AchterbanStudentenraadpartij Oras wil de komende week de banden aanhalen met de achterban. Daarom gaan de fractieleden langs alle faculteiten om te laten zien wat ze de afgelopen tijd gedaan hebben.
Ook mogen studenten vragen stellen en tips geven over wat er moet veranderen aan de TU. De ‘Oras komt naar je TU-week’ start maandagmiddag om twaalf uur in de aula.
www.oras.nl
BÈtagoogle
Zoekmachine Google heeft een wetenschappelijke dochter gelanceerd: Google Scholar. Met de machine kan iedereen gemakkelijk zoeken naar wetenschappelijke teksten op het internet. Google Scholar richt zich vooral op de bÈtawetenschap. De sofware werkt uiteraard met trefwoorden, maar je kunt ook op auteur zoeken. Google sorteert de resultaten op relevantie. Een artikel in het tijdschrift Nature waarnaar 130 keer is verwezen, vindt Google relevanter dan een artikel over hetzelfde onderwerp in een obscuur blad waarnaar slechts twee keer is verwezen. De zoekroutine is nog in ontwikkeling. Google hoopt Scholar zo nuttig mogelijk te maken voor de wetenschap, zeggen de makers. Het grootste probleem is dat je vaak op websites stuit waarvoor je moet betalen. Veel artikelen staan in besloten databases.
www.scholar.google.com
Glasvezelnet
De TU Delft is betrokken bij gesprekken tussen de gemeente en verschillende scholen en bedrijven over de aanleg van een onafhankelijk glasvezelnet in Delft. Het hoofd van de afdeling infrastructuur en beheer van de Dienst Technische Ondersteuning (DTO, Eric Winkel, benadrukt dat er nog helemaal niks is getekend, maar dat de TU het initiatief een warm hart toedraagt. De universiteit heeft namelijk op meerdere manieren voordeel van een dergelijk snel internetnetwerk. “De TU heeft een groot netwerk, maar de buizen die we daarvoor onder de grond hebben liggen, worden niet volledig benut. De gemeente en de andere partijen zouden die buizen misschien kunnen huren, verkopen willen we niet.” Ook zou het TU-netwerk veerkrachtiger kunnen worden na de aanleg van het glasvezelnet en zouden meer studentenhuizen ontsloten kunnen worden.
Jaffalaan
De oostvleugel van het gebouw aan de Jaffalaan 9 wordt uiterlijk op 1 januari 2007 de nieuwe thuisbasis voor de werknemers die nu in het hoofdgebouw zitten. Op die datum moet het hoofdgebouw namelijk leeg zijn. Momenteel wordt de westvleugel van Jaffalaan 9 gerenoveerd, zodat het onderzoeksinstituut OTB daarin kan trekken. OTB zit nu in de oostvleugel. Zodra het onderzoeksinstituut die heeft verlaten, kan ook daar de renovatie starten. Als het goed is, zal dat zijn in september 2005. Half 2006 moet de verbouwing klaar zijn. Wanneer precies is nog niet bekend, omdat nog bekeken moet worden hoe de oostvleugel gerenoveerd moet worden.
Varken
Varkentje Maximiliaan, dat een paar weken terug mishandeld zou zijn door een dispuut van het Delftsch Studenten Corps, krijgt professionele hulp van een ‘varkensfluisteraar’ om zijn trauma te boven te komen. Dat meldde dagblad De Telegraaf vorige week. Het beest zou nadat hij als cadeau fungeerde op een bruiloftsfeest zijn hok niet meer uit durven.
Talent
Vijf Delftse studenten krijgen vandaag bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem de Jong Talent-prijs van vijfhonderd euro voor het behalen van de beste propedeuseresultaten op hun vakgebied. De winnaars zijn Kjell Brouwers (werktuigbouwkunde, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek), Tim Oijen (werktuigbouwkunde, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek), Henk Pijper (informatica en technische informatica), Huig Ouwersloot (natuurkunde en technische natuurkunde) en Marco Timmer (wiskunde en technische wiskunde). Belangrijke criteria voor deze prijzen zijn het innovatieve karakter van het onderzoek, de theoretische onderbouwing en de betekenis voor de maatschappij. In totaal worden er vandaag 35 aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan jonge talenten in de technische en exacte vakken.
BÈtatekort
Er lijkt geen sprake te zijn van een tekort aan bÈta’s op de arbeidsmarkt. Als de vraag op lange termijn toch toeneemt, is het voor de overheid effectiever om bÈta’s uit Oost-Europa of Azië toe te laten dan het Nederlandse aanbod te vergroten. Deze opzienbarende conclusies trekken twee economen van het Centraal Planbureau in het rapport ‘Innovatie in Nederland: De markt draalt en de overheid faalt’. Zij hebben gekeken naar economische indicatoren over de periode 1979-1997. Het rapport beaamt dat groei van research en development (R&D) van belang is voor de economie. Maar voor de overheid is het effectiever de vraagkant te stimuleren dan het aanbod van bÈta-afgestudeerden. Slechts eenderde van hen komt in de R&D terecht. Daarmee lekt veel subsidiegeld weg.
Kenniswerkers
Een maand later dan afgesproken opent de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het loket dat hoogopgeleide buitenlandse kenniswerkers zonder rompslomp aan alle benodigde vergunningen kan helpen. Met de invoering van het versoepelde toelatingsbeleid komt een voorlopig einde aan een proces dat meer dan twee jaar heeft geduurd. Het nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat hoogopgeleide buitenlanders niet meer op een werkvergunning hoeven te wachten voor ze in Nederland aan de slag kunnen. De maatregel is bedoeld om het dreigende tekort aan hogeropgeleiden te voorkomen en de Nederlandse kenniseconomie te bevorderen.
De verblijfsvergunning van een kenniswerker geldt voor maximaal vijf jaar. Hogeropgeleiden van buiten de EU moeten op zijn minst 45 duizend euro verdienen. Voor mensen jonger dan dertig ligt die grens ruim 12 duizend euro lager. Voor promovendi geldt helemaal geen inkomenstoets.
Ict
Prof.dr. Martin Rem wordt de eerste directeur van het Nationaal Regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie, de opvolger van het ICT-Forum. Rem is behalve hoogleraar aan de TU Eindhoven ook wetenschappelijk directeur van het Embedded Systems Institute en directeur van de ontwerpopleiding technische informatica in Eindhoven. Het Regieorgaan, ondergebracht bij onderzoeksfinancier NWO, moet vaststellen welk ict-onderzoek Nederland de komende jaren nodig heeft en waar de prioriteiten moeten liggen.
www.ictforum.nl
Parkeervergunning
Studentengemeenteraadspartij Stip is een actie begonnen om studenten erop te wijzen hoe zij aan een betaalbare parkeervergunning moeten komen. De gemeente merkt bewoners van één huis allemaal aan als één huishouden, ook als het om een studentenhuis gaat. En één huishouden kan één gewone parkeervergunning krijgen. Voor een tweede en daarop volgende vergunningen geldt een hoger tarief. Mits bewoners kunnen aantonen dat ze aparte huishoudens voeren.
www.stipdelft.nl/parkeren.htm
InHolland
De Delftse vestiging van hogeschool InHolland heeft dit studiejaar meer dan dertig procent meer studenten dan vorig jaar. Waren het er in 2003-2004 dik 1100, bij de laatste telling van 1 december aanstaande verwacht de school op een totaal van 1620 uit te komen. Die groei is voornamelijk veroorzaakt door de verhuizing van de opleidingen luchtvaarttechnologie en scheepsbouwkunde van Haarlem naar Delft. Een woordvoerder benadrukt dat de TU veel voordeel heeft van deze ontwikkeling. “We huren faciliteiten van de TU, zoals de windtunnel en de tank van scheepvaart, en moedigen onze studenten aan na hun studie door te stromen naar het wetenschappelijk onderwijs. Het is ons beider insteek om samen te werken en elkaar aan te vullen.”
Verhuizing
Studentenhuisvester Duwo verhuist eind maart 2005 naar het TU-noordgebied, Kanaalweg 4, waar ooit de sterrenwacht zat. Daardoor wordt het volgens directeur Jan Benschop voor studenten gemakkelijker ‘even binnen te lopen om te kijken of er nog een kamer is’. Duwo zit nu nog ver weg van de campus aan de Marlotlaan. De kamerwinkel in de aula verhuist ook naar het nieuwe pand. De verhuizing is volgens Benschop het startschot voor de verdere ontwikkeling van het TU-noordgebied, waar Duwo onder meer zevenhonderd wooneenheden en een viersterren congreshotel wil realiseren. Het nieuwe onderkomen van Duwo wordt ‘sober en doelmatig’ gerenoveerd.
Achterban
Studentenraadpartij Oras wil de komende week de banden aanhalen met de achterban. Daarom gaan de fractieleden langs alle faculteiten om te laten zien wat ze de afgelopen tijd gedaan hebben. Ook mogen studenten vragen stellen en tips geven over wat er moet veranderen aan de TU. De ‘Oras komt naar je TU-week’ start maandagmiddag om twaalf uur in de aula.
www.oras.nl
BÈtagoogle
Zoekmachine Google heeft een wetenschappelijke dochter gelanceerd: Google Scholar. Met de machine kan iedereen gemakkelijk zoeken naar wetenschappelijke teksten op het internet. Google Scholar richt zich vooral op de bÈtawetenschap. De sofware werkt uiteraard met trefwoorden, maar je kunt ook op auteur zoeken. Google sorteert de resultaten op relevantie. Een artikel in het tijdschrift Nature waarnaar 130 keer is verwezen, vindt Google relevanter dan een artikel over hetzelfde onderwerp in een obscuur blad waarnaar slechts twee keer is verwezen. De zoekroutine is nog in ontwikkeling. Google hoopt Scholar zo nuttig mogelijk te maken voor de wetenschap, zeggen de makers. Het grootste probleem is dat je vaak op websites stuit waarvoor je moet betalen. Veel artikelen staan in besloten databases.
www.scholar.google.com
Glasvezelnet
De TU Delft is betrokken bij gesprekken tussen de gemeente en verschillende scholen en bedrijven over de aanleg van een onafhankelijk glasvezelnet in Delft. Het hoofd van de afdeling infrastructuur en beheer van de Dienst Technische Ondersteuning (DTO, Eric Winkel, benadrukt dat er nog helemaal niks is getekend, maar dat de TU het initiatief een warm hart toedraagt. De universiteit heeft namelijk op meerdere manieren voordeel van een dergelijk snel internetnetwerk. “De TU heeft een groot netwerk, maar de buizen die we daarvoor onder de grond hebben liggen, worden niet volledig benut. De gemeente en de andere partijen zouden die buizen misschien kunnen huren, verkopen willen we niet.” Ook zou het TU-netwerk veerkrachtiger kunnen worden na de aanleg van het glasvezelnet en zouden meer studentenhuizen ontsloten kunnen worden.
Jaffalaan
De oostvleugel van het gebouw aan de Jaffalaan 9 wordt uiterlijk op 1 januari 2007 de nieuwe thuisbasis voor de werknemers die nu in het hoofdgebouw zitten. Op die datum moet het hoofdgebouw namelijk leeg zijn. Momenteel wordt de westvleugel van Jaffalaan 9 gerenoveerd, zodat het onderzoeksinstituut OTB daarin kan trekken. OTB zit nu in de oostvleugel. Zodra het onderzoeksinstituut die heeft verlaten, kan ook daar de renovatie starten. Als het goed is, zal dat zijn in september 2005. Half 2006 moet de verbouwing klaar zijn. Wanneer precies is nog niet bekend, omdat nog bekeken moet worden hoe de oostvleugel gerenoveerd moet worden.
Varken
Varkentje Maximiliaan, dat een paar weken terug mishandeld zou zijn door een dispuut van het Delftsch Studenten Corps, krijgt professionele hulp van een ‘varkensfluisteraar’ om zijn trauma te boven te komen. Dat meldde dagblad De Telegraaf vorige week. Het beest zou nadat hij als cadeau fungeerde op een bruiloftsfeest zijn hok niet meer uit durven.
Talent
Vijf Delftse studenten krijgen vandaag bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem de Jong Talent-prijs van vijfhonderd euro voor het behalen van de beste propedeuseresultaten op hun vakgebied. De winnaars zijn Kjell Brouwers (werktuigbouwkunde, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek), Tim Oijen (werktuigbouwkunde, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek), Henk Pijper (informatica en technische informatica), Huig Ouwersloot (natuurkunde en technische natuurkunde) en Marco Timmer (wiskunde en technische wiskunde). Belangrijke criteria voor deze prijzen zijn het innovatieve karakter van het onderzoek, de theoretische onderbouwing en de betekenis voor de maatschappij. In totaal worden er vandaag 35 aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan jonge talenten in de technische en exacte vakken.
BÈtatekort
Er lijkt geen sprake te zijn van een tekort aan bÈta’s op de arbeidsmarkt. Als de vraag op lange termijn toch toeneemt, is het voor de overheid effectiever om bÈta’s uit Oost-Europa of Azië toe te laten dan het Nederlandse aanbod te vergroten. Deze opzienbarende conclusies trekken twee economen van het Centraal Planbureau in het rapport ‘Innovatie in Nederland: De markt draalt en de overheid faalt’. Zij hebben gekeken naar economische indicatoren over de periode 1979-1997. Het rapport beaamt dat groei van research en development (R&D) van belang is voor de economie. Maar voor de overheid is het effectiever de vraagkant te stimuleren dan het aanbod van bÈta-afgestudeerden. Slechts eenderde van hen komt in de R&D terecht. Daarmee lekt veel subsidiegeld weg.
Kenniswerkers
Een maand later dan afgesproken opent de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het loket dat hoogopgeleide buitenlandse kenniswerkers zonder rompslomp aan alle benodigde vergunningen kan helpen. Met de invoering van het versoepelde toelatingsbeleid komt een voorlopig einde aan een proces dat meer dan twee jaar heeft geduurd. Het nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat hoogopgeleide buitenlanders niet meer op een werkvergunning hoeven te wachten voor ze in Nederland aan de slag kunnen. De maatregel is bedoeld om het dreigende tekort aan hogeropgeleiden te voorkomen en de Nederlandse kenniseconomie te bevorderen.
De verblijfsvergunning van een kenniswerker geldt voor maximaal vijf jaar. Hogeropgeleiden van buiten de EU moeten op zijn minst 45 duizend euro verdienen. Voor mensen jonger dan dertig ligt die grens ruim 12 duizend euro lager. Voor promovendi geldt helemaal geen inkomenstoets.
Ict
Prof.dr. Martin Rem wordt de eerste directeur van het Nationaal Regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie, de opvolger van het ICT-Forum. Rem is behalve hoogleraar aan de TU Eindhoven ook wetenschappelijk directeur van het Embedded Systems Institute en directeur van de ontwerpopleiding technische informatica in Eindhoven. Het Regieorgaan, ondergebracht bij onderzoeksfinancier NWO, moet vaststellen welk ict-onderzoek Nederland de komende jaren nodig heeft en waar de prioriteiten moeten liggen.
www.ictforum.nl
Parkeervergunning
Studentengemeenteraadspartij Stip is een actie begonnen om studenten erop te wijzen hoe zij aan een betaalbare parkeervergunning moeten komen. De gemeente merkt bewoners van één huis allemaal aan als één huishouden, ook als het om een studentenhuis gaat. En één huishouden kan één gewone parkeervergunning krijgen. Voor een tweede en daarop volgende vergunningen geldt een hoger tarief. Mits bewoners kunnen aantonen dat ze aparte huishoudens voeren.
www.stipdelft.nl/parkeren.htm
InHolland
De Delftse vestiging van hogeschool InHolland heeft dit studiejaar meer dan dertig procent meer studenten dan vorig jaar. Waren het er in 2003-2004 dik 1100, bij de laatste telling van 1 december aanstaande verwacht de school op een totaal van 1620 uit te komen. Die groei is voornamelijk veroorzaakt door de verhuizing van de opleidingen luchtvaarttechnologie en scheepsbouwkunde van Haarlem naar Delft. Een woordvoerder benadrukt dat de TU veel voordeel heeft van deze ontwikkeling. “We huren faciliteiten van de TU, zoals de windtunnel en de tank van scheepvaart, en moedigen onze studenten aan na hun studie door te stromen naar het wetenschappelijk onderwijs. Het is ons beider insteek om samen te werken en elkaar aan te vullen.”
Verhuizing
Studentenhuisvester Duwo verhuist eind maart 2005 naar het TU-noordgebied, Kanaalweg 4, waar ooit de sterrenwacht zat. Daardoor wordt het volgens directeur Jan Benschop voor studenten gemakkelijker ‘even binnen te lopen om te kijken of er nog een kamer is’. Duwo zit nu nog ver weg van de campus aan de Marlotlaan. De kamerwinkel in de aula verhuist ook naar het nieuwe pand. De verhuizing is volgens Benschop het startschot voor de verdere ontwikkeling van het TU-noordgebied, waar Duwo onder meer zevenhonderd wooneenheden en een viersterren congreshotel wil realiseren. Het nieuwe onderkomen van Duwo wordt ‘sober en doelmatig’ gerenoveerd.
Comments are closed.