Education

Kort Nieuws

BodemasDr. Lenka Muchová ontwikkelde bij Civiele Techniek en Geowetenschappen een nieuwe manier van scheiding voor bodemas, de as die na verbranding van huisvuil overblijft: nat in plaats van droog.

Ze promoveerde afgelopen maandag op haar onderzoek. De betere scheiding pakt positief uit voor kosten en voor milieu, stelt Muchová die een proefopstelling bouwde bij het Afval Energiebedrijf Amsterdam. Metalen zijn beter te recyclen en mineralen zijn minder vervuild waardoor ze breder toepasbaar zijn als secundair bouwmateriaal.

Nieuwe decaan
Dr.ir. Rob Fastenau is per 1 januari 2011 de nieuwe decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Hij volgt prof. Daan Lenstra op, die op 1 november met prepensioen ging. Fastenau studeerde natuurkunde aan de TU. Na zijn promotie werkte hij als onderzoeker en onderzoeksleider bij Philips Research en Sunnyvale, Californië. In 1995 stapte hij over naar Philips Electron Optics, dat samenging met het Amerikaanse FEI Company. Bij deze marktleider in elektronenmicroscopen was hij de afgelopen tien jaar directielid. Fastenau was intensief betrokken bij het oprichten van de microscopiegroep van de Kaust Universiteit in Saoedi-Arabië en van NeCEN, het Netherlands Centre for Nanoscopy. Hij was medeoprichter van het High Tech Systems Platform en lid van de executive boards van de strategische innovatieprogramma’s Point-One en van CTMM, het Center for Translational Molecular Medicine.

Overstromingsrisico
De nadruk op klimaatverandering als mogelijke oorzaak van toenemende overstromingsrisico’s leidt af van veel ernstigere factoren, zoals bodemdaling, erosie, sedimentatie en een slechte organisatie van het waterbeheer. Dat stelde prof. Sybe Schaap, tevens Eerste Kamerlid voor de VVD en voormalig dijkgraaf van het Waterschap Groot Salland, in zijn intreerede afgelopen woensdag.

Draagvlak
Hoe om te gaan met de boze burger? Geïnspireerd door het burgerprotest in Barendrecht (CO2-opslag) en Urk (windmolenpark) heeft communicatiespecialist ir. Remco de Boer geanalyseerd waar het fout gaat tussen plannenmakers en burgers. Vaak beseft men dat steun van de bevolking nodig, maar men weet niet hoe die te winnen. In De Ingenieur doet de Boer zijn aanpak uit de doeken: argumenten, empathie en daadkracht.

www.flowwindpark.nl

Rubiconbeurs
Wetenschapsfinancier NWO geeft 31 pas gepromoveerde wetenschappers een Rubiconbeurs om onderzoek in het buitenland te doen. Eén van hen is dr.ir. M. Poot van de TU Delft. Hij vertrekt naar het nanodevices laboratory van de Amerikaanse universiteit Yale. Poot gaat daar onderzoeken hoe de overgang tussen de klassieke en de quantumwereld plaatsvindt door kleine trillende balkjes af te koelen tot vlak boven het absolute nulpunt. Mogelijk worden de Rubiconbeurzen in 2011 voor het laatst uitgereikt. Het voortbestaan van het Rubiconprogramma is onzeker sinds het kabinet het van de begroting heeft afgevoerd. D66 heeft in de Tweede Kamer een amendement ingediend voor de instandhouding van het programma. Daar wordt donderdag 16 december over gestemd.

,

Robots bouwen
De Junior First Lego League (FLL) regiowedstrijd, afgelopen zaterdag bij de Hogeschool InHolland in Delft, was een groot succes. FLL is een techniekwedstrijd voor jongeren tussen 9 en 14 jaar. Het thema voor 2010 is ‘body forward’: gebruik techniek om mensen een beter leven te geven. Het team basisscholieren Docter Heroes van de Freinetschool (foto) mag met twee andere Delftse teams volgend jaar naar de Beneluxfinale in Kerkrade.

firstlegoleague.techniekpromotie.nl

,

BKO-certificaat
Dr.ir. Frank van der Zwan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek krijgt donderdag als honderdste onderwijsgevende van de TU een BKO-certificaat. BKO staat voor Basiskwalificatie Onderwijs. De TU Delft voerde in 2002 als een van de eerste universiteiten de BKO in. Er zijn nu in Delft 134 docenten bezig met de BKO. Doel is activerender colleges en zo aantrekkelijker en effectiever onderwijs.

Knikkeren
Voor het vak mechatronica maken tweedejaars studenten werktuigbouwkunde in een week tijd knikkerfabrieken van een soort lego die vol hangen met sensoren en actuatoren en schrijven ze software voor de besturing. In de fabriekjes moeten glazen en metalen knikkers van elkaar gescheiden worden en in speciale containertjes terechtkomen. Op YouTube is al op tientallen strak gemonteerde filmpjes te zien hoe robotarmpjes, grijpertjes en schuifjes knikkers met staccatobewegingen op de juiste plek krijgen.

Eredoctor
Een gat in de muur van een IT-kantoor in New Delhi opende dr. Suga Mitra, het hoofd research aldaar, de ogen voor de onverwachte handigheid van kinderen uit de krottenwijk met computer en internet. Ze leerden het elkaar en noemden de cursor een naald en een directory een kastje. Ervaringen met zulke opstellingen brengen Mitra tot nieuwe onderwijsideeën. Mitra ontvangt bij de Dies-viering op 7 januari een eredoctoraat van de TU.

Dies, 7 januari 2011, Aula, 15 uur.

Strooien
De TU Delft was dit jaar goed voorbereid op de vroeg ingevallen kou. Dat zegt Remon Hartman van vastgoed. Vorig jaar ontstond er in heel Nederland een gebrek aan strooizout. Dit jaar heeft de universiteit extra zout ingekocht en inmiddels alweer bijgekocht. Meldingen van gladheid of sneeuw komen ‘s morgens rond zes uur binnen bij vastgoed. De strooiploeg van de groenvoorziening strooit eerst op doorgaande wegen en fietspaden, dan op parkeerplaatsen en dan op secundaire wegen en voetpaden.

27 miljoen
Met vertrouwen ziet het college van bestuur het juridische traject tegemoet over de 25 miljoen euro die de TU kreeg voor Bouwkunde. Dat geld eist staatssecretaris Zijlstra terug, maar collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg zei vorige week tegen de ondernemingsraad dat de universiteit Twente (UT) bij een brand ‘wel wat had gekregen’. Er zou volgens hem dan ook sprake zijn van ‘rechtsongelijkheid’ als de TU niets krijgt. “Als je een rekensom maakt, zouden we eigenlijk 27 miljoen euro moeten krijgen.” Van den Berg verwijst naar een brand in het rekencentrum van de UT, in 2002. De schade bedroeg volgens een woordvoerder van de UT 30,4 miljoen euro. De universiteit kreeg van het ministerie 5 miljoen euro, maar moest wel aantonen het te hebben gebruikt voor huisvesting. De brand bij Bouwkunde kostte 170 miljoen euro.

Het was de bedoeling dat afgelopen weekeinde alle ruim 600.000 studenten in het hoger onderwijs hun nieuwe OV-chipkaart elektronisch zouden hebben opgehaald. Dat is niet gelukt, onder meer door drukte op bepaalde uren van de dag en door problemen met de elektronica van het ophaalsysteem. Ongeveer tweederde van de studenten, 425.000, hebben volgens het coördinatiepunt hun kaart succesvol opgehaald.

Serviceteams

De communicatie-inspanningen zijn de afgelopen weken al behoorlijk uitgebreid. Bij meerdere ophaalautomaten in het land zijn informatie- en serviceteams ingezet om studenten te helpen. Met de studentenorganisaties LSVb en ISO werden de afgelopen weken door ‘Kennis en Koffie teams’ zo’n 25 bijeenkomsten op universiteiten en hogescholen en bij studentenverenigingen gehouden. Hiermee zijn direct en indirect ruim 100.000 studenten bereikt.

Sinds maandag wordt de communicatie versterkt. Er staan deze week opnieuw informatie- en serviceteams op plaatsen waar veel studenten reizen. Deze teams zijn herkenbaar aan de tekst ‘Student, ben je al opgeladen? Wij helpen je graag’. Deze teams helpen met het ophalen van de chipkaart. Tevens noteren ze de gegevens van studenten waarbij het niet lukt om hun reisproduct op te halen. Deze studenten krijgen binnen 24 uur antwoord.

Internetsite

Verder is de website www.studentenov-chipkaart.nl, het centrale adres voor alle informatie over de studenten OV-chipkaart, toegankelijker en informatiever gemaakt. Daar staat onder meer het laatste nieuws.

Ook informeren openbaar vervoerbedrijven de studenten via omroepberichten, posters, folders en banners over het belang van het ophalen van het reisproduct en het reizen met de studenten OV-chipkaart in het algemeen.

Einddatum

Vanwege de problemen met het opladen besloot minister Plasterk van onderwijs om de einddatum voor het ophalen uit te stellen. Dat was 1 februari. De openbaar vervoerbedrijven en de minister spreken nog over een einddatum.

Het coördinatiepunt adviseert studenten die hun reisproduct nog niet hebben opgehaald dringend om dit zo snel mogelijk te doen. Aangeraden wordt de drukste tijden – tussen 12.00 en 16.00 uur – te mijden en te kiezen voor een ophaalautomaat waar het rustig is.

Ophaalpunten Delft

In Delft zijn in totaal zeven ophaalpunten: de NS-stations Delft en Delft Zuid, de C1000 supermarkten aan de Vrijheidslaan 1, de Troelstralaan 9 en het Bastiaansplein 135, de Albert Heijn aan de Brabantse Turfmarkt 33-43en de Primera aan de Dasstraat 12. Daarnaast is er een ophaalpunt bij de de Primera aan de Hof van Delftstraat 31 in Den Hoorn. Alle ophaaladressen zijn te vinden via de website www.studentenov-chipkaart.nl.

Bodemas
Dr. Lenka Muchová ontwikkelde bij Civiele Techniek en Geowetenschappen een nieuwe manier van scheiding voor bodemas, de as die na verbranding van huisvuil overblijft: nat in plaats van droog. Ze promoveerde afgelopen maandag op haar onderzoek. De betere scheiding pakt positief uit voor kosten en voor milieu, stelt Muchová die een proefopstelling bouwde bij het Afval Energiebedrijf Amsterdam. Metalen zijn beter te recyclen en mineralen zijn minder vervuild waardoor ze breder toepasbaar zijn als secundair bouwmateriaal.

Nieuwe decaan
Dr.ir. Rob Fastenau is per 1 januari 2011 de nieuwe decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Hij volgt prof. Daan Lenstra op, die op 1 november met prepensioen ging. Fastenau studeerde natuurkunde aan de TU. Na zijn promotie werkte hij als onderzoeker en onderzoeksleider bij Philips Research en Sunnyvale, Californië. In 1995 stapte hij over naar Philips Electron Optics, dat samenging met het Amerikaanse FEI Company. Bij deze marktleider in elektronenmicroscopen was hij de afgelopen tien jaar directielid. Fastenau was intensief betrokken bij het oprichten van de microscopiegroep van de Kaust Universiteit in Saoedi-Arabië en van NeCEN, het Netherlands Centre for Nanoscopy. Hij was medeoprichter van het High Tech Systems Platform en lid van de executive boards van de strategische innovatieprogramma’s Point-One en van CTMM, het Center for Translational Molecular Medicine.

Overstromingsrisico
De nadruk op klimaatverandering als mogelijke oorzaak van toenemende overstromingsrisico’s leidt af van veel ernstigere factoren, zoals bodemdaling, erosie, sedimentatie en een slechte organisatie van het waterbeheer. Dat stelde prof. Sybe Schaap, tevens Eerste Kamerlid voor de VVD en voormalig dijkgraaf van het Waterschap Groot Salland, in zijn intreerede afgelopen woensdag.

Draagvlak
Hoe om te gaan met de boze burger? Geïnspireerd door het burgerprotest in Barendrecht (CO2-opslag) en Urk (windmolenpark) heeft communicatiespecialist ir. Remco de Boer geanalyseerd waar het fout gaat tussen plannenmakers en burgers. Vaak beseft men dat steun van de bevolking nodig, maar men weet niet hoe die te winnen. In De Ingenieur doet de Boer zijn aanpak uit de doeken: argumenten, empathie en daadkracht.

www.flowwindpark.nl

Rubiconbeurs
Wetenschapsfinancier NWO geeft 31 pas gepromoveerde wetenschappers een Rubiconbeurs om onderzoek in het buitenland te doen. Eén van hen is dr.ir. M. Poot van de TU Delft. Hij vertrekt naar het nanodevices laboratory van de Amerikaanse universiteit Yale. Poot gaat daar onderzoeken hoe de overgang tussen de klassieke en de quantumwereld plaatsvindt door kleine trillende balkjes af te koelen tot vlak boven het absolute nulpunt. Mogelijk worden de Rubiconbeurzen in 2011 voor het laatst uitgereikt. Het voortbestaan van het Rubiconprogramma is onzeker sinds het kabinet het van de begroting heeft afgevoerd. D66 heeft in de Tweede Kamer een amendement ingediend voor de instandhouding van het programma. Daar wordt donderdag 16 december over gestemd.

Robots bouwen
De Junior First Lego League (FLL) regiowedstrijd, afgelopen zaterdag bij de Hogeschool InHolland in Delft, was een groot succes. FLL is een techniekwedstrijd voor jongeren tussen 9 en 14 jaar. Het thema voor 2010 is ‘body forward’: gebruik techniek om mensen een beter leven te geven. Het team basisscholieren Docter Heroes van de Freinetschool (foto) mag met twee andere Delftse teams volgend jaar naar de Beneluxfinale in Kerkrade.

firstlegoleague.techniekpromotie.nl

BKO-certificaat
Dr.ir. Frank van der Zwan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek krijgt donderdag als honderdste onderwijsgevende van de TU een BKO-certificaat. BKO staat voor Basiskwalificatie Onderwijs. De TU Delft voerde in 2002 als een van de eerste universiteiten de BKO in. Er zijn nu in Delft 134 docenten bezig met de BKO. Doel is activerender colleges en zo aantrekkelijker en effectiever onderwijs.

Knikkeren
Voor het vak mechatronica maken tweedejaars studenten werktuigbouwkunde in een week tijd knikkerfabrieken van een soort lego die vol hangen met sensoren en actuatoren en schrijven ze software voor de besturing. In de fabriekjes moeten glazen en metalen knikkers van elkaar gescheiden worden en in speciale containertjes terechtkomen. Op YouTube is al op tientallen strak gemonteerde filmpjes te zien hoe robotarmpjes, grijpertjes en schuifjes knikkers met staccatobewegingen op de juiste plek krijgen.

Eredoctor
Een gat in de muur van een IT-kantoor in New Delhi opende dr. Suga Mitra, het hoofd research aldaar, de ogen voor de onverwachte handigheid van kinderen uit de krottenwijk met computer en internet. Ze leerden het elkaar en noemden de cursor een naald en een directory een kastje. Ervaringen met zulke opstellingen brengen Mitra tot nieuwe onderwijsideeën. Mitra ontvangt bij de Dies-viering op 7 januari een eredoctoraat van de TU.

Dies, 7 januari 2011, Aula, 15 uur.

Strooien
De TU Delft was dit jaar goed voorbereid op de vroeg ingevallen kou. Dat zegt Remon Hartman van vastgoed. Vorig jaar ontstond er in heel Nederland een gebrek aan strooizout. Dit jaar heeft de universiteit extra zout ingekocht en inmiddels alweer bijgekocht. Meldingen van gladheid of sneeuw komen ‘s morgens rond zes uur binnen bij vastgoed. De strooiploeg van de groenvoorziening strooit eerst op doorgaande wegen en fietspaden, dan op parkeerplaatsen en dan op secundaire wegen en voetpaden.

27 miljoen
Met vertrouwen ziet het college van bestuur het juridische traject tegemoet over de 25 miljoen euro die de TU kreeg voor Bouwkunde. Dat geld eist staatssecretaris Zijlstra terug, maar collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg zei vorige week tegen de ondernemingsraad dat de universiteit Twente (UT) bij een brand ‘wel wat had gekregen’. Er zou volgens hem dan ook sprake zijn van ‘rechtsongelijkheid’ als de TU niets krijgt. “Als je een rekensom maakt, zouden we eigenlijk 27 miljoen euro moeten krijgen.” Van den Berg verwijst naar een brand in het rekencentrum van de UT, in 2002. De schade bedroeg volgens een woordvoerder van de UT 30,4 miljoen euro. De universiteit kreeg van het ministerie 5 miljoen euro, maar moest wel aantonen het te hebben gebruikt voor huisvesting. De brand bij Bouwkunde kostte 170 miljoen euro.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.