Geen gidsDit jaar zal na de zomer geen TU-gids worden uitgebracht. Althans, niet op papier. Door de reorganisatie van de ondersteunende diensten (OOD) zijn er op korte termijn geen gegevens beschikbaar over mensen, functies en rugnummers.
Om het twee delen omvattende boekwerk op tijd te kunnen uitbrengen zouden die gegevens nu al beschikbaar moeten zijn. Het college van bestuur heeft nu besloten de gegevens dit jaar alleen via internet in pdf-formaat aan te bieden.
Van den Ende
Curius, de studievereniging van technische bestuurskunde, krijgt op 16 maart Joop van den Ende op bezoek. Van den Ende, die tegenwoordig steeds meer plaats inneemt in de theaterwereld, komt een managementworkshop geven. Het thema ‘Ict en cultuur’ wordt ook ingevuld door operazangeres en artistiek manager van het Maastrichtse gezelschap Opera Zuid Miranda van Kralingen. De workshops zijn toegankelijk voor alle TU-studenten.
www.curius.tudelft.nl
Buitenlanders
Buitenlandse wetenschappers die naar Nederland willen komen, kunnen voor informatie voortaan terecht op een website. De site is deel van een Europees netwerk. Op www.eracareers.nl kunnen kenniswerkers cv’s posten. Er is ook een vacatureoverzicht te vinden voor wetenschappers en onderzoekers. Getoond wordt verder welke beurzen er in Nederland zijn, waar de onderzoekszwaartepunten liggen en waar geïnteresseerden zich kunnen melden. Ook vragen over visa en mogelijkheden om familie mee te nemen worden op de website beantwoord. De site moet de Nederlandse onderzoeksmarkt voor buitenlanders aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Door de uitstroom van babyboomers in de komende jaren ontstaan er zonder hulp van buitenaf gaten in het Nederlandse researchlandschap.
Pagina 04: Universiteiten blijken duiventil voor buitenlanders
Oras
Studentenraadfractie Oras is deze week weer de campus ingetrokken om studenten te informeren over waar de TU en Oras zelf zoal mee bezig zijn, zoals minors en de samenwerking met de technische universiteiten Twente en Eindhoven (3TU). Studenten mogen ook suggesties doen op een zogenaamde ideeënmuur.
Studentenraad (1)
De studentenraad van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) is van samenstelling veranderd, zodat alle bachelor- en masteropleidingen bij de faculteit vertegenwoordigd zijn, ook de interfacultaire. Dit is de eerste keer dat een facultaire studentenraad (fsr) dit doet. Sinds de invoering van de bachelor-masterstructuur bestond de fsr zoals voorheen uit vijf vertegenwoordigers van de opleiding civiele techniek, vijf van technische aardwetenschappen en vijf van geodesie. Maar toen CiTG vorig jaar penvoerder werd van twee interfacultaire masteropleidingen, en de fsr van CiTG daarover medezeggenschapsrechten kreeg, bleek het problematisch dat de raad geen vertegenwoordigers had van de betreffende masteropleidingen. Volgens het hoofd van de dienst algemene bestuurlijke ondersteuning van CiTG, Iet Buijser, is dat tot nu toe opgelost ‘doordat de fsr niet adviseert over onderwerpen die de interfacultaire masters betreffen dan nadat zij hierover gesproken heeft met de fsr’s van andere betrokken opleidingen’. Dat bleek ‘een tijdrovende omweg die veel van de fsr vraagt’.
Studentenraad (2)
Een ander probleem met de oude samenstelling van de fsr van CiTG was volgens Iet Buijser dat het bij geodesie als kleine opleiding moeilijk was vijf studenten te vinden die de geodesiezetels wilden bezetten. De fsr vond het volgens Buijser daarom nodig iets te veranderen. “Er is een aantal alternatieven verkend, waaronder het partijenstelsel. Uiteindelijk is toch gekozen voor een minder vergaande verandering, omdat de band tussen de studenten van een opleiding en ‘hun’ fsr-lid sterker is – zo schatten de studenten in – wanneer er herkenbaar zetels aan een opleiding worden toegewezen.” De fsr krijgt vanaf nu elf leden: drie van de bachelor civiele techniek, twee van de bachelor technische aardwetenschappen, twee van de master civil engineering, één van de master applied earth sciences, één vanuit de bachelor- en masteropleidingen geodesie, één van de master offshore engineering en één van de master transport, infrastructure and logistics.
Wereldbol
De Stichting Imagine Life Sciences, die relaties wil leggen tussen kennisinstellingen, wetenschappers en scholieren, gaat de toekomst in met een door de Delftse student industrieel ontwerpen Ewout Fernhout ontworpen logo. Een jury van bijna vijftig scholieren koos uit de tientallen inzendingen unaniem voor Fernhouts wereldbol. Fernhout kreeg 250 euro voor zijn ontwerp.
Sebastiaanbrug
Studentencomplex Sebastiaansbrug ondergaat een complete facelift. Alle 101 gestoffeerde en gemeubileerde kamers in het complex voor buitenlandse studenten en gasten krijgen nieuwe vloerbedekking, andere gordijnen, een nieuwe eettafel, een bureau, een bed en een televisie met dvd-speler. De gangen krijgen nieuwe vloeren en in de keukens komen ook magnetrons te staan. Ook de filmzaal, het denksportcentrum en de bar worden opgeknapt. Doordat studentenhuisvester Duwo het complex per verdieping onder handen neemt, hoeven de bewoners alleen tijdelijk intern te verhuizen. Toen Sebastiaanbrug in 1991 werd geopend, was het het eerste pension voor buitenlandse studenten in Nederland. De werkzaamheden duren tot eind mei.
3mE
De faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Materiaalkunde heeft een nieuwe naam: 3mE. Het staat voor Mechanical, Maritime and Materials Engineering. De decaan, prof.drs. Marco Waas, maakte dat vorige week bekend tijdens de eerste werknemersborrel van de faculteit. Waas zegt blij te zijn met 3mE. “De nieuwe naam is een duidelijke breuk met het verleden, is representatief voor de drie belangrijkste bloedgroepen en bevat een internationaal element.” Met de naam is ook een nieuw logo gepresenteerd. “Dat zal voorlopig niet gebruikt worden, in afwachting van het vernieuwingsproces rond het merkenhuis van de TU”, aldus Waas. 3mE wordt bewust met een kleine m en een hoofdletter E geschreven om verwarring te voorkomen met het Amerikaanse bedrijf 3M.
Pagina 05: Nieuwe 3mE-decaan wil Nederland innovatieparadijs maken
Sloep
Studenten maritieme techniek van de TU Delft werken deze week op de watersportbeurs Hiswa aan de bouw van twee sloepen. Dat doen zij samen met studenten scheepsbouwkunde van Hogeschool InHolland, het Scheepvaart en Transportcollege en de Bredase hogeschool NHTV. Er worden twee teams geformeerd en aan het eind van de beurs wordt beoordeeld welk schip het beste is gebouwd. Daarna is het de bedoeling dat de scheepjes worden geveild.
Ondernemers
Het trio Wim Dik, Roel Pieper en Sicco Santema start op 18 maart voor de tweede maal een collegereeks over ondernemen en innovatie. De ondernemers en (deeltijd)hoogleraren van de technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente willen technische studenten zo interesseren voor het ondernemersschap. Net als vorig jaar worden de colleges afwisselend in Delft, Enschede en Eindhoven gegeven. Studenten kunnen ze via online videoconferencing volgen. Tijdens de negen weken durende collegereeks worden verschillende onderwerpen behandeld, uiteenlopend van e-business en marketing tot general management en corporate governance. Het college is bedoeld voor derde- en vierdejaars studenten van alle faculteiten. Geïnteresseerden kunnen zich tot 18 maart inschrijven. De reeks wordt op 27 mei afgesloten.
Shell
Shell stelt vier beurzen beschikbaar voor masterstudenten die zich willen specialiseren in petroleum engineering, een specialisatie binnen de Delftse masteropleiding applied earth sciences. Twee beurzen zijn bestemd voor EU-studenten en bekostigen de helft van het collegegeld dat de tweejarige masteropleiding kost. De twee andere beurzen zijn bestemd voor niet-EU-studenten. Ook deze zijn goed voor de helft van het collegegeld. Verder dekken deze beurzen de onkosten die de studenten maken. Studenten worden opgeroepen zich aan te melden. De afdeling geotechnologie (Citg) is blij met het geld van Shell. De Shellbeurzen zijn niet de eerste. Zo geeft het bedrijf Dietsmann al beurzen aan studenten uit Kazachstan die in Delft petroleum technology willen studeren.
Speed dating
Onder singles is het hip: speed dating. De fastfoodvariant van amoureuze afspraakjes inspireerde de Manchester University tot de eerste sessie speed collaborating. Vijftig wetenschappers kregen telkens drie minuten de tijd om met een onbekende collega te praten. Het babbeltje moest niet tot romantiek leiden, maar tot samenwerking. Bijna iedere onderzoeker zou iemand hebben gevonden om mee samen te werken. Of er daarnaast ook andere mooie dingen zijn opgebloeid, is niet bekend.
Geen gids
Dit jaar zal na de zomer geen TU-gids worden uitgebracht. Althans, niet op papier. Door de reorganisatie van de ondersteunende diensten (OOD) zijn er op korte termijn geen gegevens beschikbaar over mensen, functies en rugnummers. Om het twee delen omvattende boekwerk op tijd te kunnen uitbrengen zouden die gegevens nu al beschikbaar moeten zijn. Het college van bestuur heeft nu besloten de gegevens dit jaar alleen via internet in pdf-formaat aan te bieden.
Van den Ende
Curius, de studievereniging van technische bestuurskunde, krijgt op 16 maart Joop van den Ende op bezoek. Van den Ende, die tegenwoordig steeds meer plaats inneemt in de theaterwereld, komt een managementworkshop geven. Het thema ‘Ict en cultuur’ wordt ook ingevuld door operazangeres en artistiek manager van het Maastrichtse gezelschap Opera Zuid Miranda van Kralingen. De workshops zijn toegankelijk voor alle TU-studenten.
www.curius.tudelft.nl
Buitenlanders
Buitenlandse wetenschappers die naar Nederland willen komen, kunnen voor informatie voortaan terecht op een website. De site is deel van een Europees netwerk. Op www.eracareers.nl kunnen kenniswerkers cv’s posten. Er is ook een vacatureoverzicht te vinden voor wetenschappers en onderzoekers. Getoond wordt verder welke beurzen er in Nederland zijn, waar de onderzoekszwaartepunten liggen en waar geïnteresseerden zich kunnen melden. Ook vragen over visa en mogelijkheden om familie mee te nemen worden op de website beantwoord. De site moet de Nederlandse onderzoeksmarkt voor buitenlanders aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Door de uitstroom van babyboomers in de komende jaren ontstaan er zonder hulp van buitenaf gaten in het Nederlandse researchlandschap.
Pagina 04: Universiteiten blijken duiventil voor buitenlanders
Oras
Studentenraadfractie Oras is deze week weer de campus ingetrokken om studenten te informeren over waar de TU en Oras zelf zoal mee bezig zijn, zoals minors en de samenwerking met de technische universiteiten Twente en Eindhoven (3TU). Studenten mogen ook suggesties doen op een zogenaamde ideeënmuur.
Studentenraad (1)
De studentenraad van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) is van samenstelling veranderd, zodat alle bachelor- en masteropleidingen bij de faculteit vertegenwoordigd zijn, ook de interfacultaire. Dit is de eerste keer dat een facultaire studentenraad (fsr) dit doet. Sinds de invoering van de bachelor-masterstructuur bestond de fsr zoals voorheen uit vijf vertegenwoordigers van de opleiding civiele techniek, vijf van technische aardwetenschappen en vijf van geodesie. Maar toen CiTG vorig jaar penvoerder werd van twee interfacultaire masteropleidingen, en de fsr van CiTG daarover medezeggenschapsrechten kreeg, bleek het problematisch dat de raad geen vertegenwoordigers had van de betreffende masteropleidingen. Volgens het hoofd van de dienst algemene bestuurlijke ondersteuning van CiTG, Iet Buijser, is dat tot nu toe opgelost ‘doordat de fsr niet adviseert over onderwerpen die de interfacultaire masters betreffen dan nadat zij hierover gesproken heeft met de fsr’s van andere betrokken opleidingen’. Dat bleek ‘een tijdrovende omweg die veel van de fsr vraagt’.
Studentenraad (2)
Een ander probleem met de oude samenstelling van de fsr van CiTG was volgens Iet Buijser dat het bij geodesie als kleine opleiding moeilijk was vijf studenten te vinden die de geodesiezetels wilden bezetten. De fsr vond het volgens Buijser daarom nodig iets te veranderen. “Er is een aantal alternatieven verkend, waaronder het partijenstelsel. Uiteindelijk is toch gekozen voor een minder vergaande verandering, omdat de band tussen de studenten van een opleiding en ‘hun’ fsr-lid sterker is – zo schatten de studenten in – wanneer er herkenbaar zetels aan een opleiding worden toegewezen.” De fsr krijgt vanaf nu elf leden: drie van de bachelor civiele techniek, twee van de bachelor technische aardwetenschappen, twee van de master civil engineering, één van de master applied earth sciences, één vanuit de bachelor- en masteropleidingen geodesie, één van de master offshore engineering en één van de master transport, infrastructure and logistics.
Wereldbol
De Stichting Imagine Life Sciences, die relaties wil leggen tussen kennisinstellingen, wetenschappers en scholieren, gaat de toekomst in met een door de Delftse student industrieel ontwerpen Ewout Fernhout ontworpen logo. Een jury van bijna vijftig scholieren koos uit de tientallen inzendingen unaniem voor Fernhouts wereldbol. Fernhout kreeg 250 euro voor zijn ontwerp.
Sebastiaanbrug
Studentencomplex Sebastiaansbrug ondergaat een complete facelift. Alle 101 gestoffeerde en gemeubileerde kamers in het complex voor buitenlandse studenten en gasten krijgen nieuwe vloerbedekking, andere gordijnen, een nieuwe eettafel, een bureau, een bed en een televisie met dvd-speler. De gangen krijgen nieuwe vloeren en in de keukens komen ook magnetrons te staan. Ook de filmzaal, het denksportcentrum en de bar worden opgeknapt. Doordat studentenhuisvester Duwo het complex per verdieping onder handen neemt, hoeven de bewoners alleen tijdelijk intern te verhuizen. Toen Sebastiaanbrug in 1991 werd geopend, was het het eerste pension voor buitenlandse studenten in Nederland. De werkzaamheden duren tot eind mei.
3mE
De faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Materiaalkunde heeft een nieuwe naam: 3mE. Het staat voor Mechanical, Maritime and Materials Engineering. De decaan, prof.drs. Marco Waas, maakte dat vorige week bekend tijdens de eerste werknemersborrel van de faculteit. Waas zegt blij te zijn met 3mE. “De nieuwe naam is een duidelijke breuk met het verleden, is representatief voor de drie belangrijkste bloedgroepen en bevat een internationaal element.” Met de naam is ook een nieuw logo gepresenteerd. “Dat zal voorlopig niet gebruikt worden, in afwachting van het vernieuwingsproces rond het merkenhuis van de TU”, aldus Waas. 3mE wordt bewust met een kleine m en een hoofdletter E geschreven om verwarring te voorkomen met het Amerikaanse bedrijf 3M.
Pagina 05: Nieuwe 3mE-decaan wil Nederland innovatieparadijs maken
Sloep
Studenten maritieme techniek van de TU Delft werken deze week op de watersportbeurs Hiswa aan de bouw van twee sloepen. Dat doen zij samen met studenten scheepsbouwkunde van Hogeschool InHolland, het Scheepvaart en Transportcollege en de Bredase hogeschool NHTV. Er worden twee teams geformeerd en aan het eind van de beurs wordt beoordeeld welk schip het beste is gebouwd. Daarna is het de bedoeling dat de scheepjes worden geveild.
Ondernemers
Het trio Wim Dik, Roel Pieper en Sicco Santema start op 18 maart voor de tweede maal een collegereeks over ondernemen en innovatie. De ondernemers en (deeltijd)hoogleraren van de technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente willen technische studenten zo interesseren voor het ondernemersschap. Net als vorig jaar worden de colleges afwisselend in Delft, Enschede en Eindhoven gegeven. Studenten kunnen ze via online videoconferencing volgen. Tijdens de negen weken durende collegereeks worden verschillende onderwerpen behandeld, uiteenlopend van e-business en marketing tot general management en corporate governance. Het college is bedoeld voor derde- en vierdejaars studenten van alle faculteiten. Geïnteresseerden kunnen zich tot 18 maart inschrijven. De reeks wordt op 27 mei afgesloten.
Shell
Shell stelt vier beurzen beschikbaar voor masterstudenten die zich willen specialiseren in petroleum engineering, een specialisatie binnen de Delftse masteropleiding applied earth sciences. Twee beurzen zijn bestemd voor EU-studenten en bekostigen de helft van het collegegeld dat de tweejarige masteropleiding kost. De twee andere beurzen zijn bestemd voor niet-EU-studenten. Ook deze zijn goed voor de helft van het collegegeld. Verder dekken deze beurzen de onkosten die de studenten maken. Studenten worden opgeroepen zich aan te melden. De afdeling geotechnologie (Citg) is blij met het geld van Shell. De Shellbeurzen zijn niet de eerste. Zo geeft het bedrijf Dietsmann al beurzen aan studenten uit Kazachstan die in Delft petroleum technology willen studeren.
Speed dating
Onder singles is het hip: speed dating. De fastfoodvariant van amoureuze afspraakjes inspireerde de Manchester University tot de eerste sessie speed collaborating. Vijftig wetenschappers kregen telkens drie minuten de tijd om met een onbekende collega te praten. Het babbeltje moest niet tot romantiek leiden, maar tot samenwerking. Bijna iedere onderzoeker zou iemand hebben gevonden om mee samen te werken. Of er daarnaast ook andere mooie dingen zijn opgebloeid, is niet bekend.
Comments are closed.