Elektronenmicroscoopexpert Prof.dr.ir. Pieter Kruit (TNW) heeft de FOM Valorisatieprijs toegekend gekregen. Hij krijgt deze prijs ter waarde van 250.000 euro voor zijn onderzoek op het gebied van elektronen- en ionenoptiek en zijn actieve rol bij het benutten van deze kennis in een industriële context.
De prijs wordt op 17 januari 2012 uitgereikt op het congres Physics@FOM Veldhoven. Bij die gelegenheid ontvangt Dr. Silke Diedenhofen (TU/e) de FOM Valrisatiehoofdstukprijs 2011 ter waarde van 5.000 euro.
Kruit leidt sinds 1989 de groep deeltjesoptica aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Hij is auteur van meer dan 160 publicaties in peer-reviewed tijdschriften en heeft maar liefst 46 octrooien op zijn naam staan. Binnen FOM is hij werkgroepleider en programmaleider van het Industrial Partnership Progamme ‘Microscopy and modification of nano-structures with focused electron and ion beams’.
Zijn toepassingsgerichte onderzoek heeft talrijke intensieve samenwerkingsrelaties opgeleverd met industriële partners. “Kruit staat bekend als iemand die als geen ander de eigenschappen van een ‘harde’ wetenschapper met die van een échte ingenieur in zich verenigt”, aldus de jury. Hij heeft twee spin-off bedrijven opgericht: Mapper ontwikkelt machines voor de chipindustrie en DELMIC BV is gebaseerd op een idee van Kruit om op een slimme manier confocale lichtmicroscopie en elektronenmicroscopie in één apparaat te combineren. De jury oordeelt: “Kruit heeft een indrukwekkend trackrecord opgebouwd op het gebied van benutting van wetenschappelijke kennis en heeft zowel ‘de ogen’ verbeterd waarmee we naar de nano-wereld kijken als ook de ‘handen’ om die wereld te manipuleren.”
De FOM Valorisatie Prijs is door de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie ingesteld om kennisbenutting van fysisch onderzoek te stimuleren. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse onderzoeker (of groep van onderzoekers) in de fysica die erin geslaagd is resultaten uit het eigen onderzoek op succesvolle wijze tot nut voor de maatschappij te maken. De FOM Valorisatie Prijs is een eerbetoon en een inspirerend voorbeeld voor anderen.
De FOM Valorisatiehoofdstukprijs is is het leven geroepen promovendi aanmoedigen een apart hoofdstuk in hun proefschrift te wijden aan valorisatieaspecten van hun promotieonderzoek. Het gaat dan om zaken als ‘voor wie (binnen en buiten de academia) en waarom zouden de resultaten van uw onderzoek van belang kunnen zijn; zijn er lange termijn toepassingen van uw werk denkbaar?’ In het geval van Diedenhofen vond de jury “het opvallend hoe creatief zij haar werk op het gebied van nanodraden weet te vertalen naar een bredere markt.”
In een brief aan Delta schrijft Van Lith dat hij de beweegredenen van de studievereniging niet kent, maar dat hij de keus van Stylos ‘onbegrijpelijk’ vindt. De verkiezing, zo schrijft hij, is georganiseerd om meer aandacht te geven aan kwaliteit van docentschap. ‘Is het niet de taak van de studievereniging om bij te dragen aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit?’
Van Lith was vorig jaar nog voorzitter van de studentenraad die met twee leden in de jury zat. Toen had Stylos ook geen kandidaat genomineerd. Van Lith schrijft dat bouwkundedocenten nu zelfs de erkenning niet wordt gegund.
Peter Oosterbaan, afgelopen jaar commissaris onderwijs bij Stylos, zegt dat docenten onder meer moeten worden geselecteerd op onderzoek. “Dat is bij Bouwkunde niet te doen. Er is bijna geen vaste staf die onderwijs geeft. We hebben voornamelijk gastdocenten.”
Bovendien, zo zegt Oosterbaan, is Bouwkunde met 3500 studenten massaal. “Het contact met je docent is minimaal. Docenten met wie je het intensiefst contact hebt, zijn er tijdelijk. Je weet niet welke docenten er allemaal zijn. Er zijn maar een stuk of zes docenten die iedere student kent.”
Gevolg zou zijn dat studenten stemmen op een docent die ze kennen. “Dan wordt het een inhoudsloze populariteitspoll”, zegt Oosterbaan. “We gunnen docenten wel erkenning, alleen niet op deze manier.” Verder zegt Oosterbaan dat Bouwkunde vooral bezig is geweest met bezuinigingen en communicatie. “Dat vind ik urgenter dan de docent van het jaar.”
Volgens Oosterbaan heeft Stylos toegezegd gekregen de opzet van de verkiezingen binnen de faculteit te veranderen, maar kwam dat voor het nieuwe (huidige) bestuur te laat. Dit bestuur denkt aan aparte verkiezingen voor bachelor- en masterdocenten en wil dan vooral kijken naar argumenten die studenten noemen.
Rector en jurylid Karel Luyben noemt het ‘vreselijk jammer’ dat het bij Bouwkunde niet is gelukt. “We moeten kijken waar het aan ligt en het goed organiseren zodat Bouwkunde er volgende keer ook bij kan zijn.”
Comments are closed.