Education

Kort nieuws

MekelprijsIngenieurs zijn verantwoordelijk voor het misbruik van hun militaire ontwerpen. Met het verdedigen van deze stelling won student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek Roelof Rietbroek (24) donderdag de Mekelprijs 2005 voor het beste essay over ethiek en techniek.

Rietbroek ziet dat zijn medestudenten vaak ‘gefascineerd zijn door wapenvliegtuigen, zonder dat ze daar verder bij nadenken’. Hij hoopt dat zijn essay een belletje bij ze laat rinkelen. Rietbroek: “L&R benadrukt de eerste jaren de techniek. Gevechtsvliegtuigen, zoals de JSF, worden zonder kanttekeningen gebruikt om nieuwe studenten te werven. Ik vind dat je je als student wel moet realiseren wat voor ontwerpen je maakt.” Volgens hem moet de opleiding dat meer benadrukken. Rietbroek won een cheque van vijfhonderd euro en een beeldje van Mekel, de Delftse hoogleraar die in 1942 door de Duitsers werd geëxecuteerd vanwege zijn deelname aan het verzet.
Kennismakingstijd

De studenten- en studieverenigingen, het Owee-bestuur, de studentenraad en gemeenteraadsfractie Stip hebben samen een stuurgroep opgericht, die met een tegenvoorstel moet komen voor de inkorting van de kennismakingstijd (KMT) of de vervroeging van de introductieweek Owee. De TU Delft heeft de studenten onlangs in een brief laten weten af te willen van de overlap van de KMT met de eerste collegeweek. Dit om negatieve effecten van de KMT op de studie te voorkomen. De TU deed de studenten daarbij twee voorstellen: of de KMT wordt ingekort, of de Owee vervroegd. De studenten zien beide ideeën echter niet zitten. Ze willen nu eerst goed onderzoek doen, voordat ze met hun eigen plan komen. Dat verwachten ze binnen twee weken klaar te hebben.
Times

De TU Delft staat van de Nederlandse universiteiten het hoogst in het Times Higher Education Supplement. Deze top-200 is samengesteld op basis van onder meer onderzoekcitatiescores en de oordelen van 2375 wetenschappers, die aangeven wat op hun specifieke onderzoeksterrein de beste universiteit is. Delft haalt een 53ste plaats. Haar technologisch onderzoek wordt door vakgenoten geroemd, maar ook het natuurwetenschappelijke onderzoek krijgt lof. Het Nederlandse universitaire onderzoek scoort na Groot-Brittannië het best van Europa. Op nummer één in de lijst staat Harvard.
Digifoto’s

Organisaties die belast zijn met het digitaal bewaren van belangrijk historisch beeldmateriaal, moeten beseffen dat daarbij meer komt kijken dan even iets inscannen. Dat zegt dr. René van Horik, die deze week promoveerde op een analyse van digitale beeldopslag. “De les van mijn onderzoek is: gebruik standaarden, onderschat niet de tijd en de moeite die het kost om een foto goed op te slaan en documenteer heel goed wat je opslaat. Ik heb wel eens een project meegemaakt van twintigduizend foto’s die allemaal de titel ‘zwartwitfoto’ hadden gekregen. Ja, dan raken dingen dus zoek.” Inmiddels zijn er steeds meer voorschriften over hoe je een historisch document moet opslaan. Toch gaat het soms mis, meent Van Horik. “Misschien zijn er bepaalde collecties die nu een obscuur bestaan hebben, maar die in de toekomst opeens belangrijk worden. Je ziet nogal eens voorbeelden waarbij men heeft gedacht: als het er op het scherm maar goed uitziet.”
Vacaturestop

De vacaturestop die sinds maart 2004 in de ondersteunersorganisatie gold, is per 10 oktober opgeheven. Een projectgroep ziet er op toe dat nu geschikte kandidaten worden aangetrokken voor de opengevallen vacatures. De ‘vacaturebeheersingsmaatregel’ gold vanaf het begin van de reorganisatie. Door natuurlijk verloop vielen er met name bij de secretariële functies de afgelopen anderhalf jaar veel vacatures open, een probleem dat zoveel mogelijk werd ondervangen met tijdelijke krachten. Een projectgroep onder leiding van Martin van Veen (P&O) biedt leidinggevenden nu ondersteuning bij het aantrekken van de juiste mensen. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van externe expertise, onder meer van uitzendbureau Randstad en enkele bureaus die zijn gespecialiseerd in training, werving en selectie. Johan Hendriks, directeur van het domein personeel en organisatie, sluit niet uit dat op 1 januari, als de nieuwe ondersteunersorganisatie voluit moet gaan draaien, hier en daar nog vacatures onvervuld zullen zijn.
Kwantum

Lelijk blijft het, maar ook volgens de nieuwe spellingsregels dienen we ‘kwantumfysica’, ‘kwantummechanica’ en ‘kwantumtheorie’ te schrijven. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Groene Boekje, de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal. Quarks mogen hun ‘q’ houden, maar hebben opvallend genoeg wel een ander lidwoord gekregen: ‘de quark’, in plaats van ‘het quark’. Ook opvallend: gps moet in kleine letters, DNA in hoofdletters. Dan hebben we het nog niet over de kleinste bouwstenen van de materie, die we voortaan op liefst vier wijzen kunnen schrijven: ‘de molecuul’, ‘het molecuul’, ‘de molecule’ en ‘het molecule’. Gek genoeg is het DNA weer een ‘molecule’ en geen ‘molecuul’. En mocht u zichzelf ‘nanotechnoloog’ noemen, dan is er verontrustend nieuws: dat woord bestaat officieel niet in de Nederlandse taal. Terwijl we toch wel een aantal ongewonere woorden tegenkomen: ‘tamponziekte’, ‘tandmedeklinker’, ‘superhighway’, ‘contraprestatieregeling’, ‘boy-band’, ‘brachycefaal’ en, let op, ‘oweeër’.
Beloning

Studenten die met de TU Delft willen meedenken over de toekomst van ict in het onderwijs krijgen een beloning van 47,50 euro. Daarvoor worden de studenten verwacht op een van de vier ‘werkconferenties’ van een dag, die de universiteit deze maand organiseert. De TU zoekt mensen die ideeën hebben over hoe vakken interessanter en interactiever kunnen, over hoe de virtuele leeromgeving Blackboard beter kan worden gebruikt of over videocolleges volgen vanuit bed. De TU wil de meningen van de studenten verwerken in de nota ‘Ict in het Onderwijs’ over de periode 2006 tot 2010, die binnenkort moet verschijnen.

blackboard.tudelft.nl
Condooms

Maak knieprotheses voortaan van materiaal dat zichzelf herstelt. Met dat idee heeft bouwkundestudente Sabine de Richemont een ontwerpwedstrijd bij materiaalkunde gewonnen. Het idee van twee Twentse studenten om auto’s zichzelf te laten repareren van hagelschade door ze te maken van zelfherstellend geheugenmateriaal, werd tweede. De Delftse student Daan van den Ende (L&R) werd derde. Van den Ende had geopperd om bankbiljetten van zelfherstellend materiaal te maken, aangezien 95 procent van alle nieuwe bankbiljetten wordt gedrukt om vergane exemplaren te vervangen. Dan viel de meest opvallende inzending nog buiten de prijzen: IO’er Jeroen Vlek had voorgesteld om condooms te maken van materiaal dat zijn beginnende barstjes repareert . voordat het te laat is.

De ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven door het Delft Center for Materials om de start van het Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma zelfherstellende materialen luister bij te zetten. De winnaars kregen geldprijzen van 1000, 500 en 250 euro.
Internet

Het internet is nooit ontworpen voor zoveel gebruikers en multimediale toepassingen. Milena Janic (EWI) promoveerde deze week op een efficiënter systeem voor het internet. Nu worden data meestal naar elke gebruiker afzonderlijk verstuurd, wat betekent dat dezelfde datapakketjes grotendeels dezelfde route afleggen. Slimmer is om over het gemeenschappelijke traject slechts één pakketje te versturen dat zich vermenigvuldigt als de wegen splitsen. Dit zogenaamde multicast protocol benut bandbreedte beter en kan dus meer gebruikers bereiken. We kunnen daarmee zelfs met miljoenen tegelijk een voetbalwedstrijd kijken via het internet. Multicast is al een aantal jaren beschikbaar, maar toch willen de meeste internetproviders er nog niet aan. Janic ontwikkelde een model dat hun voorrekent bij hoeveel gebruikers, en bij welke bandbreedte multicast goedkoper is dan het ouderwetse unicast. Tevens evalueerde zij verschillende programma’s waarmee gebruikers samen een peer-2-peer-multicast-netwerk kunnen vormen.

Mekelprijs

Ingenieurs zijn verantwoordelijk voor het misbruik van hun militaire ontwerpen. Met het verdedigen van deze stelling won student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek Roelof Rietbroek (24) donderdag de Mekelprijs 2005 voor het beste essay over ethiek en techniek. Rietbroek ziet dat zijn medestudenten vaak ‘gefascineerd zijn door wapenvliegtuigen, zonder dat ze daar verder bij nadenken’. Hij hoopt dat zijn essay een belletje bij ze laat rinkelen. Rietbroek: “L&R benadrukt de eerste jaren de techniek. Gevechtsvliegtuigen, zoals de JSF, worden zonder kanttekeningen gebruikt om nieuwe studenten te werven. Ik vind dat je je als student wel moet realiseren wat voor ontwerpen je maakt.” Volgens hem moet de opleiding dat meer benadrukken. Rietbroek won een cheque van vijfhonderd euro en een beeldje van Mekel, de Delftse hoogleraar die in 1942 door de Duitsers werd geëxecuteerd vanwege zijn deelname aan het verzet.
Kennismakingstijd

De studenten- en studieverenigingen, het Owee-bestuur, de studentenraad en gemeenteraadsfractie Stip hebben samen een stuurgroep opgericht, die met een tegenvoorstel moet komen voor de inkorting van de kennismakingstijd (KMT) of de vervroeging van de introductieweek Owee. De TU Delft heeft de studenten onlangs in een brief laten weten af te willen van de overlap van de KMT met de eerste collegeweek. Dit om negatieve effecten van de KMT op de studie te voorkomen. De TU deed de studenten daarbij twee voorstellen: of de KMT wordt ingekort, of de Owee vervroegd. De studenten zien beide ideeën echter niet zitten. Ze willen nu eerst goed onderzoek doen, voordat ze met hun eigen plan komen. Dat verwachten ze binnen twee weken klaar te hebben.
Times

De TU Delft staat van de Nederlandse universiteiten het hoogst in het Times Higher Education Supplement. Deze top-200 is samengesteld op basis van onder meer onderzoekcitatiescores en de oordelen van 2375 wetenschappers, die aangeven wat op hun specifieke onderzoeksterrein de beste universiteit is. Delft haalt een 53ste plaats. Haar technologisch onderzoek wordt door vakgenoten geroemd, maar ook het natuurwetenschappelijke onderzoek krijgt lof. Het Nederlandse universitaire onderzoek scoort na Groot-Brittannië het best van Europa. Op nummer één in de lijst staat Harvard.
Digifoto’s

Organisaties die belast zijn met het digitaal bewaren van belangrijk historisch beeldmateriaal, moeten beseffen dat daarbij meer komt kijken dan even iets inscannen. Dat zegt dr. René van Horik, die deze week promoveerde op een analyse van digitale beeldopslag. “De les van mijn onderzoek is: gebruik standaarden, onderschat niet de tijd en de moeite die het kost om een foto goed op te slaan en documenteer heel goed wat je opslaat. Ik heb wel eens een project meegemaakt van twintigduizend foto’s die allemaal de titel ‘zwartwitfoto’ hadden gekregen. Ja, dan raken dingen dus zoek.” Inmiddels zijn er steeds meer voorschriften over hoe je een historisch document moet opslaan. Toch gaat het soms mis, meent Van Horik. “Misschien zijn er bepaalde collecties die nu een obscuur bestaan hebben, maar die in de toekomst opeens belangrijk worden. Je ziet nogal eens voorbeelden waarbij men heeft gedacht: als het er op het scherm maar goed uitziet.”
Vacaturestop

De vacaturestop die sinds maart 2004 in de ondersteunersorganisatie gold, is per 10 oktober opgeheven. Een projectgroep ziet er op toe dat nu geschikte kandidaten worden aangetrokken voor de opengevallen vacatures. De ‘vacaturebeheersingsmaatregel’ gold vanaf het begin van de reorganisatie. Door natuurlijk verloop vielen er met name bij de secretariële functies de afgelopen anderhalf jaar veel vacatures open, een probleem dat zoveel mogelijk werd ondervangen met tijdelijke krachten. Een projectgroep onder leiding van Martin van Veen (P&O) biedt leidinggevenden nu ondersteuning bij het aantrekken van de juiste mensen. Daarbij wordt veel gebruik gemaakt van externe expertise, onder meer van uitzendbureau Randstad en enkele bureaus die zijn gespecialiseerd in training, werving en selectie. Johan Hendriks, directeur van het domein personeel en organisatie, sluit niet uit dat op 1 januari, als de nieuwe ondersteunersorganisatie voluit moet gaan draaien, hier en daar nog vacatures onvervuld zullen zijn.
Kwantum

Lelijk blijft het, maar ook volgens de nieuwe spellingsregels dienen we ‘kwantumfysica’, ‘kwantummechanica’ en ‘kwantumtheorie’ te schrijven. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Groene Boekje, de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal. Quarks mogen hun ‘q’ houden, maar hebben opvallend genoeg wel een ander lidwoord gekregen: ‘de quark’, in plaats van ‘het quark’. Ook opvallend: gps moet in kleine letters, DNA in hoofdletters. Dan hebben we het nog niet over de kleinste bouwstenen van de materie, die we voortaan op liefst vier wijzen kunnen schrijven: ‘de molecuul’, ‘het molecuul’, ‘de molecule’ en ‘het molecule’. Gek genoeg is het DNA weer een ‘molecule’ en geen ‘molecuul’. En mocht u zichzelf ‘nanotechnoloog’ noemen, dan is er verontrustend nieuws: dat woord bestaat officieel niet in de Nederlandse taal. Terwijl we toch wel een aantal ongewonere woorden tegenkomen: ‘tamponziekte’, ‘tandmedeklinker’, ‘superhighway’, ‘contraprestatieregeling’, ‘boy-band’, ‘brachycefaal’ en, let op, ‘oweeër’.
Beloning

Studenten die met de TU Delft willen meedenken over de toekomst van ict in het onderwijs krijgen een beloning van 47,50 euro. Daarvoor worden de studenten verwacht op een van de vier ‘werkconferenties’ van een dag, die de universiteit deze maand organiseert. De TU zoekt mensen die ideeën hebben over hoe vakken interessanter en interactiever kunnen, over hoe de virtuele leeromgeving Blackboard beter kan worden gebruikt of over videocolleges volgen vanuit bed. De TU wil de meningen van de studenten verwerken in de nota ‘Ict in het Onderwijs’ over de periode 2006 tot 2010, die binnenkort moet verschijnen.

blackboard.tudelft.nl
Condooms

Maak knieprotheses voortaan van materiaal dat zichzelf herstelt. Met dat idee heeft bouwkundestudente Sabine de Richemont een ontwerpwedstrijd bij materiaalkunde gewonnen. Het idee van twee Twentse studenten om auto’s zichzelf te laten repareren van hagelschade door ze te maken van zelfherstellend geheugenmateriaal, werd tweede. De Delftse student Daan van den Ende (L&R) werd derde. Van den Ende had geopperd om bankbiljetten van zelfherstellend materiaal te maken, aangezien 95 procent van alle nieuwe bankbiljetten wordt gedrukt om vergane exemplaren te vervangen. Dan viel de meest opvallende inzending nog buiten de prijzen: IO’er Jeroen Vlek had voorgesteld om condooms te maken van materiaal dat zijn beginnende barstjes repareert . voordat het te laat is.

De ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven door het Delft Center for Materials om de start van het Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma zelfherstellende materialen luister bij te zetten. De winnaars kregen geldprijzen van 1000, 500 en 250 euro.
Internet

Het internet is nooit ontworpen voor zoveel gebruikers en multimediale toepassingen. Milena Janic (EWI) promoveerde deze week op een efficiënter systeem voor het internet. Nu worden data meestal naar elke gebruiker afzonderlijk verstuurd, wat betekent dat dezelfde datapakketjes grotendeels dezelfde route afleggen. Slimmer is om over het gemeenschappelijke traject slechts één pakketje te versturen dat zich vermenigvuldigt als de wegen splitsen. Dit zogenaamde multicast protocol benut bandbreedte beter en kan dus meer gebruikers bereiken. We kunnen daarmee zelfs met miljoenen tegelijk een voetbalwedstrijd kijken via het internet. Multicast is al een aantal jaren beschikbaar, maar toch willen de meeste internetproviders er nog niet aan. Janic ontwikkelde een model dat hun voorrekent bij hoeveel gebruikers, en bij welke bandbreedte multicast goedkoper is dan het ouderwetse unicast. Tevens evalueerde zij verschillende programma’s waarmee gebruikers samen een peer-2-peer-multicast-netwerk kunnen vormen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.