Education

Kort nieuws

Nieuw
De ondernemingsraad heeft op 1 december tien nieuwe leden en elf leden uit de vorige periode geïnstalleerd. Zij treden aan voor de komende drie jaar en hebben tijdens hun eerste vergadering op 1 december een nieuw dagelijks bestuur gekozen.

Dineke Heersma is weer voorzitter, Danko Roozemond wordt vicevoorzitter en Margreet Koopman is secretaris. De leden krijgen in januari een training voor hun werk binnen de medezeggenschap.


Proeftuinen

De campus van de TU Delft wordt een proeflocatie voor een slim warmtenet, heeft innovatieminister Maxime Verhagen laten weten. De TU moet haar warmtenet de komende jaren renoveren. Het hoge-temperatuur-warmtenet wordt daarbij omgezet naar een net dat gebouwen met water van een lagere temperatuur verwarmt. Dat scheelt energie, mede omdat duurzame warmte als aardwarmte dan ook gebruikt kan worden. Verhagen heeft deze week naast de Delftse campus nog acht plekken in Nederland aangewezen waar nieuwe energienetten getest gaan worden. Zo gaan op Texel driehonderd huishoudens een energiesysteem testen dat vraag en aanbod op elkaar afstemt. En op de Zwolse nieuwbouwlocatie Muziekwijk krijgen 266 woningen een slim net met zonnepanelen en laadpunten voor elektrische auto’s. De overheid wil er met de proeftuinen achter komen hoe mensen en bedrijven reageren op nieuwe mogelijkheden en of er regels moeten worden aangepast. AgentschapNL is momenteel aan het bekijken welk project hoeveel subsidie krijgt.


Popcafé

Iedereen die actief is of wil worden in de Delftse popmuziek kan op vrijdag 9 december tussen 17.00 uur en 19.00 uur naar het eerste Delftse Popcafé bij Velvet Music Delft aan de Voldersgracht 3. Het popcafé wordt een plek om tweemaal per jaar te netwerken en samenwerkingsverbanden te smeden. Bertus Blaauw van Mojo vertelt over de kunst van het boeken en columnist Henk Koolen laat zijn licht over de Delftse pop schijnen. Verder is er natuurlijk live muziek.

Aanmelden via www.popmuziekindelft.nl



 

Dat melden de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Op niet alle universiteiten zijn studenten vrij van colleges en tentamens. Om ook hen een stem te geven, is voorzien in een digitaal protest. Iedereen die zich hiervoor aanmeldt, zal 21 januari virtueel demonstreren op een groot scherm op het Malieveld.

Pixelprotest
Het protest is mogelijk via de site pixelprotest. Dat is een online platform dat kosteloos is ontwikkeld door nobla.nu. Het biedt mensen de mogelijkheid via een animatie virtueel mee te lopen in een steeds langer wordende mars.

Real life manifestaties
Het is speciaal bedoeld om real life manifestaties te ondersteunen met mensen die niet in de gelegenheid zijn om fysiek aanwezig te zijn. “Voor het eerst zullen op deze schaal social media gebruikt worden om een manifestatie kracht bij te zetten” aldus Jeroen Thys (LKvV).

Kenniscrisispagina
Het gebruik van sociale media sluit goed aan bij de huidige tijd. Studenten konden zich al via de speciale kenniscrisispagina op Facebook aanmelden voor de manifestatie. Via dezelfde pagina is het nu mogelijk je aan te melden voor het digitale protest.

Virtueel spandoek
Het is zelfs mogelijk een virtueel poppetje te voorzien van een yell of een spandoek. Ook is het mogelijk via dit sociale medium vrienden uit te nodigen om mee te lopen. ”Wij nodigen elke student, scholier, docent en ouder uit om ook digitaal met ons mee te lopen voor beter onderwijs” aldus Guy Hendricks. (ISO).


Harnas

Bij graafwerkzaamheden voor de nieuwe spoorzone is vlak voor het gemeentehuis een stuk handschoen van een harnas gevonden. Waarschijnlijk dateert het uit de tweede helft 16e of begin 17e eeuw. De vondst komt uit de oude westelijke stadsgracht van Delft. Archeologen hebben hier ook veel oude palen gevonden, uit verschillende periodes, die er voor zorgden dat de stadswal niet afkalfde. Door middel van jaarringonderzoek willen archeologen achterhalen hoe de gracht vroeger werd onderhouden. (Foto: Spoorzone Delft)


’s Nachts blokken

Studentenraad (sr) en bibliotheekmedewerkers hebben het liefst zo ruim mogelijke openingstijden van de TU Delft Library. Ook het college van bestuur (cvb) is daar niet tegen, zei cvb-lid Paul Rullmann maandag tegen de sr, maar eerst moet er zowel binnen als buiten tentamenperiodes getest worden met ruimere openingstijden. “Invoering is een kostbare zaak. Het geld moet wel ergens vandaan komen. We moeten eerst goed onderzoeken wat de beste openingstijden zijn. Maar als er een goede bezetting is, waarom niet? Hoe minder belemmeringen bij het studeren, hoe beter.” Rullmann zei zich wel af te vragen hoe effectief iemand studeert die om half twee ’s nachts nog zit te blokken. Hij zei zich ook te realiseren dat dat lastig meetbaar is.


App-event

De TU organiseert vrijdag 9 december een ‘app-event’. Tijdens dat evenement wordt de winnaar bekend gemaakt van de app-wedstrijd voor studenten en medewerkers. Ook is er een markt waar makers en ontwerpers zichzelf presenteren. Het app-event markeert de samenwerking tussen de TU Delft en Appsterdam, het initiatief dat van Amsterdam het app-centrum van de wereld wil maken. Het evenement vindt tussen 15.30 en 18.00 uur plaats in de hal van de faculteit EWI.



http://www.app.tudelft.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.