BionanoscienceHet college van bestuur (cvb) wil het zogeheten K-gebouw kopen. Het gaat om een voormalig TNO-gebouw op de ‘binnenplaats’ van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW).
Het aan te kopen gebouw is bedoeld voor de nieuwe TNW-afdeling bionanoscience. Volgens het cvb is het zeer geschikt omdat er al laboratorium- en cleanrooms aanwezig zijn. Voor de aankoop van het pand wordt 690 duizend euro uitgetrokken.
Op tijd
Studentenraadslid Robert Sloof en TU’ers zonder horloge moeten nog even wachten, maar dan loopt-ie weer. De klok op het gebouw van EWI geeft vanaf eind deze of begin volgende week weer de juiste tijd aan. Dat wil zeggen, een van de twee klokken op EWI. Al maanden staan beide klokken stil. Sloof signaleerde dat in december bij overleg met het college van bestuur ‘voor de zoveelste keer’. De afdeling facilitair management en vastgoed (FMVG) meldde dat de klok in de loop van januari gerepareerd zou worden. Als gevolg van het strenge winterweer is dat enigszins vertraagd. Bovendien bleek dat de motor van een van de twee klokken ‘is overleden’, aldus een FMVG-medewerker. Er is inmiddels een nieuwe motor besteld, maar onduidelijk is wanneer die wordt geleverd en de TU weer helemaal bij de tijd kan zijn.
Model UN
Adil Malih neemt van 11 tot 14 februari deel aan de Model United Nations aan de Harvard University in de Verenigde Staten. “De Model UN van Harvard is de oudste en meest prestigieuze”, aldus de zesdejaars student offshore engineering bij de faculteit 3mE. De 28 studenten tellende Nederlandse delegatie verdedigt volgende week de belangen van Rusland. Als voorbereiding volgde Malih sinds september in Nederland colleges over politiek, economie en diplomatie en trainingen spreken in het openbaar, onderhandelen en lobbyen. Deze week krijgt hij met de Nederlandse delegatie in New York een training en vanaf morgen bereidt hij zich met een student uit Nijmegen inhoudelijk voor op zijn aandeel in de commissie die een akkoord moet sluiten over de aanpak van de economische crisis.
Vici-subsidie
Prof.dr. Nynke Dekker van de afdeling bionanoscience (Kavli Instituut voor Nanowetenschappen) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) krijgt een Vici-subsidie. De bionanotechnoloog krijgt anderhalf miljoen euro om technieken te ontwikkelen waarmee individuele moleculen binnenin de levende cel kunnen worden bekeken. Hiermee kan men op termijn bijvoorbeeld het kopieermechanisme van dna beter begrijpen, wat onder meer relevant is voor kankeronderzoek.
Wetenschapsagenda
Alle wetenschapsevenementen samengebracht op één site. Dat is wat het nationaal centrum voor wetenschap en technologie samen met Nemo tot stand heeft gebracht. Vijftig organisaties hebben zich er voor aangemeld en volgens de initiatiefnemers groeit dat met de dag. Het aanbod is groot, maar de zoekmachine behoeft verbetering, want een zoektocht naar activiteiten in Delft levert een lezing in Enschede op van … Dirk van Delft.
Geding
Duwo spant een kort geding aan tegen de krakers van het voormalige scheikundegebouw aan het De Vries van Heijstplantsoen. Het geding dient donderdag. Volgens teamleider beheer Sander Jongerling wil Duwo er ‘met de uitspraak in de achterzak’ zeker van zijn dat de krakers op 8 maart uit het rijksmonument zijn. Het geding is volgens Duwo nodig, omdat de krakers een in overleg tot stand gekomen overeenkomst met onder meer afspraken over hun vertrek niet ondertekenden, het contact met hen steeds moeizamer werd en zij ook niet kwamen met een door hen beloofd tegenvoorstel. Aan het De Vries van Heijstplantsoen komen 294 gemeubileerde shortstay woningen voor buitenlandse studenten in een volgens Duwo ‘praktisch, mooi gebouw ontworpen door toparchitecten. Duwo verwacht niet dat de krakers op 8 maart, als de werkzaamheden beginnen, met de sterke arm verwijderd hoeven worden.
Innovatie
Welke Delftse technologieën hebben de beste zakelijke potentie? Komende vrijdag zullen zes teams hun bevindingen presenteren tijdens de presentatie ‘Turning technology into business’. Aan de orde komen onder meer innovatieve bouwmaterialen, voortstuwingstechnologie, trimvlakken voor de luchtvaart en multi-bubble technologie. De jury maakt rond 18.00 uur de winnaar bekend.
Vrijdag 5 februari, 13.20-18.30 uur, Wim Crouwelzaal, Industrieel Ontwerpen
Tom Tom
IO-studenten adviseerden afgelopen woensdag de Tomtom-directie over de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Ze deden verslag van drie maanden onderzoek en ontwerp in het kader van hun master strategic product design. De studenten hebben gezocht naar nieuwe concepten voor de navigatiegigant en presenteerden die in de vorm van scenario’s, storyboards, filmpjes en 3d-prototypes. Een reactie van Tomtom was nog niet beschikbaar.
Kamers
Buitenlandse studenten kunnen vanaf mei zelf een woning selecteren uit het aanbod van gemeubileerde kamers van Duwo. Wie als eerste betaalt, krijgt de eerste keus. De woningcorporatie werkt aan deze mogelijkheid op haar website. Tot nu toe wees Duwo zelf woningen toe aan internationale studenten, maar dat leidde wel eens tot klachten als studenten hun huur voor verschillende kamers met elkaar vergeleken. Straks weten zij vooraf waar zij terechtkomen voor welke prijs.
Topmannen
Delftse ingenieurs en Rotterdamse economen besturen Nederland. Dat meldt Intermediair deze week. Het blad deed onderzoek naar de studieachtergrond van alle leden van de raden van bestuur en commissarissen van de 25 belangrijkste Nederlandse beursgenoteerde (AEX) bedrijven. Onder beide groepen is economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam veruit de populairste opleiding. Bijna tien procent van de rvb-leden heeft civiele techniek in Delft gestudeerd. Bij BAM betreft het: Joop van Oosten, Nico de Vries en Rob van Wingerden. Bij Fugro zijn het: Klaas Wester en Arnold Steenbakker. Hun collega Paul van Riel deed technische natuurwetenschappen. Michael Wisbrun studeerde werktuigbouwkunde en belandde bij Air France-KLM. Ook negen verschillende AEX-commissarissen hebben hun eerste studie in Delft voltooid. Bekendste is Jeroen van der Veer (met vier de meeste AEX-commissariaten van Nederland) die werktuigbouwkunde deed.
Academische Jaarprijs
Teams met aansprekend onderzoek kunnen zich melden voor de vijfde editie van de academische jaarprijs, een jaarlijkse competitie voor het beste plan om wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek te vertalen, met een hoofdprijs van honderdduizend euro te besteden aan uitvoering van het communicatieplan. Teams kunnen zich tot 25 februari melden. Maximaal acht genomineerden doen mee aan de finale in oktober.
Durf hebben ze, dat moet je de grondleggers van het grootse studentenroeifestijn nageven. De laatste keer dat Laga de Varsity op haar naam schreef, was immers in de vorige eeuw. In 1997 om precies te zijn.
Er lijkt echter eerder sprake te zijn van bluf. Grootspraak. De Lagaaiers willen wel winnen, maar zeker zijn ze allerminst. Want waarom prijkt de aankondiging ‘Laga wint de Varsity!’ op de speciale Varsitypagina, zeker drie muisklikken verwijderd van de homepage en ook nog eens helemaal onderaan? Wie zeker is, schreeuwt zijn voorspelde overwinning bovenaan op zijn homepage uit. Toch?
Willem van Schoten, president van Laga, laat zich eerst niet kennen. “Kijk, het is voor ons een thuiswedstrijd en dan is het nét wat makkelijker om te winnen.” Vervolgens wordt hij realistischer. “In het hoofdnummer, de Oude Vier, is Laga vooral een outsider. We hebben wel een kans, maar we weten eigenlijk niet zo goed waar de vier staat.” Dat komt mede door de blessure van Sjan Pieters, die zondag op het water tussen Houten en Culemborg vervangen zal worden door Daan Hefkes. “Maar”, stelt Van Schoten vol goede moed, “afgelopen weekeinde met de training hebben ze goede tijden gevaren. Een finaleplaats zit er zeker in.”
Meer kans denkt Van Schoten te hebben bij de achten, ‘het tweede hoofdnummer tijdens de Varsity’. Het is dan de talentrijke Jonghe Acht die het moet waarmaken. “Dat zijn de eerstejaars achten en die doen het dit seizoen heel erg goed.” Wat heet. In het eerstejaarsklassement staan de Delftenaren na de eerste drie races van het seizoen fier aan de leiding met 28 punten, 9 punten meer dan nummer twee.
Een feest wordt het zondag volgens Van Schoten sowieso. Sjoerd Donker, Commissaris Pers en Promotie van de KNSRB Wedstrijdcommissie Varsity 126, beaamt dat volmondig. Begin van deze week had Donker met zijn medebestuursleden zijn handen al vol aan het inrichten van het weiland bij de finish tot feestterrein. Hij verwacht een bijzondere editie van het roeifeest, waaraan ongeveer twintig clubs met 180 ploegen en in totaal ongeveer 750 roeiers deelnemen. “Vorig jaar vierden we het 25e lustrum, met onder meer een jubileumboek, maar we streven continu naar verbetering”, meldt hij vanaf het terrein.
Editie 126 wordt volgens hem sportief interessant. “Vorig jaar had je de Olympische Spelen, waardoor veel toppers in training waren en niet deelnamen aan de Varsity. Nu zijn die Olympiërs er wel bij en dat belooft bij de Oude Vier – waar 17 boten voor in het water gaan – een mooie wedstrijd te worden.” Extra spannend? “Skadi heeft de laatste drie keer gewonnen en wil met dezelfde formatie vijf keer op rij winnen. Dat zou uniek zijn. Maar het wordt moeilijk. De acht van Triton/Okeanos zijn met een sterk voorseizoen bezig. Nu is een vier wel iets anders dan een acht, maar sterk zijn ze wel. Gyas is ook sterk, met twee Olympiërs, een lichte roeier en een aanstormend talent in de boot en Nereus, dat vorig jaar tweede was, doet ook altijd goed mee.”
Winnen is dit jaar in elke categorie extra aanlokkelijk. Voor de Oude Vier ligt er op de finish niet alleen blik klaar, maar elke inzittende van de winnende boot verdient ook een scholarship van 10.000 euro van Nyenrode Business Universiteit. Nieuw is ook dat alle andere boten die blik trekken een uurtje na hun race op het festivalterrein hun prijs omgehangen krijgen. “De medailles werden altijd nagestuurd, maar dit is voor de roeiers natuurlijk veel leuker.”
Bionanoscience
Het college van bestuur (cvb) wil het zogeheten K-gebouw kopen. Het gaat om een voormalig TNO-gebouw op de ‘binnenplaats’ van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW). Het aan te kopen gebouw is bedoeld voor de nieuwe TNW-afdeling bionanoscience. Volgens het cvb is het zeer geschikt omdat er al laboratorium- en cleanrooms aanwezig zijn. Voor de aankoop van het pand wordt 690 duizend euro uitgetrokken.
Op tijd
Studentenraadslid Robert Sloof en TU’ers zonder horloge moeten nog even wachten, maar dan loopt-ie weer. De klok op het gebouw van EWI geeft vanaf eind deze of begin volgende week weer de juiste tijd aan. Dat wil zeggen, een van de twee klokken op EWI. Al maanden staan beide klokken stil. Sloof signaleerde dat in december bij overleg met het college van bestuur ‘voor de zoveelste keer’. De afdeling facilitair management en vastgoed (FMVG) meldde dat de klok in de loop van januari gerepareerd zou worden. Als gevolg van het strenge winterweer is dat enigszins vertraagd. Bovendien bleek dat de motor van een van de twee klokken ‘is overleden’, aldus een FMVG-medewerker. Er is inmiddels een nieuwe motor besteld, maar onduidelijk is wanneer die wordt geleverd en de TU weer helemaal bij de tijd kan zijn.
Model UN
Adil Malih neemt van 11 tot 14 februari deel aan de Model United Nations aan de Harvard University in de Verenigde Staten. “De Model UN van Harvard is de oudste en meest prestigieuze”, aldus de zesdejaars student offshore engineering bij de faculteit 3mE. De 28 studenten tellende Nederlandse delegatie verdedigt volgende week de belangen van Rusland. Als voorbereiding volgde Malih sinds september in Nederland colleges over politiek, economie en diplomatie en trainingen spreken in het openbaar, onderhandelen en lobbyen. Deze week krijgt hij met de Nederlandse delegatie in New York een training en vanaf morgen bereidt hij zich met een student uit Nijmegen inhoudelijk voor op zijn aandeel in de commissie die een akkoord moet sluiten over de aanpak van de economische crisis.
Vici-subsidie
Prof.dr. Nynke Dekker van de afdeling bionanoscience (Kavli Instituut voor Nanowetenschappen) heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vici-subsidie gekregen. De bionanotechnoloog krijgt anderhalf miljoen euro om technieken te ontwikkelen waarmee individuele moleculen binnenin de levende cel kunnen worden bekeken. Hiermee kan men op termijn bijvoorbeeld het kopieermechanisme van dna beter begrijpen, wat onder meer relevant is voor kankeronderzoek.
Wetenschapsagenda
Alle wetenschapsevenementen samengebracht op één site. Dat is wat het nationaal centrum voor wetenschap en technologie samen met Nemo tot stand heeft gebracht. Vijftig organisaties hebben zich er voor aangemeld en volgens de initiatiefnemers groeit dat met de dag. Het aanbod is groot, maar de zoekmachine behoeft verbetering, want een zoektocht naar activiteiten in Delft levert een lezing in Enschede op van … Dirk van Delft.
Geding
Duwo spant een kort geding aan tegen de krakers van het voormalige scheikundegebouw aan het De Vries van Heijstplantsoen. Het geding dient donderdag. Volgens teamleider beheer Sander Jongerling wil Duwo er ‘met de uitspraak in de achterzak’ zeker van zijn dat de krakers op 8 maart uit het rijksmonument zijn. Het geding is volgens Duwo nodig, omdat de krakers een in overleg tot stand gekomen overeenkomst met onder meer afspraken over hun vertrek niet ondertekenden, het contact met hen steeds moeizamer werd en zij ook niet kwamen met een door hen beloofd tegenvoorstel. Aan het De Vries van Heijstplantsoen komen 294 gemeubileerde shortstay woningen voor buitenlandse studenten in een volgens Duwo ‘praktisch, mooi gebouw ontworpen door toparchitecten. Duwo verwacht niet dat de krakers op 8 maart, als de werkzaamheden beginnen, met de sterke arm verwijderd hoeven worden.
Innovatie
Welke Delftse technologieën hebben de beste zakelijke potentie? Komende vrijdag zullen zes teams hun bevindingen presenteren tijdens de presentatie ‘Turning technology into business’. Aan de orde komen onder meer innovatieve bouwmaterialen, voortstuwingstechnologie, trimvlakken voor de luchtvaart en multi-bubble technologie. De jury maakt rond 18.00 uur de winnaar bekend.
Vrijdag 5 februari, 13.20-18.30 uur, Wim Crouwelzaal, Industrieel Ontwerpen
Tom Tom
IO-studenten adviseerden afgelopen woensdag de Tomtom-directie over de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Ze deden verslag van drie maanden onderzoek en ontwerp in het kader van hun master strategic product design. De studenten hebben gezocht naar nieuwe concepten voor de navigatiegigant en presenteerden die in de vorm van scenario’s, storyboards, filmpjes en 3d-prototypes. Een reactie van Tomtom was nog niet beschikbaar.
Kamers
Buitenlandse studenten kunnen vanaf mei zelf een woning selecteren uit het aanbod van gemeubileerde kamers van Duwo. Wie als eerste betaalt, krijgt de eerste keus. De woningcorporatie werkt aan deze mogelijkheid op haar website. Tot nu toe wees Duwo zelf woningen toe aan internationale studenten, maar dat leidde wel eens tot klachten als studenten hun huur voor verschillende kamers met elkaar vergeleken. Straks weten zij vooraf waar zij terechtkomen voor welke prijs.
Topmannen
Delftse ingenieurs en Rotterdamse economen besturen Nederland. Dat meldt Intermediair deze week. Het blad deed onderzoek naar de studieachtergrond van alle leden van de raden van bestuur en commissarissen van de 25 belangrijkste Nederlandse beursgenoteerde (AEX) bedrijven. Onder beide groepen is economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam veruit de populairste opleiding. Bijna tien procent van de rvb-leden heeft civiele techniek in Delft gestudeerd. Bij BAM betreft het: Joop van Oosten, Nico de Vries en Rob van Wingerden. Bij Fugro zijn het: Klaas Wester en Arnold Steenbakker. Hun collega Paul van Riel deed technische natuurwetenschappen. Michael Wisbrun studeerde werktuigbouwkunde en belandde bij Air France-KLM. Ook negen verschillende AEX-commissarissen hebben hun eerste studie in Delft voltooid. Bekendste is Jeroen van der Veer (met vier de meeste AEX-commissariaten van Nederland) die werktuigbouwkunde deed.
Academische Jaarprijs
Teams met aansprekend onderzoek kunnen zich melden voor de vijfde editie van de academische jaarprijs, een jaarlijkse competitie voor het beste plan om wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek te vertalen, met een hoofdprijs van honderdduizend euro te besteden aan uitvoering van het communicatieplan. Teams kunnen zich tot 25 februari melden. Maximaal acht genomineerden doen mee aan de finale in oktober.
Comments are closed.