Echo Awards (1)Raha Alikhanbagi, student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, heeft de BÈta/Techniek Award gewonnen.
De prijs valt onder de Echo Awards, die in het leven zijn geroepen om succesvolle allochtone studenten te stimuleren. De van oorsprong Iraanse krijgt de prijs omdat zij behoort tot de beste vijf procent studenten van haar jaar, voor haar student-assistentschap en omdat zij naast haar studie actief is bij haar studievereniging, in de commissie onderwijs en als gids bij Space Expo. In haar rapport stelt de jury dat Alikhanbagi ‘een enorme honger’ heeft naar kennis. “Het was een manier om te overleven in het asielzoekerscentrum. Ze zoekt steeds de grenzen op van wat ze kan, door te participeren in groepen die toegewijd zijn aan hard werken.”
Echo Awards (2)
Een andere Echo Award, de Ict Award, ging naar de Delftse student systems engeneering Nitesh Bharosa. De Surinamer volgt naast zijn specialisatie in de informatie- en communicatietechnologie een extra specialisatie voor excellente studenten die voorbereid willen worden op een wetenschappelijke carriÈre. Hij is lid van de facultaire studentenraad van TBM en geeft studievoorlichting aan potentiële studenten en hun ouders. De jury vindt dat Bharosa een ‘sprankelende en inspirerende presentatie’ heeft gegeven en op creatieve wijze verschillende kennisgebieden in een project combineert. Uit het juryrapport wordt duidelijk dat de student graag naar Amerika wil. “De Verenigde Staten zijn altijd een multiculturele samenleving geweest. Nederland kan veel leren van de VS. Er is een andere manier van denken waarbij je het maximale uit jezelf kan halen.”
Prijs
De eerstejaars studente computer science aan de TU Delft Cynthia Liem heeft het Lucent Global Science Scholar Program 2005 gewonnen. De prijs bestaat uit een rondleiding bij Lucent Technologies/Bell Labs in het Amerikaanse New Jersey en een bezoek aan New York. In de Verenigde Staten krijgt Liem bovendien vijfduizend dollar te besteden. Ook mag ze stage lopen bij Lucent Technologies Nederland. Liem won de prijs vanwege haar uitstekende academische kwaliteiten en omdat het selectiepanel vond dat zij communicatief erg sterk overkwam. Verder viel ze op doordat haar ambities verder reiken dan alleen haar studie aan de TU Delft. Ze studeert piano aan het Haagse Koninklijk Conservatorium en ze won verschillende concours.
Drijfkranen
De drukte in de Rotterdamse haven kan flink minder als er ook containerkranen op drijvers worden gezet. Ingenieurs- en adviesbureau Royal Haskoning komt met die aanbeveling na onderzoek door de TU Delft. Rotterdam zit met een capaciteitsprobleem: containerschepen zitten steeds voller, en daardoor is er teveel werk voor de kranen op de kade. De oplossing is om de schepen niet alleen vanaf de kade, maar ook vanaf het water leeg te halen, zo berekende de TU in opdracht van Royal Haskoning. De eerste drijvende kraan kan al over enkele jaren het ruime sop kiezen, zo zegt Royal Haskoning tegen het scheepvaartvakblad Schuttevaer. De containerkranen zouden worden gebouwd op een soort groot uitgevallen catamarans, die voor extra stevigheid onder water moeten worden verankerd.
Future design
De ontwerpwedstrijd voor scholieren, Future Design Delft 2005, is vorige week officieel van start gegaan. Teams van twee tot vier scholieren hebben de opdracht een duurzaam vervoermiddel voor de toekomst te ontwerpen. Het gaat daarbij niet alleen om schone motoren, maar ook om het gebruik van duurzame materialen. Ze worden in het ontwerpproces begeleid door studenten en docenten van de TU Delft. Op 25 juni zullen de teams hun ontwerp op de TU presenteren aan de jury die onder leiding staat van professor Jacob Fokkema.
www.futuredesigndelft.nl
IBM haakt aan
Computergigant IBM en de drie TU’s gaan samenwerken op het gebied van ict-onderzoek. Het is voor het eerst dat de TU’s gezamenlijk afspraken maken met een partij van buiten. Het viertal wil onder meer samenwerken op het gebied van systeemarchitectuur, e-learning, e-health en bio-informatica. Zo moeten databases en onderzoeksresultaten beter op elkaar worden afgestemd, wordt er een opleiding in de informatiearchitectuur overwogen en werkt men aan de toepassing van digitaal onderwijsmateriaal. De komende tijd willen de vier de nu nog globale plannen nader invullen.
Stagekansen
Staatssecretaris Rutte stelt geld beschikbaar om allochtone studenten eenvoudiger aan een stageplaats te helpen. “We moeten vechten tegen de trend dat je de meeste kans hebt op een baan of stageplaats als je Jansen of De Vries heet”, zei de bewindsman tijdens de uitreiking van de Echo-awards, de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor allochtoon talent. Voor het stimuleren van gelijke kansen voor allochtoon talent stelt Rutte daarom 300 duizend euro beschikbaar, al eist hij dat ook het bedrijfsleven de portemonnee trekt. Daarnaast reserveert het ministerie van onderwijs anderhalf miljoen euro voor prestatieafspraken met hogescholen en universiteiten om meer allochtone studenten op te leiden en om iets aan de hoge uitval van deze groep te doen.
KNAW-voorzitter
Het nieuwe bestuur van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen is op 1 mei van start gegaan. De nieuwe president is Frits van Oostrom, universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Van Oostrom (1953) studeerde en promoveerde in Utrecht, en werkte daarna in Leiden en bij Harvard. Hij ontving vele onderscheidingen voor zijn wetenschappelijk werk, waaronder de Spinozapremie. Van Oostrom werkt momenteel aan een literatuurgeschiedenis van de Nederlandse letterkunde in de Middeleeuwen. De nieuwe vice-president is Jos van der Meer (1947). Hij is hoogleraar algemene interne geneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.
tudelftcanteensurvey@yahoo.com
LSVb-voorzitter
De Landelijke Studenten Vakbond LSVb heeft zijn bestuur voor het komende jaar rond. UvA-student Jonathan Mijs volgt op 25 juni Kim Toering op als voorzitter. Ook het ISO krijgt een nieuwe ploeg, maar die wordt pas eind mei bekend. De Amsterdamse sociologiestudent Mijs (21) zette zich onlangs in universiteitsblad Folia neer als man van het midden. Hij deed ook rake uitspraken over medezeggenschap. Zo vond hij dat de universiteit af moet van haar facultaire studentenraden, omdat daarin ‘schreeuwerige studenten’ zouden zitten, die zonder bestuurlijke ervaring een jaar lang meebeslissen over belangrijke zaken. Mijs nuanceert die uitspraak nu. “Ik heb dat natuurlijk niet gezegd als LSVb-bestuurder. Die uitspraak deed ik als lid van de opleidingscommissie sociologie en was vooral bedoeld om een lokale discussie los te maken.”
Regatta
Woensdag is voor de dertigste maal de Ringvaart Regatta gevaren. De roeimarathon is honderd kilometer lang en start op de Kaag in Leiden. Daarna gaat het tegen de klok in over de Ringvaart rond de Haarlemmermeerpolder, terug over de Kaag naar Leiden en vanaf die stad over de Vliet naar Delft. De finish is voor het clubgebouw van studentenroeivereniging Laga. Bij het sluiten van deze krant was nog niet bekend wie de Ringvaart Regatta heeft gewonnen.
Kantine-enquète
Een groep studenten van Industrieel Ontwerpen stelt alle kantinegebruikers van de TU in staat hun mening te geven over de kwaliteit van het aanbod. De enquète kan vanaf vandaag online worden ingevuld en men belooft een razendsnelle verwerking van de gegevens. “Het is ons opgevallen dat sommigen van ons heel verschillende meningen zouden kunnen hebben over het niveau van de campuskantines”, zeggen de initiatiefnemers. Met de resultaten wil men de kantine-exploitant benaderen en eventueel aanpassingen in het menu bereiken. Om deelname aan het onderzoek aan te moedigen looft men twee bioscoopkaartjes uit.
Eerste ronde
In een uitwedstrijd hebben vijf Delftse studenten vorige week de eerste ronde in de Nuon Energy Flashback 2005 gewonnen van een team van de Universiteit Twente. Voor de alternatieve business course werden de studenten 36 uur lang opgesloten in een futuristische tank, met de vraag hoe de Veluwe in 2050 zelfvoorzienend kan zijn in energiebehoefte. Het ontwikkelingspad naar dit toekomstscenario presenteerden de twee teams aan een professionele jury, welke unaniem oordeelde dat Delft meer punten verdiende voor met name hun consistentie en onderbouwing. Op 25 mei gaat Delft thuis de strijd aan met een team uit Eindhoven. De beste van de drie TU-teams zal in een finale strijden tegen het beste team van Rotterdam, Amsterdam of Groningen. Vorig jaar is de finale gewonnen door het team van de TU Delft.
Echo Awards (1)
Raha Alikhanbagi, student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, heeft de BÈta/Techniek Award gewonnen. De prijs valt onder de Echo Awards, die in het leven zijn geroepen om succesvolle allochtone studenten te stimuleren. De van oorsprong Iraanse krijgt de prijs omdat zij behoort tot de beste vijf procent studenten van haar jaar, voor haar student-assistentschap en omdat zij naast haar studie actief is bij haar studievereniging, in de commissie onderwijs en als gids bij Space Expo. In haar rapport stelt de jury dat Alikhanbagi ‘een enorme honger’ heeft naar kennis. “Het was een manier om te overleven in het asielzoekerscentrum. Ze zoekt steeds de grenzen op van wat ze kan, door te participeren in groepen die toegewijd zijn aan hard werken.”
Echo Awards (2)
Een andere Echo Award, de Ict Award, ging naar de Delftse student systems engeneering Nitesh Bharosa. De Surinamer volgt naast zijn specialisatie in de informatie- en communicatietechnologie een extra specialisatie voor excellente studenten die voorbereid willen worden op een wetenschappelijke carriÈre. Hij is lid van de facultaire studentenraad van TBM en geeft studievoorlichting aan potentiële studenten en hun ouders. De jury vindt dat Bharosa een ‘sprankelende en inspirerende presentatie’ heeft gegeven en op creatieve wijze verschillende kennisgebieden in een project combineert. Uit het juryrapport wordt duidelijk dat de student graag naar Amerika wil. “De Verenigde Staten zijn altijd een multiculturele samenleving geweest. Nederland kan veel leren van de VS. Er is een andere manier van denken waarbij je het maximale uit jezelf kan halen.”
Prijs
De eerstejaars studente computer science aan de TU Delft Cynthia Liem heeft het Lucent Global Science Scholar Program 2005 gewonnen. De prijs bestaat uit een rondleiding bij Lucent Technologies/Bell Labs in het Amerikaanse New Jersey en een bezoek aan New York. In de Verenigde Staten krijgt Liem bovendien vijfduizend dollar te besteden. Ook mag ze stage lopen bij Lucent Technologies Nederland. Liem won de prijs vanwege haar uitstekende academische kwaliteiten en omdat het selectiepanel vond dat zij communicatief erg sterk overkwam. Verder viel ze op doordat haar ambities verder reiken dan alleen haar studie aan de TU Delft. Ze studeert piano aan het Haagse Koninklijk Conservatorium en ze won verschillende concours.
Drijfkranen
De drukte in de Rotterdamse haven kan flink minder als er ook containerkranen op drijvers worden gezet. Ingenieurs- en adviesbureau Royal Haskoning komt met die aanbeveling na onderzoek door de TU Delft. Rotterdam zit met een capaciteitsprobleem: containerschepen zitten steeds voller, en daardoor is er teveel werk voor de kranen op de kade. De oplossing is om de schepen niet alleen vanaf de kade, maar ook vanaf het water leeg te halen, zo berekende de TU in opdracht van Royal Haskoning. De eerste drijvende kraan kan al over enkele jaren het ruime sop kiezen, zo zegt Royal Haskoning tegen het scheepvaartvakblad Schuttevaer. De containerkranen zouden worden gebouwd op een soort groot uitgevallen catamarans, die voor extra stevigheid onder water moeten worden verankerd.
Future design
De ontwerpwedstrijd voor scholieren, Future Design Delft 2005, is vorige week officieel van start gegaan. Teams van twee tot vier scholieren hebben de opdracht een duurzaam vervoermiddel voor de toekomst te ontwerpen. Het gaat daarbij niet alleen om schone motoren, maar ook om het gebruik van duurzame materialen. Ze worden in het ontwerpproces begeleid door studenten en docenten van de TU Delft. Op 25 juni zullen de teams hun ontwerp op de TU presenteren aan de jury die onder leiding staat van professor Jacob Fokkema.
www.futuredesigndelft.nl
IBM haakt aan
Computergigant IBM en de drie TU’s gaan samenwerken op het gebied van ict-onderzoek. Het is voor het eerst dat de TU’s gezamenlijk afspraken maken met een partij van buiten. Het viertal wil onder meer samenwerken op het gebied van systeemarchitectuur, e-learning, e-health en bio-informatica. Zo moeten databases en onderzoeksresultaten beter op elkaar worden afgestemd, wordt er een opleiding in de informatiearchitectuur overwogen en werkt men aan de toepassing van digitaal onderwijsmateriaal. De komende tijd willen de vier de nu nog globale plannen nader invullen.
Stagekansen
Staatssecretaris Rutte stelt geld beschikbaar om allochtone studenten eenvoudiger aan een stageplaats te helpen. “We moeten vechten tegen de trend dat je de meeste kans hebt op een baan of stageplaats als je Jansen of De Vries heet”, zei de bewindsman tijdens de uitreiking van de Echo-awards, de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor allochtoon talent. Voor het stimuleren van gelijke kansen voor allochtoon talent stelt Rutte daarom 300 duizend euro beschikbaar, al eist hij dat ook het bedrijfsleven de portemonnee trekt. Daarnaast reserveert het ministerie van onderwijs anderhalf miljoen euro voor prestatieafspraken met hogescholen en universiteiten om meer allochtone studenten op te leiden en om iets aan de hoge uitval van deze groep te doen.
KNAW-voorzitter
Het nieuwe bestuur van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen is op 1 mei van start gegaan. De nieuwe president is Frits van Oostrom, universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Van Oostrom (1953) studeerde en promoveerde in Utrecht, en werkte daarna in Leiden en bij Harvard. Hij ontving vele onderscheidingen voor zijn wetenschappelijk werk, waaronder de Spinozapremie. Van Oostrom werkt momenteel aan een literatuurgeschiedenis van de Nederlandse letterkunde in de Middeleeuwen. De nieuwe vice-president is Jos van der Meer (1947). Hij is hoogleraar algemene interne geneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.
tudelftcanteensurvey@yahoo.com
LSVb-voorzitter
De Landelijke Studenten Vakbond LSVb heeft zijn bestuur voor het komende jaar rond. UvA-student Jonathan Mijs volgt op 25 juni Kim Toering op als voorzitter. Ook het ISO krijgt een nieuwe ploeg, maar die wordt pas eind mei bekend. De Amsterdamse sociologiestudent Mijs (21) zette zich onlangs in universiteitsblad Folia neer als man van het midden. Hij deed ook rake uitspraken over medezeggenschap. Zo vond hij dat de universiteit af moet van haar facultaire studentenraden, omdat daarin ‘schreeuwerige studenten’ zouden zitten, die zonder bestuurlijke ervaring een jaar lang meebeslissen over belangrijke zaken. Mijs nuanceert die uitspraak nu. “Ik heb dat natuurlijk niet gezegd als LSVb-bestuurder. Die uitspraak deed ik als lid van de opleidingscommissie sociologie en was vooral bedoeld om een lokale discussie los te maken.”
Regatta
Woensdag is voor de dertigste maal de Ringvaart Regatta gevaren. De roeimarathon is honderd kilometer lang en start op de Kaag in Leiden. Daarna gaat het tegen de klok in over de Ringvaart rond de Haarlemmermeerpolder, terug over de Kaag naar Leiden en vanaf die stad over de Vliet naar Delft. De finish is voor het clubgebouw van studentenroeivereniging Laga. Bij het sluiten van deze krant was nog niet bekend wie de Ringvaart Regatta heeft gewonnen.
Kantine-enquète
Een groep studenten van Industrieel Ontwerpen stelt alle kantinegebruikers van de TU in staat hun mening te geven over de kwaliteit van het aanbod. De enquète kan vanaf vandaag online worden ingevuld en men belooft een razendsnelle verwerking van de gegevens. “Het is ons opgevallen dat sommigen van ons heel verschillende meningen zouden kunnen hebben over het niveau van de campuskantines”, zeggen de initiatiefnemers. Met de resultaten wil men de kantine-exploitant benaderen en eventueel aanpassingen in het menu bereiken. Om deelname aan het onderzoek aan te moedigen looft men twee bioscoopkaartjes uit.
Eerste ronde
In een uitwedstrijd hebben vijf Delftse studenten vorige week de eerste ronde in de Nuon Energy Flashback 2005 gewonnen van een team van de Universiteit Twente. Voor de alternatieve business course werden de studenten 36 uur lang opgesloten in een futuristische tank, met de vraag hoe de Veluwe in 2050 zelfvoorzienend kan zijn in energiebehoefte. Het ontwikkelingspad naar dit toekomstscenario presenteerden de twee teams aan een professionele jury, welke unaniem oordeelde dat Delft meer punten verdiende voor met name hun consistentie en onderbouwing. Op 25 mei gaat Delft thuis de strijd aan met een team uit Eindhoven. De beste van de drie TU-teams zal in een finale strijden tegen het beste team van Rotterdam, Amsterdam of Groningen. Vorig jaar is de finale gewonnen door het team van de TU Delft.
Comments are closed.