Education

Kort nieuws

DelversDe hardlopers van de Delftse studentenatletiekvereniging De Delvers hebben afgelopen weekend hoge ogen gegooid op de Nederlandse Studentenkampioenschappen (NSK) Ekiden in Vught.

Dat is een estafettewedstrijd voor teams van zes personen over een marathonafstand (42,195 kilometer). De Delvers-heren werden eerste, het gemengde team van de Delftenaren werd vierde. Er deden ook nog drie Delvers mee in een categorie voor recreantlopers. Hun team werd tweede. De Delvers zien de NSK volgens voorzitter Frank de Groot als een belangrijke voorbereiding op de Batavierenrace. “Er deden dus ook voornamelijk Bata-deelnemers mee in onze teams, die voor het TU Delft-universiteitsteam willen lopen”, aldus De Groot.
Songfestival

Het Nationaal Studenten Songfestival is veranderd. Konden vorig jaar zowel eigen nummers als covers meedoen, dit jaar zijn het alleen eigen nummers. De Delftse voorronde vindt plaats op 21 april in het cultureel centrum. Zowel de tekst als de muziek van de liedjes die worden toegelaten, moeten zijn geschreven door een student. Bandjes, singer-songwriters en duo’s kunnen zich tot 8 april inschrijven. Op 28 mei is in Groningen de finale van het Nationaal Studenten Sing Your Own Song-festival.
Gracht

De 21-jarige man die in november vorig jaar een Delftse studente in de gracht gooide, is door de Haagse rechter veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur, waarvan tachtig uur voorwaardelijk, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een schadevergoeding van 475 euro. De man reed in de auto van zijn vriendin, toen hij zonder richting aan te geven rechtsaf sloeg. De studente, die op de fiets zat, kwam bijna onder de auto. Kwaad gebaarde ze naar de man. Daarop reed hij haar achterna. In de onenigheid die daarop volgde, stapte de man uit de auto en gooide de studente haar fiets naar hem toe. De man pakte de vrouw vervolgens op en gooide haar in de gracht aan de Gasthuislaan. Omstanders hielpen de studente op het droge.
Kleinknecht

Hoe vaak worden Nederlandse economen geciteerd in Nederlandse economische vakbladen? De bekendste van die vakbladen, Economisch-Statistische Berichten (ESB), houdt het keurig bij en publiceert jaarlijks een polderparade. In de polderparade van 2005 blijkt TBM-hoogleraar Alfred Kleinknecht omhoog geschoten van de twaalfde naar de vijfde plaats. Na Bovenberg, Fase, Teulings en De Kam is Kleinknecht nu de meest geciteerde econoom in Nederland en België.
Trail

Prof.dr. Henk van Zuylen volgt prof.dr.ir. Piet Bovy op als wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Transport, Infrastructuur en Logistiek (Trail) in Delft. Bovy heeft Trail bijna acht jaar geleid. Hij blijft als hoogleraar algemene vervoers- en verkeerskunde werkzaam bij de TU Delft. Van Zuylen is vanaf 1973 actief op het gebied van verkeerskunde. Eerst als docent aan de Verkeersakademie Tilburg en vanaf 1994 bij de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat. Ook was hij werkzaam bij Delft Hydraulics. Vanaf 1998 is hij hoogleraar vervoer- en verkeersmanagement aan de TU Delft. Als wetenschappelijk directeur van Trail wil Van Zuylen het onderwijsprogramma voor promovendi versterken, het onderzoeksprogramma van Trail stroomlijnen en de toepassing van onderzoeksresultaten in de praktijk bevorderen.
MKBMatch

IO-studente Carmen Platvoet heeft dinsdag de MKBMatch, een wedstrijd voor innovatieve afstudeerprojecten bij het midden- en kleinbedrijf, gewonnen. Haar innovatieve product tegen doorliggen werd door een jury van mensen uit het onderwijs, het bedrijfsleven en de ondernemerswereld als beste van drie genomineerden gekozen. Platvoet won duizend euro. De andere twee genomineerden moesten genoegen nemen met vijfhonderd euro.
Akademie

Gisteren zijn in Amsterdam de eerste veertig leden geïnstalleerd van De Jonge Akademie (DJA), die is opgericht door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). DJA is bedoeld voor jonge wetenschappers aan het begin van hun loopbaan, die zich nog onvoldoende hebben kunnen onderscheiden om voor een lidmaatschap van de KNAW in aanmerking te komen. Eén van de leden van DJA is dr.drs.ir. Hester Bijl van het aërodynamicalaboratorium van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. In totaal zijn er zeventien vrouwen en 23 mannen lid geworden, verspreid over alle disciplines. DJA heeft als doel hen in aanraking te brengen met vakgebieden buiten hun eigen specialisme. Het lidmaatschap duurt vijf jaar.
Studiefinanciering

Studenten uit andere EU-landen kunnen hier studiefinanciering krijgen, als ze een ‘reële band’ met Nederland hebben. Dat vloeit voort uit een arrest van het Europese Hof. De Franse student Dany Bidar volgde sinds 1998 de middelbare school in Engeland en ging in 2001 studeren aan het University College London. Hij vroeg een studiebeurs aan. Weliswaar kreeg hij een beurs voor zijn collegegeld, maar een lening voor zijn levensonderhoud werd hem geweigerd. Bidar spande een rechtszaak aan wegens discriminatie op grond van nationaliteit. Die zaak heeft hij gewonnen. Het hof oordeelt dat Bidar een ‘reële band’ met Engeland heeft. Daarom kan hem geen beurs worden geweigerd. Maar wat een reële band precies is, zegt het Hof niet.
Wilders

Het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders ziet ‘geen noodzaak’ voor een ministerie van onderwijs. “Dat zal worden afgeschaft. Aan de huidige diarree aan centralistische directieven en circulaires van het ministerie van onderwijs dient een einde te komen.” Ook het ministerie van economische zaken kan ‘de deuren sluiten’. Dat schrijft Wilders in zijn ‘Onafhankelijkheidsverklaring’, waarin hij zich afzet tegen ‘een zelfvoldane politieke elite die allang de weg

kwijt is’.
Hackeraanval

De Universiteit Twente heeft afgelopen weekend een deel van het computernetwerk uitgeschakeld om een aanval van een hacker te verijdelen. De aanval op het netwerk werd vrijdagmiddag ontdekt. Volgens een woordvoerder van de universiteit lijkt het er op dat de hacker er vooral op uit was ruimte van het UT-netwerk te kapen. Wat hij met die ruimte wilde doen, is onbekend. Door de actie werden duizend werkplekken tijdelijk onbruikbaar. “Werken op afstand werd tijdelijk onmogelijk, omdat de mailserver en een paar informatieservers werden stilgelegd”, vertelt de woordvoerder. De schade voor de UT bleef beperkt. De universiteit heeft aangifte gedaan bij de politie.
Geen spijt

Staatssecretaris Rutte heeft geen spijt van zijn oproep aan studenten om tot bezettingsacties over te gaan. Dat zei hij vorige week vrijdag in NRC Handelsblad. “Sommige dingen kan de overheid niet voor studenten doen, die zullen ze zelf moeten oplossen.” Ook staat hij nog steeds achter zijn beslissing om tijdens de bezetting niet naar het Maagdenhuis te gaan. Onderhandelingen waren volgens hem niet mogelijk. “Voor mijn populariteit was het beter geweest als ik wel was gegaan. Het had vast leuke pers opgeleverd. Maar zo’n politicus wil ik niet zijn. Ik zit hier om het hoger onderwijs beter te maken, niet om de persoon Rutte populair te maken.” ‘Oprutte’ vond de staatssecretaris wel een leuke woordspeling. Hij hoopt nog een spandoek van de actievoerders te krijgen.
Owee

Delft 2005: Fly Owee! Dat wordt het thema van de komende ontvangstweek, dit jaar van zondag 21 tot en met donderdag 25 augustus. Volgens het Owee-bestuur staat het thema symbool voor ‘een vliegende start in Delft en voor het uitvliegen van scholieren uit het ouderlijk huis’. Tijdens de komende Owee doen studenten van hogeschool InHolland volledig mee. Er zit ook een student van de hogeschool in het Owee-bestuur. Het programma is hier en daar gewijzigd. Zo is er dit jaar een politiek debat.

www.owee.tudelft.nl
Braaf

Wetenschappelijke tijdschriften leiden niet tot innovatie, maar tot braafheid. Wetenschappers zouden uit hun ivoren toren moeten komen in plaats van zich te conformeren aan de wensen van redacties. Dat zei econoom Dany Jacobs in een debat tijdens het VSNU-café afgelopen dinsdag. “De tijdschriftenredacties zijn de echte heersers van de wetenschap”, stelt Jacobs, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en lector aan de Hogeschool van Amsterdam. “Onderzoekers passen hun artikelen aan als redacties dat willen.” Er wordt ook te veel gepubliceerd, vindt Jacobs. “Vaak staat er helemaal niets in een artikel. Daarom geloof ik ook niet in de ‘kennisparadox’. Het is niet paradoxaal dat wetenschap in Nederland zo weinig wordt toegepast. De meeste ‘kennis’ is volstrekt onbruikbaar. Wetenschappers zouden meer met hun voeten in de modder moeten staan.”

Delvers

De hardlopers van de Delftse studentenatletiekvereniging De Delvers hebben afgelopen weekend hoge ogen gegooid op de Nederlandse Studentenkampioenschappen (NSK) Ekiden in Vught. Dat is een estafettewedstrijd voor teams van zes personen over een marathonafstand (42,195 kilometer). De Delvers-heren werden eerste, het gemengde team van de Delftenaren werd vierde. Er deden ook nog drie Delvers mee in een categorie voor recreantlopers. Hun team werd tweede. De Delvers zien de NSK volgens voorzitter Frank de Groot als een belangrijke voorbereiding op de Batavierenrace. “Er deden dus ook voornamelijk Bata-deelnemers mee in onze teams, die voor het TU Delft-universiteitsteam willen lopen”, aldus De Groot.
Songfestival

Het Nationaal Studenten Songfestival is veranderd. Konden vorig jaar zowel eigen nummers als covers meedoen, dit jaar zijn het alleen eigen nummers. De Delftse voorronde vindt plaats op 21 april in het cultureel centrum. Zowel de tekst als de muziek van de liedjes die worden toegelaten, moeten zijn geschreven door een student. Bandjes, singer-songwriters en duo’s kunnen zich tot 8 april inschrijven. Op 28 mei is in Groningen de finale van het Nationaal Studenten Sing Your Own Song-festival.
Gracht

De 21-jarige man die in november vorig jaar een Delftse studente in de gracht gooide, is door de Haagse rechter veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur, waarvan tachtig uur voorwaardelijk, een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een schadevergoeding van 475 euro. De man reed in de auto van zijn vriendin, toen hij zonder richting aan te geven rechtsaf sloeg. De studente, die op de fiets zat, kwam bijna onder de auto. Kwaad gebaarde ze naar de man. Daarop reed hij haar achterna. In de onenigheid die daarop volgde, stapte de man uit de auto en gooide de studente haar fiets naar hem toe. De man pakte de vrouw vervolgens op en gooide haar in de gracht aan de Gasthuislaan. Omstanders hielpen de studente op het droge.
Kleinknecht

Hoe vaak worden Nederlandse economen geciteerd in Nederlandse economische vakbladen? De bekendste van die vakbladen, Economisch-Statistische Berichten (ESB), houdt het keurig bij en publiceert jaarlijks een polderparade. In de polderparade van 2005 blijkt TBM-hoogleraar Alfred Kleinknecht omhoog geschoten van de twaalfde naar de vijfde plaats. Na Bovenberg, Fase, Teulings en De Kam is Kleinknecht nu de meest geciteerde econoom in Nederland en België.
Trail

Prof.dr. Henk van Zuylen volgt prof.dr.ir. Piet Bovy op als wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Transport, Infrastructuur en Logistiek (Trail) in Delft. Bovy heeft Trail bijna acht jaar geleid. Hij blijft als hoogleraar algemene vervoers- en verkeerskunde werkzaam bij de TU Delft. Van Zuylen is vanaf 1973 actief op het gebied van verkeerskunde. Eerst als docent aan de Verkeersakademie Tilburg en vanaf 1994 bij de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat. Ook was hij werkzaam bij Delft Hydraulics. Vanaf 1998 is hij hoogleraar vervoer- en verkeersmanagement aan de TU Delft. Als wetenschappelijk directeur van Trail wil Van Zuylen het onderwijsprogramma voor promovendi versterken, het onderzoeksprogramma van Trail stroomlijnen en de toepassing van onderzoeksresultaten in de praktijk bevorderen.
MKBMatch

IO-studente Carmen Platvoet heeft dinsdag de MKBMatch, een wedstrijd voor innovatieve afstudeerprojecten bij het midden- en kleinbedrijf, gewonnen. Haar innovatieve product tegen doorliggen werd door een jury van mensen uit het onderwijs, het bedrijfsleven en de ondernemerswereld als beste van drie genomineerden gekozen. Platvoet won duizend euro. De andere twee genomineerden moesten genoegen nemen met vijfhonderd euro.
Akademie

Gisteren zijn in Amsterdam de eerste veertig leden geïnstalleerd van De Jonge Akademie (DJA), die is opgericht door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). DJA is bedoeld voor jonge wetenschappers aan het begin van hun loopbaan, die zich nog onvoldoende hebben kunnen onderscheiden om voor een lidmaatschap van de KNAW in aanmerking te komen. Eén van de leden van DJA is dr.drs.ir. Hester Bijl van het aërodynamicalaboratorium van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. In totaal zijn er zeventien vrouwen en 23 mannen lid geworden, verspreid over alle disciplines. DJA heeft als doel hen in aanraking te brengen met vakgebieden buiten hun eigen specialisme. Het lidmaatschap duurt vijf jaar.
Studiefinanciering

Studenten uit andere EU-landen kunnen hier studiefinanciering krijgen, als ze een ‘reële band’ met Nederland hebben. Dat vloeit voort uit een arrest van het Europese Hof. De Franse student Dany Bidar volgde sinds 1998 de middelbare school in Engeland en ging in 2001 studeren aan het University College London. Hij vroeg een studiebeurs aan. Weliswaar kreeg hij een beurs voor zijn collegegeld, maar een lening voor zijn levensonderhoud werd hem geweigerd. Bidar spande een rechtszaak aan wegens discriminatie op grond van nationaliteit. Die zaak heeft hij gewonnen. Het hof oordeelt dat Bidar een ‘reële band’ met Engeland heeft. Daarom kan hem geen beurs worden geweigerd. Maar wat een reële band precies is, zegt het Hof niet.
Wilders

Het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders ziet ‘geen noodzaak’ voor een ministerie van onderwijs. “Dat zal worden afgeschaft. Aan de huidige diarree aan centralistische directieven en circulaires van het ministerie van onderwijs dient een einde te komen.” Ook het ministerie van economische zaken kan ‘de deuren sluiten’. Dat schrijft Wilders in zijn ‘Onafhankelijkheidsverklaring’, waarin hij zich afzet tegen ‘een zelfvoldane politieke elite die allang de weg

kwijt is’.
Hackeraanval

De Universiteit Twente heeft afgelopen weekend een deel van het computernetwerk uitgeschakeld om een aanval van een hacker te verijdelen. De aanval op het netwerk werd vrijdagmiddag ontdekt. Volgens een woordvoerder van de universiteit lijkt het er op dat de hacker er vooral op uit was ruimte van het UT-netwerk te kapen. Wat hij met die ruimte wilde doen, is onbekend. Door de actie werden duizend werkplekken tijdelijk onbruikbaar. “Werken op afstand werd tijdelijk onmogelijk, omdat de mailserver en een paar informatieservers werden stilgelegd”, vertelt de woordvoerder. De schade voor de UT bleef beperkt. De universiteit heeft aangifte gedaan bij de politie.
Geen spijt

Staatssecretaris Rutte heeft geen spijt van zijn oproep aan studenten om tot bezettingsacties over te gaan. Dat zei hij vorige week vrijdag in NRC Handelsblad. “Sommige dingen kan de overheid niet voor studenten doen, die zullen ze zelf moeten oplossen.” Ook staat hij nog steeds achter zijn beslissing om tijdens de bezetting niet naar het Maagdenhuis te gaan. Onderhandelingen waren volgens hem niet mogelijk. “Voor mijn populariteit was het beter geweest als ik wel was gegaan. Het had vast leuke pers opgeleverd. Maar zo’n politicus wil ik niet zijn. Ik zit hier om het hoger onderwijs beter te maken, niet om de persoon Rutte populair te maken.” ‘Oprutte’ vond de staatssecretaris wel een leuke woordspeling. Hij hoopt nog een spandoek van de actievoerders te krijgen.
Owee

Delft 2005: Fly Owee! Dat wordt het thema van de komende ontvangstweek, dit jaar van zondag 21 tot en met donderdag 25 augustus. Volgens het Owee-bestuur staat het thema symbool voor ‘een vliegende start in Delft en voor het uitvliegen van scholieren uit het ouderlijk huis’. Tijdens de komende Owee doen studenten van hogeschool InHolland volledig mee. Er zit ook een student van de hogeschool in het Owee-bestuur. Het programma is hier en daar gewijzigd. Zo is er dit jaar een politiek debat.

www.owee.tudelft.nl
Braaf

Wetenschappelijke tijdschriften leiden niet tot innovatie, maar tot braafheid. Wetenschappers zouden uit hun ivoren toren moeten komen in plaats van zich te conformeren aan de wensen van redacties. Dat zei econoom Dany Jacobs in een debat tijdens het VSNU-café afgelopen dinsdag. “De tijdschriftenredacties zijn de echte heersers van de wetenschap”, stelt Jacobs, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en lector aan de Hogeschool van Amsterdam. “Onderzoekers passen hun artikelen aan als redacties dat willen.” Er wordt ook te veel gepubliceerd, vindt Jacobs. “Vaak staat er helemaal niets in een artikel. Daarom geloof ik ook niet in de ‘kennisparadox’. Het is niet paradoxaal dat wetenschap in Nederland zo weinig wordt toegepast. De meeste ‘kennis’ is volstrekt onbruikbaar. Wetenschappers zouden meer met hun voeten in de modder moeten staan.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.