Education

Kort Nieuws – Delta 16

Teamwerk
Wie krijgt dit jaar de Teamworkprijs van het universiteitsfonds? Het DUT Racing Team met zijn elektrische racewagen? Het Human Power Team met zijn aërodynamische ligfiets? Roman Technologies met zijn thuiszorgrobot Eva? Of toch de bouwkundestudenten die onder de naam Vertical Cities Asia 2011 een stedelijk ontwerp van één vierkante kilometer maakten voor Beijing? Woensdag streden deze vier genomineerden om de titel, die na het drukken van deze krant uitgereikt is.

/p>


Spinozaprijs

Prof.dr.ir. Mike Jetten (1962), bijzonder hoogleraar milieubiotechnologie (TNW), heeft een Spinozaprijs gekregen voor zijn werk aan micro-organismen. Jetten, tevens hoogleraar ecologische microbiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is gespecialiseerd in langzaam groeiende anaerobe bacteriën. Zijn onderzoek heeft tot radicaal nieuwe inzichten geleid. Hij heeft laten zien dat bacteriën eerder als ‘onmogelijk’ beschouwde reacties juist gebruiken als energiebron. De Spinozaprijs, waar een geldbedrag van 2,5 miljoen euro aan gekoppeld is, geldt als de grootste wetenschappelijke prijs van Nederland. NWO reikt de prijs, die ook wel de Nederlandse Nobelprijs wordt genoemd, jaarlijks maximaal vier keer uit.


Lees volgende week het interview met Jetten in Delta.


Pre-masters

Studenten van de TU Delft die zich vóór de invoering van de harde knip in 2009 hebben ingeschreven als pre-master, kunnen wel eens eerder met de langstudeerboete te maken krijgen dan anderen. Oras en Lijst Bèta inventariseren nu via een online enquête om hoeveel studenten het gaat en hoeveel studiepunten zij in die tijd hebben gehaald. Vóór de harde knip tussen bachelor en master konden studenten die nog niet helemaal klaar waren met hun bachelor alvast vakken uit de master volgen. Voor die ijver worden ze nu wellicht gestraft, omdat de TU ze destijds heeft geregistreerd als masterstudent. Als pre-masterstudent gelden ook studenten met een hbo-diploma die een schakelmaster hebben gevolgd of volgen. In zo’n schakeljaar worden ze klaargestoomd voor de universitaire master, maar in de huidige situatie verliezen zij daarmee hun jaar uitlooptijd. Daardoor moeten zij net als de andere pre-masters hun masteropleiding nominaal afsluiten, anders lopen ze meteen tegen de langstudeerboete aan. De TU Delft wil ook een oplossing voor de pre-masters.


Studiehulp

Goed plannen, effectief studeren en speedreading. Dat zijn drie vaardigheden die volgens de studentenraad (sr) onderdeel moeten zijn van een goede studiebegeleiding. Dat staat in een notitie aan het college van bestuur, die op 7 juni wordt besproken. Volgens de sr is het wel belangrijk om studenten eerst het nut te laten inzien van zoiets als goed plannen, voordat ze er iets van opsteken. Het bedrijfsleven kan daarbij helpen, denkt de sr, door als rolmodel op te treden. Om de steeds drukkere studieadviseurs te ontzien, moeten er volgens de sr studentassistenten worden aangesteld. “Op bepaalde faculteiten moeten studenten soms enkele weken wachten voordat ze bij een studieadviseur terecht kunnen met hun vraag”, schrijft de sr. “Studentassistenten zouden zich met name bezig kunnen houden met het administratieve werk rondom piekperiodes bij bijvoorbeeld bsa-adviezen.” De studentenraad heeft meer ideeën voor het verbeteren van de studiebegeleiding, zoals het skypen met studieadviseurs. De faculteit 3mE test momenteel of dat helpt.


Waterfilmpjes

Omdat het TU Delft Waterfilmfestival van 31 mei vanwege een tekort een aanmeldingen niet doorging, is de prijsuitreiking van de Urban Water Movie Contest ook vervallen. Het plan is om de prijs van duizend euro uit te reiken tijdens het congres Water & the City, dat op 14 en 15 juni plaatsvindt in het Science Centre. Jong filmtalent was gevraagd filmpjes van maximaal drie minuten te maken over oplossingen voor stedelijke waterproblemen.



tudelft.nl/en/research/environment/water-the-city/

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.