Education

Kort Nieuws – Delta 9

Cartoonwedstrijd
Naar aanleiding van het declaratiegedrag van het college van bestuur van de TU Delft organiseert Rood, de jongerenorganisatie van de SP, een cartoonwedstrijd.

De cartoons moeten zelf gemaakt zijn en kunnen voor 2 april worden opgestuurd. De winnende cartoon wordt gepubliceerd in Delta en de winnaar wint vijf euro internationaal beltegoed.

www.rood.delft.sp.nl

De Tweede Kamer vindt de plannen – een sociaal leenstelsel in de masterfase gecombineerd met minder lang reisrecht én een langstudeerboete – ‘nodeloos ingewikkeld’. Hoe zat het bijvoorbeeld met het recht op de ov-studentenkaart, wilden de partijen afgelopen woensdag van de staatssecretaris weten: krijgen studenten die straks zolang ze het lage collegegeldtarief betalen of alleen zolang ze een basisbeurs krijgen?

Geen van twee, antwoordde Zijlstra, die toegaf dat zijn studiefinancieringsmaatregelen tot verwarring kunnen leiden. Maar volgens de liberaal is de kern van zijn beleid dat studenten in de loop van hun opleiding meer verantwoordelijkheid krijgen voor de bekostiging van hun studie.

Om dat uit te leggen haalde hij zijn ‘drietrapsraket’ weer eens van stal: studenten krijgen een ov-kaart zolang zij nominaal studeren en de eerste keer dat ze een jaar uitlopen. Het lage collegegeld tarief betalen ze tijdens hun bachelor, master en in beide uitloopjaren, maar daarna krijgen ze een boete. En bovenop de nominale duur van hun opleiding kunnen studenten drie jaar lenen.

Maar de kamerleden duizelde het. “De definitie van een langstudeerder is bij het reisrecht dus anders dan bij de langstudeerboete”, constateerde André Rouvoet (CU) verontwaardigd. Ook de regeringspartijen plaatsten kanttekeningen.

De staatssecretaris wil minder regeldruk, maar de vraag is of hij dat met zijn beleid bereikt, merkte CDA-kamerlid Sander de Rouwe op. Anne-Wil Lucas (VVD) stelde spottend dat het kabinet in ieder geval iets van studenten verwacht: “Ze worden uitgedaagd om een wirwar van regels te snappen.” Ze heeft liever dat de staatssecretaris logische regels invoert, ook als die strenger uitvallen. “Bijvoorbeeld alleen een ov-kaart als je recht hebt op de basisbeurs. Dat is veel duidelijker en dan houden we geld over voor andere dingen.”

Van populisme kan de staatssecretaris in ieder geval niet worden beschuldigd. Hij houdt vast aan de bezuinigingsdoelstellingen van het kabinet en zegt geen geld te hebben om de critici tegemoet te komen.

Maar waarom hij zelfs het plan van zijn partijgenoot Anne-Wil Lucas niet steunt, bleef woensdag onduidelijk. Zij wil fulltime studentbestuurders, die geen vakken volgen of tentamens maken, vrijstellen van collegegeld.

Volgens haar kost dat de overheid niets en kunnen de instellingen zelf verantwoordelijk worden gemaakt voor de uitvoering. Een kamermeerderheid steunt haar plan – iedereen blij zou je denken. Maar Zijlstra lijkt bang dat daardoor minder studenten een langstudeerboete gaan betalen, en die boete moet geld opleveren. Met tegenzin beloofde hij de Kamer nog eens naar het plan te zullen kijken.

Over het opheffen van de bijverdiengrens voor masterstudenten was hij glashelder: dat zou veel te duur worden. Hij was zelfs niet bereid tot een regeling voor studenten die in 2008 te veel bijverdienden, terwijl de voltallige Tweede Kamer daarom vraagt. Deze studenten moeten nu soms honderden euro’s terugbetalen, terwijl ze maar een paar tientjes te veel verdienden.

Pech gehad, was Zijlstra’s reactie. Het kost tijd én geld om er nog eens naar te kijken en regels zijn regels. De Kamer kon een brief krijgen met rekenvoorbeelden waarmee hij zijn boekhoudkundig gelijk wil bewijzen.


Trots op TU

Het merendeel van de TU-studenten is trots op de positie van de TU Delft op de Times ranglijst van instellingen met de beste reputatie. Dit blijkt uit de uitslag van de Delta poll van afgelopen week. 79 procent van de studenten zegt trots te zijn op de universiteit. Voor elf procent van de respondenten stelt de ranglijst niks voor. Verder denkt vijf procent van de studenten dat deze positie van de TU Delft op de ranglijst hen gaat helpen sneller een baan te vinden.

Stem op de nieuwe poll op www.facebook.com/tudelta


Bij de Hema

Het foto-ophangsysteem Xpozer, ontworpen door TU-studenten Ivan van der Veld en Clemens van Os, is te koop bij de Hema. Xpozer laat grote foto’s drukken op een kunststof film zonder doekstructuur en met een verstelbare balk gespannen, waardoor deze vlak voor de muur hangt. Van der Veld en Van Os hebben meerdere prijzen gewonnen met de Xposer, waaronder de Red Dot Award.

www.xpozer.com


Europees asfalt

Architect Michel Heesen en fotograaf Hans Stakelbeek geven op 29 maart de lezing ‘Een pan-Europees perspectief op mobiliteit’. Om uit te zoeken hoe overheden, civiel ingenieurs en architecten in Europa omgaan met hun snelwegen, maakten ze een reis van dertigduizend kilometer over Europees asfalt. In de lezing wordt besproken hoe de Nederlandse ontwerppraktijk op het gebied van mobiliteit zich tot die in het buitenland verhoudt en gaan Heesen en Stakelbeek in op hun ervaringen en vertalen deze naar de Nederlandse ontwerppraktijk. Na de lezing volgt een debat over het onderwerp met onder anderen Erik Luiten, hoogleraar cultural landscape design en Sylvia Karres, supervisor van Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA).


‘Een pan-Europees perspectief op mobiliteit’, donderdag 29 maart van 16.00 tot 18.00 uur City Oostserre, Bouwkunde. Toegang is gratis.


Dewis Award

Met haar proefschrift ‘New Product Development Portfolios: Identifying the antecedents and consequences of decisions-making processes’ is Linda Kester de winnares van de Dewis Award. De prijs beloont de kwaliteit van proefschriften van jonge vrouwelijke onderzoekers bij de TU Delft. Kester is assistent-professor strategische marketing bij Industrieel Ontwerpen. De uitreiking vond plaats tijdens het ‘Women in IT’ symposium op 20 maart.


Nuna 4 in Nemo

Vanaf 13 maart staat Nuna 4 in Science Centre Nemo in Amsterdam. Met deze zonneauto won het Nuon Solar Team in 2007 de World Solar Challenge. Nemo heeft een tentoonstelling over elektrisch vervoer. De Nuna 4 laat zien wat onderzoek en innovatie kunnen betekenen op het gebied van elektrisch vervoer. Het Nuon Solar Team bestaat uit studenten van verschillende studierichtingen van de TU Delft. De universiteit doet sinds 2001 mee aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge.


Cabaretfestival

Het Groninger Studenten Cabaret Festival wordt dit jaar voor de 26ste keer georganiseerd en zoekt deelnemers. Het festival geeft studenten uit heel Nederland met gevoel voor cabaret de kans speelervaring op te doen en naamsbekendheid te creëren. De selecties vinden plaats op 12 mei in Amsterdam en op 19 mei in Groningen. Aanmelden kan tot 7 mei.


www.gscf.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.