Education

Kort nieuws

HuldigingRoeivereniging Proteus-Eretes huldigt vanavond vier van haar roeiers die het afgelopen seizoen op internationaal niveau bijzondere prestaties hebben verricht.

De bekendste is Gerritjan Eggenkamp, die tijdens de Olympische Spelen met de Holland Acht een zilveren medaille won. Hij wordt vanmiddag ook gehuldigd door burgemeester Bas Verkerk in het Delftse stadhuis. Proteus eert vanavond naast Eggenkamp ook Bart Sjenitzer en Jasper Bouwmeester, die met de mannenacht de zilveren medaille wonnen tijdens de wereldkampioenschappen voor studenten in Frankrijk, en Roeland Lievens, die met de lichte mannenvier zesde werd tijdens het WK voor roeiers tot 23 jaar in Poznan.
Titels

Een internationale commissie moet bepalen in hoeverre het Nederlandse bachelor-masterstelsel aansluit op de diplomering in de rest van Europa. Het onderzoek moet duidelijk maken of toevoegingen aan de bachelor- en mastertitel . zoals ‘arts’ en ‘science’ – de juiste lading dekken. Met name hogescholen klagen dat hun diploma’s in het buitenland slecht worden begrepen. Staatssecretaris Rutte wil daarom in de nabije toekomst een diplomasupplement instellen, waarin helder wordt uitgelegd waarvoor iemand is opgeleid en wat hij ervoor heeft gedaan.
Nano-imago

De kennisinstelling van de overheid, het Rathenau-instituut, hield gistermiddag een discussiebijeenkomst over de impact van nanotechnologie op de samenleving. De ontmoeting tussen wetenschappers en politici in de oude Tweede Kamerzaal was de finale van een discussieronde over nanowetenschap die afgelopen halfjaar plaatsvond. Een grote delegatie Delftse wetenschappers was aanwezig. Hieronder waren zowel natuurkundigen als Cees Dekker van het Kavli Institute of Nanoscience als enkele technisch bestuurskundigen. Met name de echte nanomensen als Dekker hoopten bij politici de angst te kunnen wegnemen voor sciencefictiontaferelen. Twee van de onderwerpen waren namelijk welke negatieve gevolgen nano kan hebben op de gezondheid en de angst voor nanorobotjes. De Kavli-mensen hopen met hun lobbywerk te voorkomen dat nano qua imago de biotechnologie achterna gaat.
Kennismaking

Delfts nieuwe burgemeester Bas Verkerk is tijdens zijn kennismakingstournee door Delft vorige week donderdag bij de TU langs geweest. Bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek heeft hij een stukje gevlogen in de vliegsimulator Simona, bij Industrieel Ontwerpen hebben promovendi hem uitgelegd waar zij mee bezig zijn. Verkerk ging ook op de koffie bij rector magnificus Jacob Fokkema.
Natuurkundeprijs

Prof.dr.ir. Hans Mooij, voorzitter van het Delftse Kavli Institute of Nanoscience, heeft met drie collega’ s de Agilent Technologies Europhysics Prize gewonnen. Mooij kreeg de onderscheiding voor zijn baanbrekende onderzoek naar kwantumbits, ook wel qubits genoemd. Qubits zijn de bouwstenen van de toekomstige kwantumcomputer. De Agilent Technologies Europhysics Prize wordt sinds 1975 jaarlijks uitgereikt voor belangrijke prestaties op het gebied van condensed matter physics en bestaat uit een geldbedrag van 51 duizend Zwitserse francs (ongeveer 33.500 euro). De prijs wordt als één van de belangrijkste natuurkundeprijzen van Europa gezien, temeer omdat maar liefst acht winnaars ook met een Nobelprijs werden onderscheiden.
Grootste Nederlander

Delftenaar Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) is de enige onderzoeker in de top 10 van de verkiezing voor de ‘Grootste Nederlander aller tijden’. Dat bleek maandagavond tijdens de KRO-televisie-uitzending over de verkiezing.

Van Leeuwenhoek was een (ongeschoolde) lakenkoopman die de grondlegger van de microbiologie werd, nadat hij als eerste de bacterie en zaadcel onder de microscoop zag. Van Leeuwenhoek sleep meer dan vijfhonderd microscooplenzen en zijn microscopen waren vele malen sterker dan die van zijn tijdgenoten. Zaterdag 23 oktober wijdt de KRO een hele uitzending aan Van Leeuwenhoek. De finale is op 15 november. De kijkers bepalen wie het predikaat grootste Nederland krijgt.

www.degrootstenederlander.nl
Sleutelgebieden

Niet langer technologische speerpunten als nanotechnologie en ict moeten het innovatiebeleid domineren, maar economische ‘sleutelgebieden’ als flowers and food, hightech systemen, water en de creatieve industrie. Dat voorstel van het Innovatieplatform is overgenomen door het kabinet, zo blijkt uit de Industriebrief die naar de Tweede Kamer is gestuurd. De sleutelgebieden, ook wel innovatiezwaartepunten genoemd, zijn combinaties van bedrijvigheid en kennis waarin Nederland uitblinkt.
Mastersite

Alle informatie over masteropleidingen centraal toegankelijk. Die service biedt universiteitenvereniging Vsnu sinds gisteren op de website universitairemasters.nl. Voorlopig is het een eenvoudig overzicht van links naar de masterinfo op de websites van alle veertien universiteiten, aangevuld met relevante algemene informatie. De Vsnu lanceert de vooralsnog simpele site met het oog op de studiebeurs. De komende maanden wordt er samen met de studentenbonden gewerkt aan een systeem waarbij alle actuele informatie doorzoekbaar wordt op onder meer vooropleiding en studierichting. De vereniging wil op deze manier het verstrekken van informatie in eigen hand houden, omdat commerciële websites, zoals theofficialmasterguide.nl, niet altijd even betrouwbaar zouden zijn.
Schakeljaar

Tien instellingen die ‘schakelonderwijs’ verzorgen voor hoogopgeleide allochtonen hebben een platform opgericht om meer bekendheid te geven aan het bestaan van schakeljaren. Vluchtelingen en andere allochtonen die in eigen land de juiste vooropleiding hebben gevolgd, kunnen in Nederland een schakeljaar doen voordat ze instromen in het hoger onderwijs. Ze brengen dan hun Nederlands en Engels op peil en leren wat een Nederlands college of werkgroep inhoudt. Ze krijgen bovendien les in computervaardigheden en wiskunde. Er zijn verschillende keuzerichtingen, zoals natuurkunde en techniek en cultuur en maatschappij. Jaarlijks studeren tweehonderd allochtone studenten af die een schakeljaar hebben doorlopen. Het platform is een initiatief van UAF, de stichting voor vluchtelingenstudenten.

www.schakeljaren.nl
Smurfensnot

Voor het kleine grut tussen vijf en twaalf jaar organiseert de TU komende zondag weer de Wetenschapsdag. Deze wordt jaarlijks gehouden in de landelijke WetenWeek, door de overheid ingevoerd om wetenschap bij leken te promoten.

Thema dit jaar is ‘gebruik je hersens’. Onder dit motto mogen kleine ingenieurs in de notendop kijken hoe een raket, tandpasta en smurfensnot worden gemaakt. Dit zal gebeuren in de botanische tuin. Het Techniekmuseum heeft twee tentoonstellingen in de aanbieding over rekenmachines en over bruggenbouwen, die dit jaar al langer te zien zijn. Daarnaast mag het kindervolk met workshops en spelletjes meedoen.
Elektronische diensten

Prominente wetenschappers uit de hele wereld op het gebied van e-business zijn maandag 25 tot en met woensdag 27 oktober in Delft aanwezig tijdens het Sixth International Conference on Electronic Commerce. Op het congres komt aan de orde hoe bedrijven en overheden hun dienstverlening kunnen verbeteren. Want daar liggen volgens organisator dr.ir. Marijn Janssen nog veel mogelijkheden. “Denk aan een one-stop-shop bij de overheid waar je tegelijk een sloop-, bouw-, en kapvergunning aanvraagt. Maar ook het elektronisch onderhandelen zoals bij e-veiling gebeurt, kan veel beter.” Verder zijn er verschillende sprekers op het congres, onder wie de topconsultant Peter Keen, die in 1999 de Cor Wit-leerstoel van de TU bezette.
Studiekeuze

Een zware studie, een goedkope kamer, kleinschalig onderwijs of een hoog salaris in je eerste baan? In de nieuwe studiekeuzetest van het onderzoekscentrum Choice krijgen studenten niet alleen een studieadvies, maar ook een instellingsadvies. De test, die een maand lang op de website van NRC Handelsblad staat, let minder op de persoonlijkheid van de scholier dan op de kwaliteit van opleidingen en voorzieningen.

www.nrc.nl

Huldiging

Roeivereniging Proteus-Eretes huldigt vanavond vier van haar roeiers die het afgelopen seizoen op internationaal niveau bijzondere prestaties hebben verricht. De bekendste is Gerritjan Eggenkamp, die tijdens de Olympische Spelen met de Holland Acht een zilveren medaille won. Hij wordt vanmiddag ook gehuldigd door burgemeester Bas Verkerk in het Delftse stadhuis. Proteus eert vanavond naast Eggenkamp ook Bart Sjenitzer en Jasper Bouwmeester, die met de mannenacht de zilveren medaille wonnen tijdens de wereldkampioenschappen voor studenten in Frankrijk, en Roeland Lievens, die met de lichte mannenvier zesde werd tijdens het WK voor roeiers tot 23 jaar in Poznan.
Titels

Een internationale commissie moet bepalen in hoeverre het Nederlandse bachelor-masterstelsel aansluit op de diplomering in de rest van Europa. Het onderzoek moet duidelijk maken of toevoegingen aan de bachelor- en mastertitel . zoals ‘arts’ en ‘science’ – de juiste lading dekken. Met name hogescholen klagen dat hun diploma’s in het buitenland slecht worden begrepen. Staatssecretaris Rutte wil daarom in de nabije toekomst een diplomasupplement instellen, waarin helder wordt uitgelegd waarvoor iemand is opgeleid en wat hij ervoor heeft gedaan.
Nano-imago

De kennisinstelling van de overheid, het Rathenau-instituut, hield gistermiddag een discussiebijeenkomst over de impact van nanotechnologie op de samenleving. De ontmoeting tussen wetenschappers en politici in de oude Tweede Kamerzaal was de finale van een discussieronde over nanowetenschap die afgelopen halfjaar plaatsvond. Een grote delegatie Delftse wetenschappers was aanwezig. Hieronder waren zowel natuurkundigen als Cees Dekker van het Kavli Institute of Nanoscience als enkele technisch bestuurskundigen. Met name de echte nanomensen als Dekker hoopten bij politici de angst te kunnen wegnemen voor sciencefictiontaferelen. Twee van de onderwerpen waren namelijk welke negatieve gevolgen nano kan hebben op de gezondheid en de angst voor nanorobotjes. De Kavli-mensen hopen met hun lobbywerk te voorkomen dat nano qua imago de biotechnologie achterna gaat.
Kennismaking

Delfts nieuwe burgemeester Bas Verkerk is tijdens zijn kennismakingstournee door Delft vorige week donderdag bij de TU langs geweest. Bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek heeft hij een stukje gevlogen in de vliegsimulator Simona, bij Industrieel Ontwerpen hebben promovendi hem uitgelegd waar zij mee bezig zijn. Verkerk ging ook op de koffie bij rector magnificus Jacob Fokkema.
Natuurkundeprijs

Prof.dr.ir. Hans Mooij, voorzitter van het Delftse Kavli Institute of Nanoscience, heeft met drie collega’ s de Agilent Technologies Europhysics Prize gewonnen. Mooij kreeg de onderscheiding voor zijn baanbrekende onderzoek naar kwantumbits, ook wel qubits genoemd. Qubits zijn de bouwstenen van de toekomstige kwantumcomputer. De Agilent Technologies Europhysics Prize wordt sinds 1975 jaarlijks uitgereikt voor belangrijke prestaties op het gebied van condensed matter physics en bestaat uit een geldbedrag van 51 duizend Zwitserse francs (ongeveer 33.500 euro). De prijs wordt als één van de belangrijkste natuurkundeprijzen van Europa gezien, temeer omdat maar liefst acht winnaars ook met een Nobelprijs werden onderscheiden.
Grootste Nederlander

Delftenaar Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) is de enige onderzoeker in de top 10 van de verkiezing voor de ‘Grootste Nederlander aller tijden’. Dat bleek maandagavond tijdens de KRO-televisie-uitzending over de verkiezing.

Van Leeuwenhoek was een (ongeschoolde) lakenkoopman die de grondlegger van de microbiologie werd, nadat hij als eerste de bacterie en zaadcel onder de microscoop zag. Van Leeuwenhoek sleep meer dan vijfhonderd microscooplenzen en zijn microscopen waren vele malen sterker dan die van zijn tijdgenoten. Zaterdag 23 oktober wijdt de KRO een hele uitzending aan Van Leeuwenhoek. De finale is op 15 november. De kijkers bepalen wie het predikaat grootste Nederland krijgt.

www.degrootstenederlander.nl
Sleutelgebieden

Niet langer technologische speerpunten als nanotechnologie en ict moeten het innovatiebeleid domineren, maar economische ‘sleutelgebieden’ als flowers and food, hightech systemen, water en de creatieve industrie. Dat voorstel van het Innovatieplatform is overgenomen door het kabinet, zo blijkt uit de Industriebrief die naar de Tweede Kamer is gestuurd. De sleutelgebieden, ook wel innovatiezwaartepunten genoemd, zijn combinaties van bedrijvigheid en kennis waarin Nederland uitblinkt.
Mastersite

Alle informatie over masteropleidingen centraal toegankelijk. Die service biedt universiteitenvereniging Vsnu sinds gisteren op de website universitairemasters.nl. Voorlopig is het een eenvoudig overzicht van links naar de masterinfo op de websites van alle veertien universiteiten, aangevuld met relevante algemene informatie. De Vsnu lanceert de vooralsnog simpele site met het oog op de studiebeurs. De komende maanden wordt er samen met de studentenbonden gewerkt aan een systeem waarbij alle actuele informatie doorzoekbaar wordt op onder meer vooropleiding en studierichting. De vereniging wil op deze manier het verstrekken van informatie in eigen hand houden, omdat commerciële websites, zoals theofficialmasterguide.nl, niet altijd even betrouwbaar zouden zijn.
Schakeljaar

Tien instellingen die ‘schakelonderwijs’ verzorgen voor hoogopgeleide allochtonen hebben een platform opgericht om meer bekendheid te geven aan het bestaan van schakeljaren. Vluchtelingen en andere allochtonen die in eigen land de juiste vooropleiding hebben gevolgd, kunnen in Nederland een schakeljaar doen voordat ze instromen in het hoger onderwijs. Ze brengen dan hun Nederlands en Engels op peil en leren wat een Nederlands college of werkgroep inhoudt. Ze krijgen bovendien les in computervaardigheden en wiskunde. Er zijn verschillende keuzerichtingen, zoals natuurkunde en techniek en cultuur en maatschappij. Jaarlijks studeren tweehonderd allochtone studenten af die een schakeljaar hebben doorlopen. Het platform is een initiatief van UAF, de stichting voor vluchtelingenstudenten.

www.schakeljaren.nl
Smurfensnot

Voor het kleine grut tussen vijf en twaalf jaar organiseert de TU komende zondag weer de Wetenschapsdag. Deze wordt jaarlijks gehouden in de landelijke WetenWeek, door de overheid ingevoerd om wetenschap bij leken te promoten.

Thema dit jaar is ‘gebruik je hersens’. Onder dit motto mogen kleine ingenieurs in de notendop kijken hoe een raket, tandpasta en smurfensnot worden gemaakt. Dit zal gebeuren in de botanische tuin. Het Techniekmuseum heeft twee tentoonstellingen in de aanbieding over rekenmachines en over bruggenbouwen, die dit jaar al langer te zien zijn. Daarnaast mag het kindervolk met workshops en spelletjes meedoen.
Elektronische diensten

Prominente wetenschappers uit de hele wereld op het gebied van e-business zijn maandag 25 tot en met woensdag 27 oktober in Delft aanwezig tijdens het Sixth International Conference on Electronic Commerce. Op het congres komt aan de orde hoe bedrijven en overheden hun dienstverlening kunnen verbeteren. Want daar liggen volgens organisator dr.ir. Marijn Janssen nog veel mogelijkheden. “Denk aan een one-stop-shop bij de overheid waar je tegelijk een sloop-, bouw-, en kapvergunning aanvraagt. Maar ook het elektronisch onderhandelen zoals bij e-veiling gebeurt, kan veel beter.” Verder zijn er verschillende sprekers op het congres, onder wie de topconsultant Peter Keen, die in 1999 de Cor Wit-leerstoel van de TU bezette.
Studiekeuze

Een zware studie, een goedkope kamer, kleinschalig onderwijs of een hoog salaris in je eerste baan? In de nieuwe studiekeuzetest van het onderzoekscentrum Choice krijgen studenten niet alleen een studieadvies, maar ook een instellingsadvies. De test, die een maand lang op de website van NRC Handelsblad staat, let minder op de persoonlijkheid van de scholier dan op de kwaliteit van opleidingen en voorzieningen.

www.nrc.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.