RekenaarssymposiumAan de basis van alle technische vindingen zit een stevige dot rekenwerk. Het Platform for Computational Science and Engineering (Pcse) is daarom een jaar geleden in het leven geroepen, om nieuw rekengereedschap te ontwikkelen voor disciplines binnen informatica en techniek.
Dit moet voor nieuwe doorbraken zorgen. Komende maandag houdt het Pcse haar eerste symposium in de aula (10.00 uur), met als belangrijkste spreker prof. Heinz Pitsch van de Amerikaanse topuniversiteit Stanford. Hij rekent aan heteluchtstromen uit gasturbines, waarmee voorspellingen kunnen worden gedaan over de hoeveelheid vervuilende uitstoot. Aan al het rekenwerk zijn ook medische toepassingen te verbinden. Zo rekent dr.ir Rob Remis van mathematische fysica aan magneetvelden. Een toepassing daarvan zou een doelgerichtere bestraling van kankercellen kunnen zijn. Remis is ook spreker op het symposium.
Robotvoertuigen
Dat viel nogal tegen, de wedstrijd voor robotvoertuigen die Darpa, de technologietak van het Amerikaanse Pentagon, had uitgeschreven. Vorige week zaterdag konden de beste technische universiteiten en instituten laten zien dat ze een auto of ander voertuig zonder menselijk ingrijpen een afstand van ruim tweehonderd kilometer in de Mojave woestijn konden laten overbruggen. Voor het winnende team lag een prijs van een miljoen dollar gereed. Van de veertien na strenge selectie overgebleven deelnemers haalde niet één de finish. Sterker nog, de meeste creaties kwamen slechts een paar honderd meter ver. De Sandstorm van Carnegie Mellon University, een omgebouwde ‘Hummer’, strandde na tien kilometer en was daarmee nog de beste. De schepping van Virgina Tech, een opgevoerde golfkar met de naam Cliff, begaf het al voor de start – evenals zeven andere deelnemers. Darpa had de bui al zien hangen en het parcours met bijna de helft teruggebracht, en bovendien afgezien van het voornemen om alle deelnemers tegelijkertijd te laten rijden. Binnen twee jaar mogen de deelnemers heet nog eens proberen, zo heeft het Pentagon beloofd. De miljoen dollars liggen er nog.
www.darpa.mil/grandchallenge/ . .
Aanslagen
De studentenuitwisseling met de universiteit in Madrid in het kader van het Athens-programma is ondanks de aanslagen gewoon doorgegaan. Studenten die deelnemen aan het Advanced Technical Higher Education Network/Socrates-programma volgen in maart en november ongeveer tien dagen cursussen bij een van de aangesloten Europese universiteiten. Nadat het nieuws over de aanslagen bekend werd, gingen bij het Bureau Internationale programma’s van de TU alle alarmbellen rinkelen. Maar na overleg met het centrale secretariaat in Parijs werd besloten niet af te wijken van de plannen. En dus kwamen vrijdagavond twintig Madrileense studenten aan in Delft. Geen van hen had familieleden die bij de aanslagen betrokken waren. Ook de twaalf Delftse studenten die dezelfde dag naar Madrid zouden afreizen, zijn vertrokken.
Hacker
Een digitale inbreker is dinsdagmiddag het netwerk van de TU Delft binnengedrongen en ontregelde de computers van zeker vijftig medewerkers. De dienst technische ondersteuning (DTO) moest de hele middag de schade aan bestanden repareren. Medewerkers met ‘besmette’ computers konden niet meer gebruik maken van het netwerk, internet en e-mailprogramma’s.
DTO ontdekte de indringer, die van buiten de TU kwam, tijdens een routinescan door het TU-netwerk. Een aantal voor de buitenwereld gesloten poorten bleek door een buitenstaander opengezet. De zogeheten STP-servers waren gekraakt. Deze servers kunnen door hackers gebruikt worden om bijvoorbeeld via internet spelletjes over te spelen.
Uit voorzorg heeft DTO een deel van het netwerk afgeknepen om het illegale verkeer onmogelijk te maken. Het blijkt erg lastig om hackers tegen te houden. Zo had de dienst rond haar servers onlangs nog beschermende programma’s, zogeheten firewalls, geplaatst om hackers van het netwerk te weren. Normaal gesproken lukt het hackers minder dan één keer per jaar om binnen te dringen. Het aantal inbraken neemt wel toe.
Granaat
De op 14 maart aan de TU Delft afgestudeerde ir. Ren de Dooij krijgt voor het ‘maximaliseren’ van het bereik van een granaat eendefensietechnologieprijs. Met een beetje geluk kan de bewuste conceptartilleriegranaat straks veel verder terechtkomen na het afvuren. En dat allemaal dankzij de ‘zeer bevredigende’ resultaten van De Dooijs werk. De prof.ir.dr. J.M.J. Kooy-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het bestuur van de afdeling voor defensietechnologie van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs aan de beste afstudeerder in het veld.
Meer belastingen
Studenten die op kamers wonen van studentenhuisvester Duwo gaan vanaf juli meer afvalstoffenheffing betalen. Het gaat om ongeveer drieduizend mensen. Dat komt door een nieuwe belastingregeling van de gemeente Delft. Op dit moment betalen studenten die bij Duwo huren gemiddeld zestig euro aan afvalstoffenheffing per persoon per jaar. Vanaf juli wordt dat rond de 125 euro per persoon per jaar. Niet-studenten betalen 190 euro. De verhuurder verhaalt het bedrag via de maandelijkse servicekosten op de kamerhuurders.
Door de nieuwe constructie kunnen studenten, evenals alle andere Delftse burgers, kwijtschelding aanvragen voor een deel van hun gemeentebelastingen. Die kwijtschelding is inkomensafhankelijk.
Verkiezingen
Nu de studentenraadverkiezingen via internet verlopen, hebben ze zich bij studentenvakbond Vssd even achter de oren moeten krabben. De ledenraad van de Vssd schuift namelijk normaal gesproken aan bij de stembureaus van de studentenraad om haar eigen verkiezingen te houden. Na overleg met de TU bleek het niet mogelijk om mee te doen met de internetverkiezingen van de studentenraad. “De TU vindt het te duur om onze verkiezingen ook in het systeem te verwerken”, aldus bestuurslid Erik Ravenstijn. De Vssd heeft daarom besloten om zelf een internetverkiezingssysteem te programmeren.
Overleg
Het college van bestuur gaat binnenkort voor het eerst om de tafel zitten met alle studenten- en gezelligheidsverenigingen. Op 30 maart krijgen de verenigingen een toelichting op de ‘koers en de strategie van de universiteit’. Volgens rector Fokkema is het belangrijk de verenigingen te betrekken bij alles wat er momenteel speelt op de universiteit. “We zijn met zoveel dingen tegelijk bezig; de verenigingen hebben daarin ook een rol. We denken via hen met alle studenten te kunnen spreken.”
Ruzie met Beau
De Delftse derdejaars student bouwkunde Tom Vandeputte is vorige week tijdens het Boekenbal slaags geraakt met Beau van Erven Dorens. Vandeputte wil er na de overweldigende media-aandacht niet meer over praten, maar doet de ruzie in dagblad Het Parool af als een opstootje dat niet veel voorstelde. “Ik heb er niet eens een blauw oog aan overgehouden”, vertelde hij de Amsterdamse krant. Hoe dan ook, de beelden die AT5 van de bezopen Beau vastlegde, waren weinig verheffend. We zien hem Vandeputte slaan en duwen. De student zou de RTL Boulevard-presentator eerder een glas in het gezicht hebben geduwd.
Protest
Delftse studenten op de barricades: studentenvakbond Vssd heeft dinsdagochtend de achteringang van het hoofdgebouw beplakt met de tekst: ‘Toegankelijkheid zonder kwaliteit is zinloos, kwaliteit zonder toegankelijkheid is waardeloos’. In de aanloop naar de landelijke demonstratie op 26 maart in Amsterdam protesteren de studenten hiermee alvast tegen de snode plannen van staatssecretaris Annette Nijs om studenten voor bacheloropleidingen strenger te selecteren en het collegegeld voor een aantal studies te verhogen. In andere studentsteden zijn universiteitsgebouwen beplakt met soortgelijke teksten.
Stratego
De Delftse derdejaarsstudent informatica Vincent de Boer blijft de sterkste strategospeler van Nederland. Afgelopen zaterdag won hij het Open Brabants Kampioenschap Stratego in Breda. De huidige wereld- en Nederlands kampioen stratego won vijf partijen en speelde een remise. In november 2003 vertelde hij in Delta over zijn tactiek: “Over het algemeen bestaat een partij uit een beetje aanvallen, bluffen en kijken waar de hoge stukken staan. Vervolgens bedenk ik een eindstrategie. Ik ben vooral goed in het doorgronden van de strategie van de tegenstander.”
Rekenaarssymposium
Aan de basis van alle technische vindingen zit een stevige dot rekenwerk. Het Platform for Computational Science and Engineering (Pcse) is daarom een jaar geleden in het leven geroepen, om nieuw rekengereedschap te ontwikkelen voor disciplines binnen informatica en techniek. Dit moet voor nieuwe doorbraken zorgen. Komende maandag houdt het Pcse haar eerste symposium in de aula (10.00 uur), met als belangrijkste spreker prof. Heinz Pitsch van de Amerikaanse topuniversiteit Stanford. Hij rekent aan heteluchtstromen uit gasturbines, waarmee voorspellingen kunnen worden gedaan over de hoeveelheid vervuilende uitstoot. Aan al het rekenwerk zijn ook medische toepassingen te verbinden. Zo rekent dr.ir Rob Remis van mathematische fysica aan magneetvelden. Een toepassing daarvan zou een doelgerichtere bestraling van kankercellen kunnen zijn. Remis is ook spreker op het symposium.
Robotvoertuigen
Dat viel nogal tegen, de wedstrijd voor robotvoertuigen die Darpa, de technologietak van het Amerikaanse Pentagon, had uitgeschreven. Vorige week zaterdag konden de beste technische universiteiten en instituten laten zien dat ze een auto of ander voertuig zonder menselijk ingrijpen een afstand van ruim tweehonderd kilometer in de Mojave woestijn konden laten overbruggen. Voor het winnende team lag een prijs van een miljoen dollar gereed. Van de veertien na strenge selectie overgebleven deelnemers haalde niet één de finish. Sterker nog, de meeste creaties kwamen slechts een paar honderd meter ver. De Sandstorm van Carnegie Mellon University, een omgebouwde ‘Hummer’, strandde na tien kilometer en was daarmee nog de beste. De schepping van Virgina Tech, een opgevoerde golfkar met de naam Cliff, begaf het al voor de start – evenals zeven andere deelnemers. Darpa had de bui al zien hangen en het parcours met bijna de helft teruggebracht, en bovendien afgezien van het voornemen om alle deelnemers tegelijkertijd te laten rijden. Binnen twee jaar mogen de deelnemers heet nog eens proberen, zo heeft het Pentagon beloofd. De miljoen dollars liggen er nog.
www.darpa.mil/grandchallenge/ . .
Aanslagen
De studentenuitwisseling met de universiteit in Madrid in het kader van het Athens-programma is ondanks de aanslagen gewoon doorgegaan. Studenten die deelnemen aan het Advanced Technical Higher Education Network/Socrates-programma volgen in maart en november ongeveer tien dagen cursussen bij een van de aangesloten Europese universiteiten. Nadat het nieuws over de aanslagen bekend werd, gingen bij het Bureau Internationale programma’s van de TU alle alarmbellen rinkelen. Maar na overleg met het centrale secretariaat in Parijs werd besloten niet af te wijken van de plannen. En dus kwamen vrijdagavond twintig Madrileense studenten aan in Delft. Geen van hen had familieleden die bij de aanslagen betrokken waren. Ook de twaalf Delftse studenten die dezelfde dag naar Madrid zouden afreizen, zijn vertrokken.
Hacker
Een digitale inbreker is dinsdagmiddag het netwerk van de TU Delft binnengedrongen en ontregelde de computers van zeker vijftig medewerkers. De dienst technische ondersteuning (DTO) moest de hele middag de schade aan bestanden repareren. Medewerkers met ‘besmette’ computers konden niet meer gebruik maken van het netwerk, internet en e-mailprogramma’s.
DTO ontdekte de indringer, die van buiten de TU kwam, tijdens een routinescan door het TU-netwerk. Een aantal voor de buitenwereld gesloten poorten bleek door een buitenstaander opengezet. De zogeheten STP-servers waren gekraakt. Deze servers kunnen door hackers gebruikt worden om bijvoorbeeld via internet spelletjes over te spelen.
Uit voorzorg heeft DTO een deel van het netwerk afgeknepen om het illegale verkeer onmogelijk te maken. Het blijkt erg lastig om hackers tegen te houden. Zo had de dienst rond haar servers onlangs nog beschermende programma’s, zogeheten firewalls, geplaatst om hackers van het netwerk te weren. Normaal gesproken lukt het hackers minder dan één keer per jaar om binnen te dringen. Het aantal inbraken neemt wel toe.
Granaat
De op 14 maart aan de TU Delft afgestudeerde ir. Ren de Dooij krijgt voor het ‘maximaliseren’ van het bereik van een granaat eendefensietechnologieprijs. Met een beetje geluk kan de bewuste conceptartilleriegranaat straks veel verder terechtkomen na het afvuren. En dat allemaal dankzij de ‘zeer bevredigende’ resultaten van De Dooijs werk. De prof.ir.dr. J.M.J. Kooy-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het bestuur van de afdeling voor defensietechnologie van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs aan de beste afstudeerder in het veld.
Meer belastingen
Studenten die op kamers wonen van studentenhuisvester Duwo gaan vanaf juli meer afvalstoffenheffing betalen. Het gaat om ongeveer drieduizend mensen. Dat komt door een nieuwe belastingregeling van de gemeente Delft. Op dit moment betalen studenten die bij Duwo huren gemiddeld zestig euro aan afvalstoffenheffing per persoon per jaar. Vanaf juli wordt dat rond de 125 euro per persoon per jaar. Niet-studenten betalen 190 euro. De verhuurder verhaalt het bedrag via de maandelijkse servicekosten op de kamerhuurders.
Door de nieuwe constructie kunnen studenten, evenals alle andere Delftse burgers, kwijtschelding aanvragen voor een deel van hun gemeentebelastingen. Die kwijtschelding is inkomensafhankelijk.
Verkiezingen
Nu de studentenraadverkiezingen via internet verlopen, hebben ze zich bij studentenvakbond Vssd even achter de oren moeten krabben. De ledenraad van de Vssd schuift namelijk normaal gesproken aan bij de stembureaus van de studentenraad om haar eigen verkiezingen te houden. Na overleg met de TU bleek het niet mogelijk om mee te doen met de internetverkiezingen van de studentenraad. “De TU vindt het te duur om onze verkiezingen ook in het systeem te verwerken”, aldus bestuurslid Erik Ravenstijn. De Vssd heeft daarom besloten om zelf een internetverkiezingssysteem te programmeren.
Overleg
Het college van bestuur gaat binnenkort voor het eerst om de tafel zitten met alle studenten- en gezelligheidsverenigingen. Op 30 maart krijgen de verenigingen een toelichting op de ‘koers en de strategie van de universiteit’. Volgens rector Fokkema is het belangrijk de verenigingen te betrekken bij alles wat er momenteel speelt op de universiteit. “We zijn met zoveel dingen tegelijk bezig; de verenigingen hebben daarin ook een rol. We denken via hen met alle studenten te kunnen spreken.”
Ruzie met Beau
De Delftse derdejaars student bouwkunde Tom Vandeputte is vorige week tijdens het Boekenbal slaags geraakt met Beau van Erven Dorens. Vandeputte wil er na de overweldigende media-aandacht niet meer over praten, maar doet de ruzie in dagblad Het Parool af als een opstootje dat niet veel voorstelde. “Ik heb er niet eens een blauw oog aan overgehouden”, vertelde hij de Amsterdamse krant. Hoe dan ook, de beelden die AT5 van de bezopen Beau vastlegde, waren weinig verheffend. We zien hem Vandeputte slaan en duwen. De student zou de RTL Boulevard-presentator eerder een glas in het gezicht hebben geduwd.
Protest
Delftse studenten op de barricades: studentenvakbond Vssd heeft dinsdagochtend de achteringang van het hoofdgebouw beplakt met de tekst: ‘Toegankelijkheid zonder kwaliteit is zinloos, kwaliteit zonder toegankelijkheid is waardeloos’. In de aanloop naar de landelijke demonstratie op 26 maart in Amsterdam protesteren de studenten hiermee alvast tegen de snode plannen van staatssecretaris Annette Nijs om studenten voor bacheloropleidingen strenger te selecteren en het collegegeld voor een aantal studies te verhogen. In andere studentsteden zijn universiteitsgebouwen beplakt met soortgelijke teksten.
Stratego
De Delftse derdejaarsstudent informatica Vincent de Boer blijft de sterkste strategospeler van Nederland. Afgelopen zaterdag won hij het Open Brabants Kampioenschap Stratego in Breda. De huidige wereld- en Nederlands kampioen stratego won vijf partijen en speelde een remise. In november 2003 vertelde hij in Delta over zijn tactiek: “Over het algemeen bestaat een partij uit een beetje aanvallen, bluffen en kijken waar de hoge stukken staan. Vervolgens bedenk ik een eindstrategie. Ik ben vooral goed in het doorgronden van de strategie van de tegenstander.”

Comments are closed.