Education

Kroonenberg in Paradiso

TU emeritus Salomon Kroonenberg houdt op zondag 7 juni de slotlezing in de serie Helden van de wetenschap. Zijn lezing is getiteld Charles Lyell, Darwins Aardefluisteraar.

In de serie Paradisolezingen van 2015 vertellen acht topwetenschappers van nu wie hun helden uit het verleden zijn, en wat hun invloed is geweest op de wetenschap. Wetenschappers die met hun ontdekking de wereld of onze kijk op de wereld hebben veranderd: door wie van deze historische helden van de wetenschap worden onze huidige onderzoekers geïnspireerd? Kroonenberg sluit de lopende reeks af met een lezing over zijn held Charles Lyell.

Wie zegt u? Charles Lyell (1797-1875), geldt als grondlegger van de moderne geologie. Hem werd in zijn jeugd en tijdens zijn studie in Oxford voorgehouden dat God de aarde 6000 jaar geleden had geschapen en dat de ordeloze hoop zwerfstenen die over heel zijn Schotse vaderland verspreid lag het gevolg was van de zondvloed.

Maar geologische waarnemingen tijdens zijn reizen met zijn welgestelde ouders door Frankrijk, Zwitserland en Italië deden zijn wereldbeeld kantelen. Hij publiceerde in 1830 het eerste deel van zijn Principles of Geology, het boek waardoor geologie voor het eerst een wetenschappelijke status kreeg. Het was Darwins bijbel tijdens zijn reis met de Beagle. Maar het kostte Lyell twintig jaar voordat hij Darwins evolutieleer en de progressie in de ontwikkeling van het leven accepteerde, en tot het eind van zijn leven kon hij niet verdragen dat de mens ook een product van de evolutie zou zijn. Zijn leerling Darwin had de meester ingehaald.

De Paradisolezingen vinden plaats op zondagochtend van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

De aftrap tot de discussie wordt op 7 juni gegeven door Helena van der Vegt, PhD student aan de TU Delft. Inleider/moderator is Livia Verstegen, directeur Verstegen & Stigter culturele projecten.

Toegangskaarten kosten € 12,- per persoon. Vrienden van V&S en VPRO-leden betalen € 10,-; studenten € 5,-. Informatie en kaartverkoop: Verstegen & Stigter t. 0344 769 139, www.verstegenstigter.nl.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.