Education

Kort nieuws

NoordervlietNelleke Noordervliet, TU-gastschrijver van vorig jaar, heeft vorige week uit handen van rector magnificus Jacob Fokkema het boekje ‘Wie weet meet niet’ ontvangen.

Het boekje bevat haar ‘Delftse werk’ zoals Fokkema dat in het voorwoord noemt. Noordervliet wilde als gastschrijver ‘aandacht vragen voor verschillende vormen van kennis’, zei ze in haar openingsrede. Ze wilde onderzoekers prikkelen door te beweren ‘dat de vorm van kennis die door meten wordt verkregen in menig opzicht schijnkennis is’.
Ethiek

Het eerste Nederlandse studieboek over ethiek in de technische wereld is vorige week vrijdag officieel op de markt gekomen. Het boek is geschreven door diverse auteurs, onder wie drie docenten van de TU Delft. Het werd aangeboden aan voorzitter Jan Dekker van het ingenieursnetwerk KiviNiria. Die beroepsvereniging lanceerde vorig jaar zelf een beroepscode voor ingenieurs, die als bijlage in het boek is opgenomen. De auteurs constateren dat steeds vaker het vak ethiek in de technische curricula wordt opgenomen. Het nieuwe studieboek moet daar aan de hand van concrete casussen een rol in spelen.

Pagina 06: Snel 150 exemplaren naar de Tweede Kamer
Frans Bauer

Personeelsvereniging Prometheus heeft onlangs besloten om het management van Frans Bauer niet voor de rechter te dagen. De vereniging claimde eerder zevenduizend euro voor geleden schade tijdens het verjaardagsfeest begin maart. Prometheus investeerde destijds flink in schermen waarop het optreden van Bauer te zien moest zijn. Het impresariaat stemde daar eerst mee in, maar op het laatste moment moesten de schermen toch zwart blijven. Volgens Prometheus-bestuurslid Jo Kok is het na een briefwisseling niet tot een vergelijk gekomen. “Dat is heel jammer, want nu hebben we én de kosten van de voorzieningen van toen én de advocatenkosten.” De vereniging heeft besloten de kosten niet nog verder te laten oplopen.
Laserprof

Deeltjestechnoloog dr.ir. Jan Marijnissen is benoemd tot researchprof aan de Universiteit van Florida. Marijnissen zal in het Research Centre for Particle Technology in Gainesville een onderzoek leiden naar de detectie van bio-aërosolen met laserstralen. De bedoeling is dat Marijnissen jaarlijks drie maanden in Florida zit en de overige tijd aan de TU Delft verbonden blijft. Het onderzoek in Florida ligt in het verlengde van het onderzoek van de Delftse sectie deeltjestechnologie. De sectie voert dat uit in samenwerking met het Prins Mauritslab, de defensietak van TNO. Detectie van microdeeltjes met laserstralen zou voor defensie een middel zijn om vroegtijdig een aanval met biowapens te herkennen. Dit is mogelijk doordat de apparatuur extreem gevoelig is, volgens Marijnissen de gevoeligste die op dit moment in de wereld te krijgen is.
Geen Kuipers

De Vrije Universiteit (VU) heeft Nederlands eerste man in de ruimte, André Kuipers, binnengehaald. De medicus krijgt de leerstoel ruimtevaart en geneeskunde. De faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft had Kuipers ook graag op een leerstoel gezien. Volgens decaan Ben Droste is één van de redenen van het mislukken van de deal tussen Kuipers en de TU de inrichting van een leerstoel. Kuipers zelf verklaarde het jammer te vinden om nee te moeten zeggen, maar hij had onvoldoende tijd om zich zo snel een technisch L&R-vakgebied eigen te maken. Volgens Droste is het Kuipersboek nog niet gesloten. Hij zint nog op manieren om de kosmonaut binnen te halen. Hoe, dat wil hij nog niet zeggen.
Eurosensor

Onderzoekster Lina Saro van de sectie microsysteemtechnologie heeft in Rome een prijs gekregen voor haar verdiensten in de sensortechnologie. De uitreiking vond plaats op het internationale congres Eurosensor. De prijs van vijfduizend euro werd uitgereikt vanwege haar onderzoek naar manieren om microstructuren in siliciumchips aan te brengen. Dit onderzoek, dat zij sinds 2001 bij het Delftse Dimes uitvoert, maakt het mogelijk kleine machientjes op chips aan te brengen met mechanische en thermische elementen.
Comeback

Annette Nijs is terug in het hoger onderwijs. De voormalig staatssecretaris is half september geïnstalleerd als lid van de raad van advies van de European Association for International Education (Eaie). Eaie-voorzitter Jeroen Torenbeek heeft Nijs pas na’ haar aftreden als staatssecretaris voor de functie gevraagd. Hij verwacht veel van de nieuwe aanwinst. “De rechtstreekse manier waarop zij dingen aanpakt waardeer ik zeer en ook inhoudelijk heeft ze vaak helemaal geen ongelijk.” Eaie-voorzitter is Carlos Hugo van Bourbon Parma, de ex van prinses Irene.
Bijenkoningin

Leidinggevende vrouwelijke wetenschappers denken dat jonge vrouwelijke onderzoekers minder toegewijd zijn aan hun carriÈre dan mannen. Dat vooroordeel leeft bij hen sterker dan bij mannen. Dat is één van de conclusies uit onderzoek van de Leidse psychologe prof.dr. Naomi Ellemers, samen met Nederlandse en Italiaanse collega’s. Zij noemt dit fenomeen het ‘bijenkoningin-complex’. Vrouwen die als eenling succesvol zijn in door mannen gedomineerde omgevingen blijken eerder kritisch te staan ten opzichte van hun seksegenoten. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Social Psychology van 22 september. Ellemers en haar collega’s onderzochten een groep van 212 mannen en vrouwen aan het begin van hun wetenschappelijke carriÈre, om erachter te komen waarom vrouwelijke wetenschappers op het hoogste niveau sterk in de minderheid zijn.
Duur

Universitaire studenten betalen gemiddeld per jaar 625 euro aan bijkomende kosten zoals boeken en instrumenten. Voor hbo’ers is dat 547 euro. Dat blijkt uit de Nationale Studentenenquète van het onderzoekscentrum Choice. Dat vroeg 20 duizend studenten om de kosten te schatten die ze maken voor onder meer boeken, excursies, materiaal en instrumenten. De bijkomende kosten zijn nog niet van alle studierichtingen bekend. De gemiddelde bedragen zijn gebaseerd op ongeveer een derde van het aantal studies.

De duurste studie is tandheelkunde. Daar zijn studenten naar eigen schatting gemiddeld 1223 euro per jaar kwijt. Ze moeten niet alleen boeken kopen, maar bijvoorbeeld ook een witte jas, instrumenten en apparaten om tandprotheses mee te maken.
Firefly

Met hun vliegtuig Firefly hebben tien studenten van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek een derde plaats in de vliegtuigontwerpwedstrijd voor studenten 2004 behaald. Deze wedstrijd wordt jaarlijks uitgeschreven door het prestigieuze American Institute of Aeronautics and Astronautics. De studenten moesten een vliegtuig ontwerpen voor 49 passagiers ‘dat compacte aanvliegroutes en korte start- en landingsbanen gebruikt’. Verder moest het vliegtuig twintig brandweerlieden af kunnen zetten op een onverhard landingsveld van zeshonderd meter lang.

Bijzonder aan het Delftse ontwerp waren de motoren boven de vleugel. Hierdoor vergroot de draagkracht en kan het vliegtuig extreem langzaam vliegen. Het is voor het eerst dat een Europese universiteit in de prijzen valt bij deze wedstrijd. De prijs leverde het Delftse team duizend dollar op.
Linoleum

Bouwkundestudent Hilbrand Wanders heeft met de prijsvraag Lino Challenge van het Duitse architectuurtijdschrift AIT een reis naar Brazilië gewonnen. Deelnemers van achttien Europese universiteiten gingen op zoek naar originele manieren om linoleum toe te passen in openbare gebouwen. Linoleum wordt over het algemeen als vloerbedekking toegepast, maar Wanders wikkelt het als gevelbekleding om zijn bibliotheek. De gaten die zo ontstaan zorgen voor de daglichttoetreding. Wanders was een van de zes Delftse deelnemers.
Fraude

De hbo-fraude is nog altijd gaande. Diverse onderwijsinstellingen hebben het ook het afgelopen jaar niet nauw genomen met het aantal ingeschreven studenten. Dat schrijft staatssecretaris Rutte aan de Tweede Kamer.

Een twintigtal instellingen maakt zich volgens Rutte nog altijd schuldig aan gesjoemel met de bekostiging. Om welke instellingen het gaat, wil hij nog niet kwijt. Van zeker de helft durft de bewindsman al te zeggen dat er daadwerkelijk regels worden overtreden. Bij de andere helft heeft hij het vermoeden. De hbo-fraude speelt sinds 2001. Instellingen voor het hbo ontvingen bekostiging voor studenten die daar niet of nauwelijks studeerden. Uit een rapport bleek later dat ten onrechte 58 miljoen aan subsidies was geïncasseerd.

Noordervliet

Nelleke Noordervliet, TU-gastschrijver van vorig jaar, heeft vorige week uit handen van rector magnificus Jacob Fokkema het boekje ‘Wie weet meet niet’ ontvangen. Het boekje bevat haar ‘Delftse werk’ zoals Fokkema dat in het voorwoord noemt. Noordervliet wilde als gastschrijver ‘aandacht vragen voor verschillende vormen van kennis’, zei ze in haar openingsrede. Ze wilde onderzoekers prikkelen door te beweren ‘dat de vorm van kennis die door meten wordt verkregen in menig opzicht schijnkennis is’.
Ethiek

Het eerste Nederlandse studieboek over ethiek in de technische wereld is vorige week vrijdag officieel op de markt gekomen. Het boek is geschreven door diverse auteurs, onder wie drie docenten van de TU Delft. Het werd aangeboden aan voorzitter Jan Dekker van het ingenieursnetwerk KiviNiria. Die beroepsvereniging lanceerde vorig jaar zelf een beroepscode voor ingenieurs, die als bijlage in het boek is opgenomen. De auteurs constateren dat steeds vaker het vak ethiek in de technische curricula wordt opgenomen. Het nieuwe studieboek moet daar aan de hand van concrete casussen een rol in spelen.

Pagina 06: Snel 150 exemplaren naar de Tweede Kamer
Frans Bauer

Personeelsvereniging Prometheus heeft onlangs besloten om het management van Frans Bauer niet voor de rechter te dagen. De vereniging claimde eerder zevenduizend euro voor geleden schade tijdens het verjaardagsfeest begin maart. Prometheus investeerde destijds flink in schermen waarop het optreden van Bauer te zien moest zijn. Het impresariaat stemde daar eerst mee in, maar op het laatste moment moesten de schermen toch zwart blijven. Volgens Prometheus-bestuurslid Jo Kok is het na een briefwisseling niet tot een vergelijk gekomen. “Dat is heel jammer, want nu hebben we én de kosten van de voorzieningen van toen én de advocatenkosten.” De vereniging heeft besloten de kosten niet nog verder te laten oplopen.
Laserprof

Deeltjestechnoloog dr.ir. Jan Marijnissen is benoemd tot researchprof aan de Universiteit van Florida. Marijnissen zal in het Research Centre for Particle Technology in Gainesville een onderzoek leiden naar de detectie van bio-aërosolen met laserstralen. De bedoeling is dat Marijnissen jaarlijks drie maanden in Florida zit en de overige tijd aan de TU Delft verbonden blijft. Het onderzoek in Florida ligt in het verlengde van het onderzoek van de Delftse sectie deeltjestechnologie. De sectie voert dat uit in samenwerking met het Prins Mauritslab, de defensietak van TNO. Detectie van microdeeltjes met laserstralen zou voor defensie een middel zijn om vroegtijdig een aanval met biowapens te herkennen. Dit is mogelijk doordat de apparatuur extreem gevoelig is, volgens Marijnissen de gevoeligste die op dit moment in de wereld te krijgen is.
Geen Kuipers

De Vrije Universiteit (VU) heeft Nederlands eerste man in de ruimte, André Kuipers, binnengehaald. De medicus krijgt de leerstoel ruimtevaart en geneeskunde. De faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft had Kuipers ook graag op een leerstoel gezien. Volgens decaan Ben Droste is één van de redenen van het mislukken van de deal tussen Kuipers en de TU de inrichting van een leerstoel. Kuipers zelf verklaarde het jammer te vinden om nee te moeten zeggen, maar hij had onvoldoende tijd om zich zo snel een technisch L&R-vakgebied eigen te maken. Volgens Droste is het Kuipersboek nog niet gesloten. Hij zint nog op manieren om de kosmonaut binnen te halen. Hoe, dat wil hij nog niet zeggen.
Eurosensor

Onderzoekster Lina Saro van de sectie microsysteemtechnologie heeft in Rome een prijs gekregen voor haar verdiensten in de sensortechnologie. De uitreiking vond plaats op het internationale congres Eurosensor. De prijs van vijfduizend euro werd uitgereikt vanwege haar onderzoek naar manieren om microstructuren in siliciumchips aan te brengen. Dit onderzoek, dat zij sinds 2001 bij het Delftse Dimes uitvoert, maakt het mogelijk kleine machientjes op chips aan te brengen met mechanische en thermische elementen.
Comeback

Annette Nijs is terug in het hoger onderwijs. De voormalig staatssecretaris is half september geïnstalleerd als lid van de raad van advies van de European Association for International Education (Eaie). Eaie-voorzitter Jeroen Torenbeek heeft Nijs pas na’ haar aftreden als staatssecretaris voor de functie gevraagd. Hij verwacht veel van de nieuwe aanwinst. “De rechtstreekse manier waarop zij dingen aanpakt waardeer ik zeer en ook inhoudelijk heeft ze vaak helemaal geen ongelijk.” Eaie-voorzitter is Carlos Hugo van Bourbon Parma, de ex van prinses Irene.
Bijenkoningin

Leidinggevende vrouwelijke wetenschappers denken dat jonge vrouwelijke onderzoekers minder toegewijd zijn aan hun carriÈre dan mannen. Dat vooroordeel leeft bij hen sterker dan bij mannen. Dat is één van de conclusies uit onderzoek van de Leidse psychologe prof.dr. Naomi Ellemers, samen met Nederlandse en Italiaanse collega’s. Zij noemt dit fenomeen het ‘bijenkoningin-complex’. Vrouwen die als eenling succesvol zijn in door mannen gedomineerde omgevingen blijken eerder kritisch te staan ten opzichte van hun seksegenoten. Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Social Psychology van 22 september. Ellemers en haar collega’s onderzochten een groep van 212 mannen en vrouwen aan het begin van hun wetenschappelijke carriÈre, om erachter te komen waarom vrouwelijke wetenschappers op het hoogste niveau sterk in de minderheid zijn.
Duur

Universitaire studenten betalen gemiddeld per jaar 625 euro aan bijkomende kosten zoals boeken en instrumenten. Voor hbo’ers is dat 547 euro. Dat blijkt uit de Nationale Studentenenquète van het onderzoekscentrum Choice. Dat vroeg 20 duizend studenten om de kosten te schatten die ze maken voor onder meer boeken, excursies, materiaal en instrumenten. De bijkomende kosten zijn nog niet van alle studierichtingen bekend. De gemiddelde bedragen zijn gebaseerd op ongeveer een derde van het aantal studies.

De duurste studie is tandheelkunde. Daar zijn studenten naar eigen schatting gemiddeld 1223 euro per jaar kwijt. Ze moeten niet alleen boeken kopen, maar bijvoorbeeld ook een witte jas, instrumenten en apparaten om tandprotheses mee te maken.
Firefly

Met hun vliegtuig Firefly hebben tien studenten van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek een derde plaats in de vliegtuigontwerpwedstrijd voor studenten 2004 behaald. Deze wedstrijd wordt jaarlijks uitgeschreven door het prestigieuze American Institute of Aeronautics and Astronautics. De studenten moesten een vliegtuig ontwerpen voor 49 passagiers ‘dat compacte aanvliegroutes en korte start- en landingsbanen gebruikt’. Verder moest het vliegtuig twintig brandweerlieden af kunnen zetten op een onverhard landingsveld van zeshonderd meter lang.

Bijzonder aan het Delftse ontwerp waren de motoren boven de vleugel. Hierdoor vergroot de draagkracht en kan het vliegtuig extreem langzaam vliegen. Het is voor het eerst dat een Europese universiteit in de prijzen valt bij deze wedstrijd. De prijs leverde het Delftse team duizend dollar op.
Linoleum

Bouwkundestudent Hilbrand Wanders heeft met de prijsvraag Lino Challenge van het Duitse architectuurtijdschrift AIT een reis naar Brazilië gewonnen. Deelnemers van achttien Europese universiteiten gingen op zoek naar originele manieren om linoleum toe te passen in openbare gebouwen. Linoleum wordt over het algemeen als vloerbedekking toegepast, maar Wanders wikkelt het als gevelbekleding om zijn bibliotheek. De gaten die zo ontstaan zorgen voor de daglichttoetreding. Wanders was een van de zes Delftse deelnemers.
Fraude

De hbo-fraude is nog altijd gaande. Diverse onderwijsinstellingen hebben het ook het afgelopen jaar niet nauw genomen met het aantal ingeschreven studenten. Dat schrijft staatssecretaris Rutte aan de Tweede Kamer.

Een twintigtal instellingen maakt zich volgens Rutte nog altijd schuldig aan gesjoemel met de bekostiging. Om welke instellingen het gaat, wil hij nog niet kwijt. Van zeker de helft durft de bewindsman al te zeggen dat er daadwerkelijk regels worden overtreden. Bij de andere helft heeft hij het vermoeden. De hbo-fraude speelt sinds 2001. Instellingen voor het hbo ontvingen bekostiging voor studenten die daar niet of nauwelijks studeerden. Uit een rapport bleek later dat ten onrechte 58 miljoen aan subsidies was geïncasseerd.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.