Education

Kort Nieuws – Delta 10

Landschap
Stad en landschap zijn geen tegenpolen meer, maar delen van dezelfde stedelijke samenleving. Dat is in één zin het onderwerp van de presentatie donderdagmiddag van het boek ‘Levend Landschap, Manifest voor stad en land’ door Hans Teerds en Johan van der Zwart.

De presentatie bij Bouwkunde wordt opgeluisterd door een debat tussen publicist Bas Haring, landschapsarchitect Dirk Sijmons en filosoof Hans Achterhuis.

De klassieke tegenstelling tussen stad en platteland is vervaagd nu stedelingen het landschap gebruiken voor recreatie en de stad zich in structuurloze ‘nevelsteden’ uitbreidt in de groene omgeving. De auteurs spreken met de Duitse landschapsarchitect Peter Latz en kijken goed naar zeven projecten bij Barcelona, Berlijn, Londen en Ruhrgebied. Ze eindigen met tien stellingen waarin Latz een grote toekomst voorspelt voor de beschadigde plekken in het landschap. ‘Daar liggen de kansen voor het publieke’.


Presentatie ‘Levend Landschap, Manifest voor stad en land’ en debat tussen Bas Haring, Dirk Sijmons en Hans Achterhuis, donderdag 29 maart van 12.00 tot 13.45 uur, Berlagezaal 1, faculteit Bouwkunde.


Foppe de Haan spreekt

‘Ontwapenend, nuchter, relativerend en met een vleugje Friese humor’ aldus het persbericht, ontvouwt Foppe de Haan donderdag 29 maart op het cultuurcentrum zijn visie over talentontwikkeling, samenwerken, teambuilding, presteren en motivatie. In zijn lezing gaat de voetbalcoach onder meer in op vragen als: wat verwachten spelers van een coach en wat zijn de basiskwaliteiten van een coach?

Ongetwijfeld zal de oude oefenmeester in zijn voorbeelden putten uit zijn tijd als coach van Jong Oranje, waarmee hij tweemaal Europees kampioen werd, en zijn opvallend lange tijd als coach van SC Heerenveen. Met de Friese club promoveerde hij in 1993 naar de eredivisie en haalde hij zeven jaar later zelfs de Champions League. Daarnaast is De Haan onder meer bondscoach geweest van de atollengroep Tuvalu.


Lezing Foppe de Haan, donderdag 29 maart in de grote zaal van het cultuurcentrum. Aanvang 19.30 uur, toegang is gratis. Gezien De Haans populariteit wordt aangeraden op tijd aanwezig te zijn om een plaats te kunnen bemachtigen.


Heertje

‘Mag ik je identiteit eens even zien?’ is het thema van het Veritas-forum waar stand-up comedian Raoul Heertje in discussie zal gaan met oud-rector magnificus Jacob Fokkema en docenten Dap Hartmann en Cees Dekker. Onderwerp is identiteit en authenticiteit en het jezelf zijn in de omgang met anderen.


Veritas-forum, woensdag 4 april vanaf 20.00 uur in de aula. Toegang is gratis.

www.veritasforum.nl/delft


Echo Award

De Delftse student mechanical engineering and chemistry Yuvraj Birdja is genomineerd voor de Echo Bèta Techniek Award van de Echo Foundation. Die reikt de Echo Awards voor allochtoon toptalent uit op 4 april in Haarlem. Er zijn in totaal vijf categorieën. De winnaars krijgen een zomercursus aan de University of California Los Angeles. Birdja is van Surinaamse komaf. Hij wil de award winnen omdat hij meer wil zien van de wereld, zijn kennis wil verbreden en een bijdrage wil leveren aan de samenleving.

Terwijl Nederland zich herstelde van een heftig winkelweekend in De Ridderhof, ging in de Verenigde Staten bijna de overheid op slot. Minder belangrijke ambtenaren zouden even niet op hun werk verschijnen. Het ging op het laatste nippertje niet door, maar wie zijn dat eigenlijk, die minder belangrijke ambtenaren? Stel dat de TU in het kader van de herijking besluit om de minder belangrijke ambtenaren thuis te laten. Wat blijft er dan nog in actie op de Mekelweg? Het cvb – het valorisatiecentrum – Delta. De rest lijkt me overbodig. Door het stopzetten van secundaire activiteiten als college geven, kunnen studenten bovendien voltijds aan de slag om de langstudeerboete terug te verdienen. Ik zeg: doen.

Nu denkt een argeloze lezer misschien: de overheid op slot, dat gebeurt hier nooit! Zulke domme gedachten had ik vroeger ook. Toen ik vijfentwintig jaar geleden voor het eerst in de VS kwam, vergaapte ik me aan allerlei bizarre verschijnselen. Stompzinnige talkshows van Geraldo en Oprah Winfrey; winkelcentra vol waggelende dikbuiken wier postuur was vervormd van mens tot nijlpaard; uitgestorven woonwijken zonder spelende kinderen. Gelukkig maar dat we daar in Nederland geen last van hebben, dacht ik toen. Ondertussen weet ik wel beter. Spelende kinderen zijn uit ons straatbeeld verdwenen en ook hier is obesitas een volksziekte geworden. Naast alle Amerikaanse talkshows hebben we zelfs onze eigen Nederlandse input: absolute dieptepunten van televisievermaak zoals Boer zoekt Vrouw en Big Brother. Wij zijn binnen drie decennia gedegradeerd tot de Verenigde Staten. Of misschien zelfs wel daaronder, want de beleefde omgangsvormen die de Amerikanen er op nahouden, hebben we hier niet geadopteerd.

De shopping mall shooting in Alphen aan den Rijn past naadloos in een eindeloze rij gewelddadige incidenten waarin de dader, bijna altijd een blanke jongeman, in een winkelcentrum opeens om zich heen begint te schieten en na afloop de hand aan zichzelf slaat. In de Verenigde Staten gebeurt het enkele keren per jaar. Ook hier zal dat in de toekomst dus vaker gebeuren. En een overheid die op slot gaat, dat zullen we heus ook nog wel meemaken.


Cool

Iedereen kent ze wel: saaie deurdrangers. De TU-studenten Telmen Dzjind en Manuel Oostveen maakten ‘het bijdehandje’ en wonnen daarmee vijftienhonderd euro. ‘Een mooi strak en innovatief ontwerp’ vond de jury van deTableware design competition, een ontwerpwedstrijd van de gemeente Delft, de Stichting Bluedot en de TU. Zij vroegen studenten een cool gebruiksvoorwerp te ontwerpen en reikten ook twee derde prijzen van 250 euro uit: aan Vid Stiglic voor een stoffer en blik en aan Manuel Torres voor een paraplubak.

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.