat docenten van ze verwachten en soms zouden vakcoördinatoren planning ‘voorkauwen’. “Wij zijn voor het ontwikkelen van een eigen studiestijl, voor individuele ontplooiing”, zegt Van de Kamp. Overkoepelend probleem is volgens hem dat de faculteit een langetermijn visie mist.
De Bont bestrijdt dat. “Mijn visie is dat het nieuwe bachelorprogramma versnippering tegengaat door geïntegreerde vakken aan te bieden in een mix van ontwerpen en theorievakken. Ook staat de Delftse IO-er voor een bepaald kwaliteitsniveau en dan zijn naast ontwerpen ook andere vakken belangrijk.”
De fsr stuurt een brandbrief naar het college van bestuur.

Naam: Jaap Haartsen (45)
Woonplaats: Hardenberg
Verliefd/verloofd/getrouwd: Getrouwd
Studie: Elektrotechniek
Afstudeerrichting: Instrumentatie
Afstudeerjaar: 1986
Loopbaan: Na zijn studie elektrotechniek, promoveerde Haartsen in 1990 bij dezelfde faculteit. Van 1991 tot en met 1993 werkte hij voor Ericsson in de Verenigde Staten. In 1993 vertrok hij naar de Zweedse vestiging van het bedrijf. Daar bleef hij tot 1997. In 1994 begon hij met de ontwikkeling van de Bluetooth. In 1997 begon hij bij Ericsson in Emmen. In 2007 startte hij bij Sony Ericsson, eveneens in Emmen. In 2000 werd hij deeltijdhoogleraar op de Universiteit Twente. Daar is hij deze zomer weer mee gestopt.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.