Education

Kortnieuws

PastoraatHet onderkomen van het studentenpastoraat aan de Voorstraat is helemaal vernieuwd. Het pastoraat, dat al enige tijd door het leven gaat als Motiv, betrok het gebouw twaalf jaar geleden.

Maar er was veel achterstalling onderhoud aan binnen- en buitenkant. Zo was het schilderwerk slecht, de keuken verwaarloosd en het sanitair sterk verouderd. De afgelopen tijd zijn in- en exterieur weer in oude glorie hersteld.
Promoties

Omdat de senaatszaal in de aula het aantal promoties in topmaanden als juni en september niet altijd aankan, is nu de Kronigzaal bij TNW aangewezen als vervanger. Deze week vinden op die plek de promoties plaats en dat zal volgens conrector prof.dr. Geert Jan Olsder in de toekomst vaker gebeuren. “Zo willen we voorkomen dat het niet beschikbaar zijn van de senaatszaal tot vertraging leidt”, aldus Olsder. Met het aanwijzen van een alternatief voor deze zaal komt hij tegemoet aan suggesties van het Promovendi Overleg Delft (Promood).
JSF

De TU mag ook in de toekomst stagiaires leveren aan Lockheed Martin voor ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. Programmanager Tom Burbage van Lockheed Martin en decaan Ben Droste van de faculteit L&R tekenden daarvoor afgelopen dinsdag een overeenkomst. Deze zogeheten letter of intent geeft studenten de mogelijkheid om in Fort Worth in Texas bij Lockheed Martin kennis op te doen op het gebied van vliegtuigframes, voortstuwing en logistiek. Lockheed Martin heeft al twee teams van Nederlandse studenten op bezoek gehad om praktijkkennis op te doen. Na een inwerkperiode van een maand mochten ze zelfstandig met een team van luchtvaartingenieurs meewerken.
Evenementen

Aan de rand van de TU-wijk, op het terrein van de voormalige Gelatinefabriek tussen de Rotterdamseweg en de Schie, komt een groot evenemententerrein. Het negenduizend vierkante meter grote terrein biedt vanaf volgend jaar plaats aan twaalf grote (tot tienduizend bezoekers), tien middelgrote (ongeveer drieduizend bezoekers) en vijftien kleinere evenementen (ongeveer duizend bezoekers). Volgens gemeentewoordvoerder Peter Muller moet het terrein voor iedereen toegankelijk worden, dus ook voor evenementen van bijvoorbeeld studie- of studentenverenigingen. “Het terrein ligt zeker gunstig voor de universiteit”, aldus Muller. Omwonenden, dus ook de bewoners van de studentenwooncomplexen in de buurt, konden zich gisteren laten voorlichten op het terrein zelf.
Stroomtekort (1)

Hoge elektriciteitsprijzen en stroomtekorten. Dit voorspelt Laurens de Vries van de sectie energie en industrie (TBM). Uit zijn onderzoek blijkt dat de vrije elektriciteitsmarkt niet leidt tot voldoende investeringen in extra centrales en dat kan bovengenoemde problemen tot gevolg hebben. Volgens de promovendus, die aanstaande dinsdag promoveert, zijn er niet voldoende economische prikkels voor elektriciteitsproducenten om op tijd te investeren. Daardoor is de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening op de lange termijn niet veilig gesteld.
Stroomtekort (2)

TBM-promovendus Laurens de Vries pleit voor optiecontracten om stroomtekorten en hoge elektriciteitsprijzen in de toekomst te voorkomen. De koper van zo’n contract krijgt het recht om stroom voor een vastgestelde prijs af te nemen. “Dit voorkomt dat marktpartijen capaciteit achterhouden tijdens perioden van tekorten om de prijs op te drijven, zoals tijdens de crisis in Californië gebeurde”, aldus De Vries.
Kenniseconomie

Het is onwaarschijnlijk dat Nederland een grote bijdrage kan leveren aan de EU-wens om in 2010 de grootste kenniseconomie ter wereld te worden. Zodra de markt aantrekt, ontstaat er een flink tekort aan hoger opgeleiden. Dat staat in het artikel ‘Winnaars en verliezers op de arbeidsmarkt’ van Andries de Grip en Sander Dijksman van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt, dat aan de Universiteit Maastricht is verbonden. Nederland moet in de komende jaren veel in het ‘menselijk kapitaal’ investeren om de huidige positie úberhaupt te kunnen handhaven. Dat ligt onder meer aan de uitstroom die de arbeidsmarkt de komende jaren parten gaat spelen: de babyboomers staan immers op het punt af te zwaaien.
Innovatie

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) is niet van plan een aantal subsidieregelingen voor innovatieve bedrijven stop te zetten, zoals de Tweede Kamer wil. De bewindsman legt daarmee een breed gesteunde motie van PvdA, GroenLinks en regeringspartij VVD naast zich neer. In de motie wordt gepleit voor belastingaftrek in plaats van subsidie. Dat zou voor bedrijven aantrekkelijker zijn.
Vervolguitkering

Universiteitenvereniging Vsnu en de vakbonden zijn het alsnog eens geworden over de vervolguitkering-ww. Vijftigplussers met een minimaal dienstverband van twaalf jaar krijgen tot hun vijfenzestigste levensjaar uitbetaald. Veertigers worden wel gekort.

Voor de oudere en dus kwetsbare werknemers geldt dat ze bij ontslag tot ze pensioengerechtigd zijn een bijstandsaanvulling krijgen tot zeventig procent van het laatstverdiende loon. Veertigers moeten het doen met minder. De universiteitenkoepel heeft de vakbond hiermee een flinke handreiking gedaan, want het kabinet-Balkenende heeft de vervolguitkeringen vorig jaar opgeheven. De vervolguitkering-ww ‘oude stijl’ was een tijdelijke uitkering op bijstandsniveau na afloop van de WW. Die vervolguitkering werd door de VSNU ‘bovenwettelijk’ aangevuld tot zeventig procent van het laatstverdiende loon.
Burgemeester

Mr.drs. Bas Verkerk (45) wordt de nieuwe burgemeester van Delft. Half juli volgt hij Hein van Oorschot op. De 45-jarige Verkerk was vanaf 1996 wethouder in Den Haag. Op zijn naam staat de ontwikkeling van het Laakhavengebied met de Haagse Hogeschool en het opknappen van de haven van Scheveningen. Verder maakte Verkerk zich sterk voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen en het creëren van werkgelegenheid in Haagse woonwijken. Een voorbeeld is het toeristische project City Mondial: een wandeling langs winkels, eethuisjes en gebedsruimten in Transvaal en de Schilderswijk. Ook het beleid voor de ondersteuning van startende ondernemers en de wekelijkse koopzondag kan op Verkerks conto worden geschreven.
Opnieuw hoog

Het Imperial College of London, een van de technische topuniversiteiten waarmee de TU Delft samenwerkt in de Idea League, is opnieuw hoog geëindigd in de ranglijst van Britse universiteiten die wordt samengesteld door het toonaangevende Britse dagblad ‘the Guardian’. De lijst wordt aangevoerd door de elite-universiteiten Cambridge en Oxford, maar direct daaronder prijkt het Imperial. De zusterinstelling van de TU scoort zelfs iets beter dan vorig jaar en streeft de twee toppers voorbij in onder meer civiele techniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. De ranglijsten hebben alleen betrekking op de kwaliteit van het reguliere, voltijdse onderwijs. Onderzoek wordt niet meegeteld.

education.guardian.co.uk/universityguide2004
Computerspel

Eerstejaarsstudenten aan het DigiPen Institute of Technology, dat helemaal gericht is op computerspellen en -simulaties, hebben een belangrijke onderscheiding voor innovatie in spelontwerp in de wacht gesleept. Ze kregen de prijs op de Game Developers Conference voor hun spel Bontgo. De vier studenten, verenigd onder de naam ‘Circular Logic’ versloegen daarmee meer dan honderd professionele spelontwerpers.

www.digipen.edu
Opnieuw hoog

Het Imperial College of London, één van de technische topuniversiteiten waarmee de TU Delft samenwerkt in de Idea League, is opnieuw hoog geëindigd in de ranglijst van Britse universiteiten die wordt samengesteld onder de hoede van het toonaangevende Britse dagblad the Guardian. Vanzelfsprekend wordt de lijst aangevoerd door de elite-universiteiten Cambridge en Oxford, maar direct daaronder prijkt Imperial.

De zusterinstelling van de TU streeft de twee toppers voorbij in onder meer civiele techniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde.
Academisch computerspel

Eerstejaarsstudenten aan het DigiPen Institute of Technology hebben een belangrijke onderscheiding voor innovatie in spelontwerp in de wacht gesleept. Ze kregen de prijs op de Game Developers Conference van dit jaar voor hun computerstrategiespel Bontãgo. De vier studenten, verenigd onder de naam ‘Circular Logic’ versloegen daarmee meer dan honderd professionele spelontwerpers. Ze besteedden acht maanden aan de ontwikkeling van het spel, dat is te downloaden via de website van hun universiteit.

Pastoraat

Het onderkomen van het studentenpastoraat aan de Voorstraat is helemaal vernieuwd. Het pastoraat, dat al enige tijd door het leven gaat als Motiv, betrok het gebouw twaalf jaar geleden. Maar er was veel achterstalling onderhoud aan binnen- en buitenkant. Zo was het schilderwerk slecht, de keuken verwaarloosd en het sanitair sterk verouderd. De afgelopen tijd zijn in- en exterieur weer in oude glorie hersteld.
Promoties

Omdat de senaatszaal in de aula het aantal promoties in topmaanden als juni en september niet altijd aankan, is nu de Kronigzaal bij TNW aangewezen als vervanger. Deze week vinden op die plek de promoties plaats en dat zal volgens conrector prof.dr. Geert Jan Olsder in de toekomst vaker gebeuren. “Zo willen we voorkomen dat het niet beschikbaar zijn van de senaatszaal tot vertraging leidt”, aldus Olsder. Met het aanwijzen van een alternatief voor deze zaal komt hij tegemoet aan suggesties van het Promovendi Overleg Delft (Promood).
JSF

De TU mag ook in de toekomst stagiaires leveren aan Lockheed Martin voor ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. Programmanager Tom Burbage van Lockheed Martin en decaan Ben Droste van de faculteit L&R tekenden daarvoor afgelopen dinsdag een overeenkomst. Deze zogeheten letter of intent geeft studenten de mogelijkheid om in Fort Worth in Texas bij Lockheed Martin kennis op te doen op het gebied van vliegtuigframes, voortstuwing en logistiek. Lockheed Martin heeft al twee teams van Nederlandse studenten op bezoek gehad om praktijkkennis op te doen. Na een inwerkperiode van een maand mochten ze zelfstandig met een team van luchtvaartingenieurs meewerken.
Evenementen

Aan de rand van de TU-wijk, op het terrein van de voormalige Gelatinefabriek tussen de Rotterdamseweg en de Schie, komt een groot evenemententerrein. Het negenduizend vierkante meter grote terrein biedt vanaf volgend jaar plaats aan twaalf grote (tot tienduizend bezoekers), tien middelgrote (ongeveer drieduizend bezoekers) en vijftien kleinere evenementen (ongeveer duizend bezoekers). Volgens gemeentewoordvoerder Peter Muller moet het terrein voor iedereen toegankelijk worden, dus ook voor evenementen van bijvoorbeeld studie- of studentenverenigingen. “Het terrein ligt zeker gunstig voor de universiteit”, aldus Muller. Omwonenden, dus ook de bewoners van de studentenwooncomplexen in de buurt, konden zich gisteren laten voorlichten op het terrein zelf.
Stroomtekort (1)

Hoge elektriciteitsprijzen en stroomtekorten. Dit voorspelt Laurens de Vries van de sectie energie en industrie (TBM). Uit zijn onderzoek blijkt dat de vrije elektriciteitsmarkt niet leidt tot voldoende investeringen in extra centrales en dat kan bovengenoemde problemen tot gevolg hebben. Volgens de promovendus, die aanstaande dinsdag promoveert, zijn er niet voldoende economische prikkels voor elektriciteitsproducenten om op tijd te investeren. Daardoor is de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening op de lange termijn niet veilig gesteld.
Stroomtekort (2)

TBM-promovendus Laurens de Vries pleit voor optiecontracten om stroomtekorten en hoge elektriciteitsprijzen in de toekomst te voorkomen. De koper van zo’n contract krijgt het recht om stroom voor een vastgestelde prijs af te nemen. “Dit voorkomt dat marktpartijen capaciteit achterhouden tijdens perioden van tekorten om de prijs op te drijven, zoals tijdens de crisis in Californië gebeurde”, aldus De Vries.
Kenniseconomie

Het is onwaarschijnlijk dat Nederland een grote bijdrage kan leveren aan de EU-wens om in 2010 de grootste kenniseconomie ter wereld te worden. Zodra de markt aantrekt, ontstaat er een flink tekort aan hoger opgeleiden. Dat staat in het artikel ‘Winnaars en verliezers op de arbeidsmarkt’ van Andries de Grip en Sander Dijksman van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt, dat aan de Universiteit Maastricht is verbonden. Nederland moet in de komende jaren veel in het ‘menselijk kapitaal’ investeren om de huidige positie úberhaupt te kunnen handhaven. Dat ligt onder meer aan de uitstroom die de arbeidsmarkt de komende jaren parten gaat spelen: de babyboomers staan immers op het punt af te zwaaien.
Innovatie

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) is niet van plan een aantal subsidieregelingen voor innovatieve bedrijven stop te zetten, zoals de Tweede Kamer wil. De bewindsman legt daarmee een breed gesteunde motie van PvdA, GroenLinks en regeringspartij VVD naast zich neer. In de motie wordt gepleit voor belastingaftrek in plaats van subsidie. Dat zou voor bedrijven aantrekkelijker zijn.
Vervolguitkering

Universiteitenvereniging Vsnu en de vakbonden zijn het alsnog eens geworden over de vervolguitkering-ww. Vijftigplussers met een minimaal dienstverband van twaalf jaar krijgen tot hun vijfenzestigste levensjaar uitbetaald. Veertigers worden wel gekort.

Voor de oudere en dus kwetsbare werknemers geldt dat ze bij ontslag tot ze pensioengerechtigd zijn een bijstandsaanvulling krijgen tot zeventig procent van het laatstverdiende loon. Veertigers moeten het doen met minder. De universiteitenkoepel heeft de vakbond hiermee een flinke handreiking gedaan, want het kabinet-Balkenende heeft de vervolguitkeringen vorig jaar opgeheven. De vervolguitkering-ww ‘oude stijl’ was een tijdelijke uitkering op bijstandsniveau na afloop van de WW. Die vervolguitkering werd door de VSNU ‘bovenwettelijk’ aangevuld tot zeventig procent van het laatstverdiende loon.
Burgemeester

Mr.drs. Bas Verkerk (45) wordt de nieuwe burgemeester van Delft. Half juli volgt hij Hein van Oorschot op. De 45-jarige Verkerk was vanaf 1996 wethouder in Den Haag. Op zijn naam staat de ontwikkeling van het Laakhavengebied met de Haagse Hogeschool en het opknappen van de haven van Scheveningen. Verder maakte Verkerk zich sterk voor de ontwikkeling van bedrijventerreinen en het creëren van werkgelegenheid in Haagse woonwijken. Een voorbeeld is het toeristische project City Mondial: een wandeling langs winkels, eethuisjes en gebedsruimten in Transvaal en de Schilderswijk. Ook het beleid voor de ondersteuning van startende ondernemers en de wekelijkse koopzondag kan op Verkerks conto worden geschreven.
Opnieuw hoog

Het Imperial College of London, een van de technische topuniversiteiten waarmee de TU Delft samenwerkt in de Idea League, is opnieuw hoog geëindigd in de ranglijst van Britse universiteiten die wordt samengesteld door het toonaangevende Britse dagblad ‘the Guardian’. De lijst wordt aangevoerd door de elite-universiteiten Cambridge en Oxford, maar direct daaronder prijkt het Imperial. De zusterinstelling van de TU scoort zelfs iets beter dan vorig jaar en streeft de twee toppers voorbij in onder meer civiele techniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. De ranglijsten hebben alleen betrekking op de kwaliteit van het reguliere, voltijdse onderwijs. Onderzoek wordt niet meegeteld.

education.guardian.co.uk/universityguide2004
Computerspel

Eerstejaarsstudenten aan het DigiPen Institute of Technology, dat helemaal gericht is op computerspellen en -simulaties, hebben een belangrijke onderscheiding voor innovatie in spelontwerp in de wacht gesleept. Ze kregen de prijs op de Game Developers Conference voor hun spel Bontgo. De vier studenten, verenigd onder de naam ‘Circular Logic’ versloegen daarmee meer dan honderd professionele spelontwerpers.

www.digipen.edu
Opnieuw hoog

Het Imperial College of London, één van de technische topuniversiteiten waarmee de TU Delft samenwerkt in de Idea League, is opnieuw hoog geëindigd in de ranglijst van Britse universiteiten die wordt samengesteld onder de hoede van het toonaangevende Britse dagblad the Guardian. Vanzelfsprekend wordt de lijst aangevoerd door de elite-universiteiten Cambridge en Oxford, maar direct daaronder prijkt Imperial.

De zusterinstelling van de TU streeft de twee toppers voorbij in onder meer civiele techniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde.
Academisch computerspel

Eerstejaarsstudenten aan het DigiPen Institute of Technology hebben een belangrijke onderscheiding voor innovatie in spelontwerp in de wacht gesleept. Ze kregen de prijs op de Game Developers Conference van dit jaar voor hun computerstrategiespel Bontãgo. De vier studenten, verenigd onder de naam ‘Circular Logic’ versloegen daarmee meer dan honderd professionele spelontwerpers. Ze besteedden acht maanden aan de ontwikkeling van het spel, dat is te downloaden via de website van hun universiteit.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.