Education

Kort nieuws

ImpulsdonatieEven snel geld doneren aan een goed doel is vanaf deze maand mogelijk met de Donny, een concept bedacht door vier Delftse (oud-)studenten.

Het hippe kaartje ter grootte van een creditcard ligt voor twee euro te koop bij dertig Haan Tankstations. Goede doelen stonden in de rij voor de kaartjes met op de ene zijde een kunstwerkje en op de andere zijde het logo van het goede doel. Het Nederlandse Rode Kruis, Amnesty International, het Wereld Natuurfonds, SOS Kinderdorpen en Novib doen al mee. Het voordeel van de Donny is volgens de makers, dat je door er één te kopen aan een goed doel kunt doneren zonder lid te worden, de koper blijft anoniem. Zo kan doneren een impulsaankoop worden, hopen de goede doelen.

www.donnycards.nl

www.hetnieuwedoneren.nl
Nanomotor

De Groningse nanotechnoloog prof.dr. Ben Feringa heeft de primeur: ‘s werelds allereerste ‘buitenboordmotor’ op nanoschaal. In Nature beschrijft de Groninger deze week een nanomotortje dat met zijn ‘voeten’ van zwavel kan worden vastgemaakt aan gouddeeltjes. Blootgesteld aan licht en warmte gaat de motor vervolgens met zijn achterlijf ronddraaien, als een scheepsschroef. Tot dusver bestonden er alleen nanomotortjes in vloeistoffen. Feringa ziet de buitenboordmotor als de eerste stap op weg naar ‘meer uitgebreide en functionele apparaten van nano-afmetingen’, schrijft hij in Nature.
Robotmode

Robots worden het helemaal in 2006. Robotstofzuigers, robotgrasmaaiers en robotspeelgoed zullen dan eindelijk de doorbraak naar het grote publiek beleven. Die opmerkelijke voorspelling doet de Amerikaanse branchevereniging voor consumentenelektronica CEA voor volgend jaar. Daarnaast zal de consument zich meer bezighouden met wat de organisatie omschrijft als ‘DIY content creation‘. Daaronder valt alle techniek waarmee je websites kunt vullen: digitale camera’s, camcorders, scanners, websoftware en digitale geluidsopnameapparatuur.
Ruimteseks

Ruimtevaarttechnici moeten vaker aan seks denken. Dat dringende advies doet een denktank van de Amerikaanse Nationale Academie van Wetenschappen (NAS) aan ruimtevaartorganisatie Nasa. Volgens de NAS is seks tussen astronauten een ernstig onderbelicht onderwerp op de onderzoeksagenda, terwijl het toch een serieus onderdeel is van de lange, bemande ruimtereis naar Mars die Nasa in petto heeft. Nasa zou zich onder meer moeten afvragen of er getrouwde stellen mee moeten, wat de gevaren zijn van overspel, en of astronauten mogen masturberen op hun lange zit naar de rode planeet. De bemande ruimtevaart kent zeker één incident van seksperikelen. In 2000 probeerde een Russische astronaut een Canadese onderzoekster te kussen, overigens gewoon op Aarde in een nagebootste versie van het internationaal ruimtestation (ISS). Als gevolg daarvan liet de missieleiding een slot plaatsen op het luik tussen de Russen en de internationale onderzoekers.
Nanotentoonstelling

Met een bescheiden plechtigheid hebben TNW-decaan prof. Karel Luyben en prof.dr.ir. Huub Salemink deze week in het Techniekmuseum de tentoonstelling ‘Nano: kleine technologie, grote toekomst’ geopend. De tentoonstelling is bedoeld om het brede publiek kennis te laten maken met de techniek van het allerkleinste, de nanotechnologie. Behalve een overzicht van de huidige stand van zaken en het verleden besteedt de tentoonstelling ook aandacht aan toekomstige toepassingen, zoals nanocomputers en nieuwe materialen. De TU Delft richtte de tentoonstelling in als onderdeel van het inmiddels op zijn eind lopende wereldnatuurkundejaar.
Bronzen redders

De twee medewerkers die prof.dr. Wubbo Ockels op 23 augustus reanimeerden, hebben de Bronzen Penning van Verdienste van de faculteit L&R ontvangen. Universitair docent ir. Joris Melkert en huismeester Gerard Jonker kregen de penning voor hun ‘doortastend handelen bij de hulpverlening in een levensbedreigende situatie van prof.dr. W.J. Ockels’. Decaan Ben Droste reikten de penning uit op het feest voor het dertiende lustrum van de faculteit, 13 oktober.

De Bronzen Penning is in 1990 ingesteld voor personen die belangrijke diensten hebben bewezen aan de faculteit. De prijs is eerder uitgereikt aan drie professoren bij hun afscheid, en aan drie medewerkers voor hun bijdragen aan de herinrichting van het faculteitsgebouw.
UFO

Nu op alle universiteiten het nieuwe, vereenvoudigde functieordeningssysteem (UFO) is ingevoerd, rijst de vraag of de medewerkers er tevreden over zijn. Verdient de manier waarop het systeem is ingevoerd in hun ogen de schoonheidsprijs? Kan de nieuwe indeling in een kleiner aantal functies de toets der kritiek doorstaan? Zowel de VSNU als de vakbonden proberen de mening van de medewerkers met een eigen enquête in kaart te brengen. De evaluatie van de VSNU richt zich sterk op de leidinggevenden, maar de werkgeversorganisatie ondersteunt de enquête van de bonden, die door alle medewerkers in vijf â tien minuten kan worden ingevuld. De vragenlijst staat op een aparte website: medewerkers kunnen tot donderdag 27 oktober daar hun oordeel geven. De bonden benadrukken dat de uitkomsten een rol zullen spelen bij het verder vormgeven van UFO en roepen de medewerkers op in groten getale te reageren.
Kritiek

Prof.ir. Albert Pols, hoogleraar planning bij civiele techniek, zal de ‘inhoud, het proces en de besluitvorming over de Zuiderzeelijn kritisch gaan beoordelen’. Hij is vorige week door minister Peijs van Verkeer en Waterstaat uitgekozen om met vijf andere deskundigen plaats te nemen in het zogeheten Critical Review Team (CRT). De minister wil daarmee vroegtijdig de vragen, kritiek, opinies en expertise van deskundigen verwerken in het project van de Zuiderzeelijn. Pols uitte in het verleden veel kritiek op de Betuwelijn. Hij voorspelde in 1993 al dat de Betuwelijn 10 tot 15 miljard euro zou gaan kosten en in 1998 stuurden hij met zeven andere hoogleraren een brief naar de Tweede Kamer, met een oproep tot heroverweging van de Betuwelijn.
Uitvinding

Drie L&R-inzendingen, DelFly, Actiflow en Delft Dynamics, zijn genomineerd voor de ID-NL Jaarprijs, in de categorie Aerospace & Composieten. DelFly is het zeventiengrams observatievliegtuigje met twee paar flappende vleugels, dat in september al de prijs won voor ‘Best Exotic’-microvliegtuigje tijdens een internationale wedstrijd in Duitsland. Actiflow is het bedrijf van twee pas afgestudeerde L&R-studenten, dat met een zogenaamde grenslaagafzuiging de aërodynamische ontwerpen verbetert voor gestroomlijnde voorwerpen zoals racewagens, windturbines en vliegtuigen. Delft Dynamics is eveneens een bedrijf van oud L&R-studenten. Hun robothelikopter Flycam is een lichte en onbemande helikopter voor observatievluchten en inspecties van hoogspanningskabels en dijken.

Uit zo’n duizend inzendingen zijn in tien categorieën drie uitvindingen genomineerd. Op 3 november zal tijdens het Holland Innovation evenement in Den Haag bekend worden wie de prijs voor beste uitvinding van Nederland wint.
Boete

Studenten zonder verlichting op hun fiets waren dinsdag zwaar de klos bij een politiecontrole op het Bolwerk, de Barbarasteeg, de Oude Delft en de Binnenwatersloot. Van de 56 bekeuringen die werden uitgedeeld voor het ontbreken van voor- of achterlicht ging volgens de politie het overgrote deel naar studenten. Eén niet werkende lamp kost 15 euro boete, twee kapotte lampen leveren een bekeuring van 25 euro op.
Kraak

Vier krakers uit Delft en Den Haag van 17 tot 25 jaar oud hebben vorige week donderdag geprobeerd een leegstaand deel van het hoofdgebouw van de TU te kraken. Volgens Dick Gútlich van Vastgoed gaat het om wat hij ‘de kop van het hoofdgebouw’ noemt. Vroeger zat op die plek de winkel van studentenvakbond VSSD. Omwonenden en voorbijgangers zagen de krakers aan het werk en hebben de politie ingeschakeld. Die kon de kraak snel beëindigen. De vier hebben een proces-verbaal gekregen wegens de vernieling van een slot. Vlakbij het hoofdgebouw is het oude scheikundelab aan het De Vries van Heijstplantsoen al sinds januari gekraakt. Inmiddels wonen er zestien studentkunstenaars. Het pand is eigendom van studentenhuisvester Duwo. Die heeft een gebruikersovereenkomst gesloten met de studenten.
Vakevaluaties

Studentenraadsfractie Oras wil dat docenten verplicht worden antwoord te geven op de vakevaluatie van collegeresponsiegroepen. De fractie schrijft in een bericht op haar site gemerkt te hebben dat docenten vaak niet reageren, terwijl Oras wil dat docenten zonodig reageren met een weerlegging van de door de collegeresponsiegroep geconstateerde tekortkomingen of een verbeterplan. Beleidsmedewerker onderwijs Niek Graafland van de TU kent dit plan van Oras nog niet. Hij vindt het daarom te vroeg een reactie te geven.

Impulsdonatie

Even snel geld doneren aan een goed doel is vanaf deze maand mogelijk met de Donny, een concept bedacht door vier Delftse (oud-)studenten. Het hippe kaartje ter grootte van een creditcard ligt voor twee euro te koop bij dertig Haan Tankstations. Goede doelen stonden in de rij voor de kaartjes met op de ene zijde een kunstwerkje en op de andere zijde het logo van het goede doel. Het Nederlandse Rode Kruis, Amnesty International, het Wereld Natuurfonds, SOS Kinderdorpen en Novib doen al mee. Het voordeel van de Donny is volgens de makers, dat je door er één te kopen aan een goed doel kunt doneren zonder lid te worden, de koper blijft anoniem. Zo kan doneren een impulsaankoop worden, hopen de goede doelen.

www.donnycards.nl

www.hetnieuwedoneren.nl
Nanomotor

De Groningse nanotechnoloog prof.dr. Ben Feringa heeft de primeur: ‘s werelds allereerste ‘buitenboordmotor’ op nanoschaal. In Nature beschrijft de Groninger deze week een nanomotortje dat met zijn ‘voeten’ van zwavel kan worden vastgemaakt aan gouddeeltjes. Blootgesteld aan licht en warmte gaat de motor vervolgens met zijn achterlijf ronddraaien, als een scheepsschroef. Tot dusver bestonden er alleen nanomotortjes in vloeistoffen. Feringa ziet de buitenboordmotor als de eerste stap op weg naar ‘meer uitgebreide en functionele apparaten van nano-afmetingen’, schrijft hij in Nature.
Robotmode

Robots worden het helemaal in 2006. Robotstofzuigers, robotgrasmaaiers en robotspeelgoed zullen dan eindelijk de doorbraak naar het grote publiek beleven. Die opmerkelijke voorspelling doet de Amerikaanse branchevereniging voor consumentenelektronica CEA voor volgend jaar. Daarnaast zal de consument zich meer bezighouden met wat de organisatie omschrijft als ‘DIY content creation‘. Daaronder valt alle techniek waarmee je websites kunt vullen: digitale camera’s, camcorders, scanners, websoftware en digitale geluidsopnameapparatuur.
Ruimteseks

Ruimtevaarttechnici moeten vaker aan seks denken. Dat dringende advies doet een denktank van de Amerikaanse Nationale Academie van Wetenschappen (NAS) aan ruimtevaartorganisatie Nasa. Volgens de NAS is seks tussen astronauten een ernstig onderbelicht onderwerp op de onderzoeksagenda, terwijl het toch een serieus onderdeel is van de lange, bemande ruimtereis naar Mars die Nasa in petto heeft. Nasa zou zich onder meer moeten afvragen of er getrouwde stellen mee moeten, wat de gevaren zijn van overspel, en of astronauten mogen masturberen op hun lange zit naar de rode planeet. De bemande ruimtevaart kent zeker één incident van seksperikelen. In 2000 probeerde een Russische astronaut een Canadese onderzoekster te kussen, overigens gewoon op Aarde in een nagebootste versie van het internationaal ruimtestation (ISS). Als gevolg daarvan liet de missieleiding een slot plaatsen op het luik tussen de Russen en de internationale onderzoekers.
Nanotentoonstelling

Met een bescheiden plechtigheid hebben TNW-decaan prof. Karel Luyben en prof.dr.ir. Huub Salemink deze week in het Techniekmuseum de tentoonstelling ‘Nano: kleine technologie, grote toekomst’ geopend. De tentoonstelling is bedoeld om het brede publiek kennis te laten maken met de techniek van het allerkleinste, de nanotechnologie. Behalve een overzicht van de huidige stand van zaken en het verleden besteedt de tentoonstelling ook aandacht aan toekomstige toepassingen, zoals nanocomputers en nieuwe materialen. De TU Delft richtte de tentoonstelling in als onderdeel van het inmiddels op zijn eind lopende wereldnatuurkundejaar.
Bronzen redders

De twee medewerkers die prof.dr. Wubbo Ockels op 23 augustus reanimeerden, hebben de Bronzen Penning van Verdienste van de faculteit L&R ontvangen. Universitair docent ir. Joris Melkert en huismeester Gerard Jonker kregen de penning voor hun ‘doortastend handelen bij de hulpverlening in een levensbedreigende situatie van prof.dr. W.J. Ockels’. Decaan Ben Droste reikten de penning uit op het feest voor het dertiende lustrum van de faculteit, 13 oktober.

De Bronzen Penning is in 1990 ingesteld voor personen die belangrijke diensten hebben bewezen aan de faculteit. De prijs is eerder uitgereikt aan drie professoren bij hun afscheid, en aan drie medewerkers voor hun bijdragen aan de herinrichting van het faculteitsgebouw.
UFO

Nu op alle universiteiten het nieuwe, vereenvoudigde functieordeningssysteem (UFO) is ingevoerd, rijst de vraag of de medewerkers er tevreden over zijn. Verdient de manier waarop het systeem is ingevoerd in hun ogen de schoonheidsprijs? Kan de nieuwe indeling in een kleiner aantal functies de toets der kritiek doorstaan? Zowel de VSNU als de vakbonden proberen de mening van de medewerkers met een eigen enquête in kaart te brengen. De evaluatie van de VSNU richt zich sterk op de leidinggevenden, maar de werkgeversorganisatie ondersteunt de enquête van de bonden, die door alle medewerkers in vijf â tien minuten kan worden ingevuld. De vragenlijst staat op een aparte website: medewerkers kunnen tot donderdag 27 oktober daar hun oordeel geven. De bonden benadrukken dat de uitkomsten een rol zullen spelen bij het verder vormgeven van UFO en roepen de medewerkers op in groten getale te reageren.
Kritiek

Prof.ir. Albert Pols, hoogleraar planning bij civiele techniek, zal de ‘inhoud, het proces en de besluitvorming over de Zuiderzeelijn kritisch gaan beoordelen’. Hij is vorige week door minister Peijs van Verkeer en Waterstaat uitgekozen om met vijf andere deskundigen plaats te nemen in het zogeheten Critical Review Team (CRT). De minister wil daarmee vroegtijdig de vragen, kritiek, opinies en expertise van deskundigen verwerken in het project van de Zuiderzeelijn. Pols uitte in het verleden veel kritiek op de Betuwelijn. Hij voorspelde in 1993 al dat de Betuwelijn 10 tot 15 miljard euro zou gaan kosten en in 1998 stuurden hij met zeven andere hoogleraren een brief naar de Tweede Kamer, met een oproep tot heroverweging van de Betuwelijn.
Uitvinding

Drie L&R-inzendingen, DelFly, Actiflow en Delft Dynamics, zijn genomineerd voor de ID-NL Jaarprijs, in de categorie Aerospace & Composieten. DelFly is het zeventiengrams observatievliegtuigje met twee paar flappende vleugels, dat in september al de prijs won voor ‘Best Exotic’-microvliegtuigje tijdens een internationale wedstrijd in Duitsland. Actiflow is het bedrijf van twee pas afgestudeerde L&R-studenten, dat met een zogenaamde grenslaagafzuiging de aërodynamische ontwerpen verbetert voor gestroomlijnde voorwerpen zoals racewagens, windturbines en vliegtuigen. Delft Dynamics is eveneens een bedrijf van oud L&R-studenten. Hun robothelikopter Flycam is een lichte en onbemande helikopter voor observatievluchten en inspecties van hoogspanningskabels en dijken.

Uit zo’n duizend inzendingen zijn in tien categorieën drie uitvindingen genomineerd. Op 3 november zal tijdens het Holland Innovation evenement in Den Haag bekend worden wie de prijs voor beste uitvinding van Nederland wint.
Boete

Studenten zonder verlichting op hun fiets waren dinsdag zwaar de klos bij een politiecontrole op het Bolwerk, de Barbarasteeg, de Oude Delft en de Binnenwatersloot. Van de 56 bekeuringen die werden uitgedeeld voor het ontbreken van voor- of achterlicht ging volgens de politie het overgrote deel naar studenten. Eén niet werkende lamp kost 15 euro boete, twee kapotte lampen leveren een bekeuring van 25 euro op.
Kraak

Vier krakers uit Delft en Den Haag van 17 tot 25 jaar oud hebben vorige week donderdag geprobeerd een leegstaand deel van het hoofdgebouw van de TU te kraken. Volgens Dick Gútlich van Vastgoed gaat het om wat hij ‘de kop van het hoofdgebouw’ noemt. Vroeger zat op die plek de winkel van studentenvakbond VSSD. Omwonenden en voorbijgangers zagen de krakers aan het werk en hebben de politie ingeschakeld. Die kon de kraak snel beëindigen. De vier hebben een proces-verbaal gekregen wegens de vernieling van een slot. Vlakbij het hoofdgebouw is het oude scheikundelab aan het De Vries van Heijstplantsoen al sinds januari gekraakt. Inmiddels wonen er zestien studentkunstenaars. Het pand is eigendom van studentenhuisvester Duwo. Die heeft een gebruikersovereenkomst gesloten met de studenten.
Vakevaluaties

Studentenraadsfractie Oras wil dat docenten verplicht worden antwoord te geven op de vakevaluatie van collegeresponsiegroepen. De fractie schrijft in een bericht op haar site gemerkt te hebben dat docenten vaak niet reageren, terwijl Oras wil dat docenten zonodig reageren met een weerlegging van de door de collegeresponsiegroep geconstateerde tekortkomingen of een verbeterplan. Beleidsmedewerker onderwijs Niek Graafland van de TU kent dit plan van Oras nog niet. Hij vindt het daarom te vroeg een reactie te geven.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.